Julen blir i hvert fall ikke like velsmakende! Pepperkaker er landets mest populære julekake, og aller best blir de med god, hjemmelaget deig.

Pepperkaker er den av julekakene som flest av oss forbinder med jul. Vi begynner gjerne tidlig i desember, og mange har bakeversted hvor små og store kan kose seg med fellesbaking –  og ikke minst pynting.

Melisglasur og godteri er selvsagt noe de minste synes er gøy å holde på med, og pepperkakebaking er en fin anledning til å gjøre noe sammen.

Pepperkakerekord

Mange lager også pepperkakehus. I Bergen lages det hvert år i desember en fantastisk utstilling av pepperkakehus, så er du i nærheten bør du stikke innom. I Guinness Rekordbok kan vi lese at verdens største pepperkakemann på hele 651 kilo (!) ble laget på Ikea på Furuset i Oslo i 2009!

I Holmestrand laget de verdens lengste pepperkaketog i 2016. Det var 370,75 meter langt og hadde utrolige 1283 vogner.

Ingen tvil om at man kan ha mye moro med pepperkaker!

LES OGSÅ: Slik lager du verdens beste berlinerkranser

Pepperkaker tørre ingredienser før blanding.

Ferdig eller hjemmelaget?

De senere årene har det dukket opp flere ferdige pepperkakedeiger i handelen, og det kan være praktisk om du har lite tid. Men ingenting slår hjemmelaget pepperkakedeig.

Selv om bakergutten i Hakkebakkeskogen har litt problemer med logistikken når han skal bake, er det slett ikke vanskelig å lage din egen deig.

Dobbelt pepper

I denne oppskriften er det ganske mye pepper. For noen, kanskje de minste, blir det i meste laget.

Liker du en mildere versjon, kan vi anbefale å halvere pepper og ingefær fra to til én teskje i oppskriften. Etter å ha bakt begge versjoner, er den milde en klar favoritt hos de yngste kakemonsene.

Lag gjerne pepperkakedeigen dagen før du skal bake og legg deigen i kjøleskapet. Slik blir det mindre styr på selve bakedagen!

Pepperkaker på pinne

Som en variasjon kan du lage noen av pepperkakene dine med pinner. Pepperkaker på pinne kan brukes som bordkort, eller bare som litt annerledes og morsomme kaker. Hjerter, stjerner eller andre små figurer blir populære på kakebordet.

Kjøp små ispinner som er beregnet for matlaging og ikke for hobbyvirksomhet. Når du baker ut kakene, legger du pinnene på brettet og legger pepperkakene oppå. På den måten smelter pepperkakene sammen med pinnene.

Det er viktig at du er forsiktig mens kakene fortsatt er varme, for pinnen kan lettere falle av før kakene har blitt avkjølt.

LYST PÅ FLERE BRUNE KAKER? Prøv deilige, seige brune pinner!

 

Oppskrift på hjemmelagede pepperkaker

Denne oppskriften gir ca. 100 små pepperkaker, og er derfor en stor deig. Perfekt om du i tillegg til vanlig bakst vil lage store dekorasjonshjerter, eller pepperkake på pinne. Deigen kan enkelt halveres eller så kan du bake ut halvparten og legge halve deigen i kjøleskap eller fryser til senere.

Du trenger:

 • 300 g smør
 • 300 g sukker
 • 3 dl mørk sirup
 • 0,5 ts malt nellik
 • 2 ts malt ingefær (bruk bare 1 om du vil ha pepperkakene litt mildere)
 • 2 ts malt pepper (bruk bare 1 om du vil ha pepperkakene litt mildere)
 • 2 ts malt kanel
 • 2 stk egg
 • 4 ts natron
 • 900 g hvetemel

Melisglasur:

 • 250 g melis
 • 1 eggehvite
 • 0,5 ts sitron
Pepperkaker på pinne med navn skrevet i melis.

Slik gjør du:

 1. Vei opp smør, sukker og sirup og ha det i en kjele. Varm opp blandingen til du kjenner at sukkeret har smeltet. Ha i krydderet og rør godt.
 2. Ta gryten av platen, og la blandingen avkjøle seg før du har i eggene. Rør dem godt inn i sukkerblandingen.
 3. Sikt inn mel og natron. Hold gjerne litt igjen på melet og rør sammen deigen, slik at du kan se om du trenger alt eller ikke.
 4. Dekk deigen med folie og sett den kjølig natten over, eller iallfall i et par timer.
 5. Sett ovnen på 175 °C.
 6. Ta deigen ut av kjøleskapet og elt den lett, før du kjevler den tynt ut. Rundt 3 mm tykk deig gir deg sprø og tynne pepperkaker.
 7. Stikk ut pepperkakene og legg dem på bakepapirkledde stekebrett. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.
 8. La gjerne kakene kjølne noen minutter på stekebrettet før du legger dem over på rist for å bli helt kalde.
 9. Rør sammen alle ingrediensene til melisglasuren. Fyll den tykke massen i sprøytepose eller kremmerhus som du enkelt lager av smørpapir, og dekorer kakene.
 10. Pynt etter ønske med godterier og sjokolade.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE GODE OPPSKRIFTER