Bli en skikkelig mesterbaker – på 5 minutter! Her er alt du trenger å vite for å lykkes med eltefritt brød.

Å bake brød selv er både rimelig, sunt og enkelt. I alle fall når du baker eltefritt brød. Med den superenkle bakemetoden er veien kort til et fantastisk resultat, både utseendemessig og ikke minst når det kommer til smak.

4 enkle steg til eltefritt brød

Noe av det aller beste med å bake eltefritt brød er at du hverken trenger spesielt utstyr eller mye kunnskap for å lykkes. Følger du disse fire enkle stegene kan du snart nyte et deilig nystekt brød med fantastisk god smak og herlig, sprø skorpe.

1. Bruk enkle ingredienser

Mel, gjær, salt og vann er alt du trenger for å lage godt brød. Litt honning eller sukker gir hevingen en ekstra boost.

Liker du best grovbrød? Prøv også vår oppskrift på grovt grytebrød.

2. Rør sammen for hånd

Du trenger ikke spesialutstyr eller kjøkkenmaskin. Ha ingrediensene i en stor bakebolle og rør sammen med en tresleiv eller slikkepott. Det tar deg maks 5 minutter.

Dekk bollen med lokk, plastfolie eller en ubrukt dusjhette og la deigen stå i romtemperatur i 2 timer. Sett deretter deigen i kjøleskapet i alt fra 20 timer til 7 dager. Det er her deigen utvikler smak og de sterke glutenbindingene som du ellers kun får ved å elte masse med maskin eller for hånd.

deig til elteritt brød før heving

Før heving ser deigen til eltefritt brød nesten litt tørr ut.

deig til eltefritt brød etter heving

Etter 20 timer i kjøleskapet se deigen slik ut.

3. Brett og form

Når deigen er klar til steking må den først strammes opp og formes. Det gjøres ved at deigen brettes over seg selv, nesten som en konvolutt, helt til den blir fast nok til å holde på formen. Du kan bruke samme deig til avlange og runde brød, rundstykker, baguetter, foccacia og til og med pizza.

4. Stek i jerngryte med lokk

For nybegynnere er det enklest å steke eltefritt brød i en støpejerngryte med lokk. Gryten former brødet og lokket sørger for at fuktigheten ikke fordamper for raskt. Det gjør brødet saftig samtidig som det får en tynn og sprø skorpe.

Hold brødet ferskt og godt lenge - slik oppbevarer du brødet best:

Se flere gode oppbevaringstips her

Lag din egen dampovn

Du kan selvsagt også steke brødet i brødform, på pizzastein eller vanlig stekebrett, og for alle som ikke har dampovn finnes det et veldig enkelt triks for å gjøre din helt vanlige ovn om til en midlertidig dampovn:

Sett brødet inn i ovnen og legg deretter 5-10 isbiter i bunnen av ovnen, eller i en oppvarmet ildfast form. Lukk ovnsdøren raskt for å stenge inne dampen som oppstår. Dette er nok til at brødet kan ekspandere litt ekstra før det danner skorpe og formen setter seg.

Oppskrift på eltefritt brød

Til 1 brød trenger du:

 • 450 g hvetemel
 • 50 g siktet rugmel
 • 0,5 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 4 dl vann
 • 0,5 ts flytende honning (eller sukker)

Slik gjør du:

 1. Dag 1: Bland sammen alt det tørre. Rør sammen vann og honning/sukker og hell over melblandingen.
 2. Rør alt til en samlet og ganske klissete deig. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie la stå 2 timer i romtemperatur. Sett deigen deretter i kjøleskapet i minst 20 timer eller lenger (opp til 7 dager).
 3. Dag 2: Velt deigen ut på godt melet bakepapir eller underlag. Nå starter bretteprosessen: Brett deigen fra deg og inn mot midten. Rotér 90 grader og gjenta. Det er nesten som å brette en konvolutt. Deigen brettes 10-15 ganger, til den blir fastere og får spenst. Bruk en deigskrape eller slikkepott til hjelp og dryss på mer mel om nødvendig. Brettingen kan også gjøres i bakebollen dersom den er stor nok.
 4. Legg deigen med bretten ned og dekk til med bakebollen. La deigen etterheve i 2 timer.
 5. Når det gjenstår en halvtime av hevetiden setter du en 22/24 cm støpejerngryte med lokk på rist nederst i ovnen. Sett temperaturen til 250˚C.
 6. Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter. Dryss gjerne litt mel i bunnen av gryta. Velt deigen over i gryta slik at «bretten» vender opp.
 7. Sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200˚C og stek videre i 15 minutter. Ta brødet ut av gryta og avkjøl helt på rist før du skjærer i det.

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER