Norske nypoteter er en himmelsk delikatesse. Her er tipsene som gir ekte hverdagslykke.

Nypoteten er en umoden potet, også kalt ferskpotet. De første potetene som kommer rundt Sankthans høstes nemlig før de har vokst seg helt ferdige, så ferske at de er uten skall. Nypoteter er vanligvis høstet og pakket samme dag. Det er dette som gir dem den unike smaken, så spis dem rett etter at du har kjøpt dem. 

Sesongen er gjerne fra midten av juni til først i august. Nypoteter skal vaskes eller skrubbes godt, men ikke skrelles. 

Slik tilbereder du nypoteter:

  • Koking: Kok potetene så vidt møre i lettsaltet vann. Sil kokevannet fra og damp dem lett.
  • Saltbaking: Legg potetene i et kokekar med salt (500 g til 1 kg poteter). Hell på så mye vann at potetene så vidt dekkes. Kokes under lokk 10-15 minutter til de er møre. Perpekt til tapas, eller til pikniken.
  • Ovnsbaking: Ha potetene i en ildfast form, prikk med en gaffel og ha over olivenolje. Dryss på saltflak og stek ved 225 grader i ca 30 minutter.
  • Grilling: Pakk potetene inn i folie og ha dem på grillen, eller på bålet som turmat. Du kan også ha dem på grillspyd som har ligget i vann en halvtime, pensle med olje og grill i 4-6 minutter til de har fått en fin farge.

Nytes på mange måter

  • Nypotetene nytes gjerne sammen med makrell og agurksalat, med spekemat, rømme og flatbrød og i sommersalaten.
  • Mange elsker nypotetene med smør, og det er ikke rart, så enkelt og genialt som det er.
  • Rømme kommer i samme kategori, det fremhever smaken (og her kan du gjerne også bruke rødløk til).
  • En mer moderne versjon er olivenolje og saltflak, ikke dumt det heller, og sitron er også et godt følge til olivenolje.
  • De fleste typer urter passer godt; både den gode gamle persillen, gressløk, ramsløk og dill er gode smakspartnere til nypoteten. Middelhavsurtene timian, oregano og basilikum er også deilige til nypoteter.
  • Vil du ha smaker som river litt, er sennep og pepperrot godt følge. Nøytral som poteten er, kler den også kraftige smaker som chili og hvitløk. Nypoteter er altså like gode venner med tradisjonelle og milde smaker som kraftigere smaker fra lenger syd. Det er bare å prøve seg fram. 

SALTBAKTE NYPOTETER

– Jeg saltbaker gjerne nypotetene i ovnen. Da blir de deilige og møre, får et tynt saltlag på skallet og du får den deilige bakekonsistensen, sier Einar Gurholt, kjøkkensjefen på Tuddal Høyfjellshotell.


Foto og oppskrift: frukt.no
 
Til saltbakte nypoteter (4 porsjoner) trenger du:
  • 1 kg nypotet
  • 500 g havsalt
  • 1 dl lettrømme
  • 1 dl kesam original
  • 2  fedd presset hvitløk
  • Litt kajennepepper
  • 1 ts friskpresset sitronsaft
  • 1 ts paprikapulver
  • Salt
Slik gjør du:
  1. Skrubb potetene og legg dem i et kokekar, dryss over salt og hell på så mye vann at potetene så vidt dekkes.
  2. Kok potetene under lokk til de er møre (10–15 minutter avhengig av størrelsen). Hell av kokevannet.
  3. Rør sammen ingrediensene til dippen og smak den til med salt.
  4. Server potetene som en selvstendig smårett eller som snacks med dippen ved siden av.
  5. Potetene er også gode som tilbehør til spekemat, grillmat eller annet – med eller uten dipp.

Visste du at... 
...250 gram potet gir oss nesten 35% av dagsinntaket for C-vitamin?
...nypotet er 99,9% fettfri og inneholder mindre karbohydrater enn ris og pasta? 
...i Sverige kalles nypotet färskpotatis, og brukes til midtsommer sammen med sild og rømme? 

Kilder: frukt.no, Fagforum Potet