Små, gylne totenkringler har lang tradisjon som julebakst på Toten. Spis dem som hveteboller eller med pålegg på. Uansett er det vanskelig å bare spise én.

I vårt langstrakte land finnes mange små og store spesialiteter knyttet til geografiske områder. De smakfulle totenkringlene er en slik spesialitet, og som navnet røper kommer de fra Toten, ved Mjøsa. I mer enn 100 år har de søte, små kringlene blitt bakt til selskaper og høytider.

Hva er «totenkringle»?

Totenkringle er søt gjærbakst formet som små knuter eller kringler. De inneholder sukker, egg, smør og krydder, noe som i sin tid gjorde at kringlene ble ansett som ganske eksklusive og forbeholdt spesielle anledninger. (Kilde: tradisjonsmat.no)

Det er særlig tre ting som skiller totenkringle fra annen søt gjærbakst:

1. Deigen inneholder mye fett og lite annen væske. Det gjør deigen ekstra smidig og fet.

2. Hjortetakksalt, eller hornsalt, brukes som hevemiddel sammen med gjær. Det er også det som, ifølge kjennere, gir den helt unike «totenkringlesmaken».

3. Deigen skal være veldig løs når den settes til første heving. Ekstra mel bakes inn når kringlene formes. Sammen med alt smøret er det med på å gi kringlene en god og saftig konsistens.

PRØV OGSÅ: Julekake med rosiner og kardemomme

slik former du totenkringle

Trill emnene til fingertykke pølser og form til små kringler eller knuter.

Bak med mindre sukker

Vanlig søt gjærbakst inneholder vanligvis langt mindre sukker enn totenringlene. Sukkeret gjør deigen tung og gir gjæren mye godt å «spise». Derfor kan deigen lett overgjære hvis den blir stående for lenge til heving i romtemperatur, og totenkringlene kan bli flate og kompakte.

Reduser sukkermengden med opp til en tredjedel hvis du ønsker en mindre søt deig og samtidig bevare den gode «totenkringlemaken».

saftig og god totenkringle

Oppskrift på totenkringler (ca. 40 stk.)

Du trenger:

 • 250 g smør, smeltet
 • 5 dl helmelk, kald
 • 250 g sukker
 • 2 ts malt kardemomme
 • 1 ts hjortetakksalt/hornsalt
 • 1 stort egg
 • 0,5 pk fersk gjær (gjerne rød gjær for søt bakst)
 • 1 kg hvetemel
 • 1 egg + 1 ss melk (til pensling)

Slik gjør du:

 1. Smelt smør i en kasserolle på relativt svak varme.
 2. Ha smør, melk, sukker, kardemomme, hjortetakksalt og egg i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre inn gjær og bland godt sammen.
 3. Tilsett mel, men hold igjen ca. 75 gram til utbakingen. Elt deigen godt på lavhastighet, i 10-15 minutter. Den ferdig eltede deigen skal være smidig og samtidig ganske løs.
 4. Dekk til bakebollen og sett til heving i ca. 1 time, eller til deigen har doblet seg i størrelse.
 5. Velt deigen ut på benken og elt inn ekstra mel så deigen ikke klistrer seg til underlaget.
 6. Del deigen i like store emner på ca. 50 gram som trilles til 20-25 cm lange pølser. Knyt hver pølse som en liten kringle eller knute. Sett på bakepapirkledd stekebrett, dekk til og la stå til etterheving i 30-45 minutter.
 7. Forvarm ovnen til 215 grader varmluft. Pensle kringlene med en blanding av sammenvispet egg og melk.
 8. Stek totenkringlene midt i ovnen i 7-8 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en ganske mørk, gyllen farge. Avkjøl på rist.

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER