Havreflarn hører jula tll. De lettvinte småkakene smaker deilig karamell og er perfekte å bake sammen med barn og barnebarn. Du kan også lage dem glutenfrie.

Skal du bake kun ett slag julekaker i år, la det bli havreflarn. Du må bare være forberedt på å bake dem i flere omganger, for disse herlige fristelsene forsvinner fort.

Slik lager du havreflarn

Havreflarn består av enkle ingredienser som du ganske sikkert allerede har i kjøkkenskapet. Havregryn, smør, egg, sukker og bakepulver er alt som skal til for å lage de sprø, karamellaktige småkakene. En liten klype salt gir ekstra god smak.

Som navnet avslører er havregrynene den viktigste ingrediensen. Her kan du velge om du vil bruke lettkokte eller store havregryn, men siden oppskriften ikke inneholder mel kan det være enklere å lykkes med de mindre grynene.

 

PRØV OGSÅ: Sprø og deilig seige brune pinner

Har du julekaker til overs, eller har mange som har knust i boksen? Se alt det gode julegodtet du kan lage med restene:Har du rester av julematen? Tipsene finner du her

Glutenfrie havreflarn

Ønsker du å bake havreflarn helt fri for gluten kan du bruke glutenfrie havregryn.

Et godt tips før du går i gang med bakingen er å sette havreflarnene med god avstand på stekebrettet. Kakene flyter veldig lett i hverandre og resultatet blir finere med færre kaker per runde i ovnen.

havreflarn er perfekt spiselig gave

Hjemmelagde havreflarn er en kjempefin vertinnegave i førjulstiden.

Oppskrift på havreflarn

Til ca. 35-40 kaker trenger du:

 • 125 g smeltet smør
 • 210 g lettkokte havregryn
 • 2 egg
 • 250 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 0,25 ts salt

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Legg bakepapir klart på to stekebrett.
 2. Smelt smør i en kasserolle og rør inn havregrynene.
 3. Visp egg og sukker på høy hastighet i ca. 3 minutter, til en lys og luftig eggedosis. Tilsett bakepulver og salt og rør om.
 4. Bland sammen eggedosis og havregryn til en masse.
 5. Bruk et par teskjeer til å sette røren på bakepapiret, ca. 1-1,5 ts per kake. Havreflarnene flyter veldig lett ut så ikke sett dem for tett. 9 kaker per stekebrett er nok.
 6. Stek havreflarnene midt i ovnen i 6-7 minutter, til kakene har «flatet» ut og har blitt litt mørkere i kantene.
 7. La havreflarnene avkjøles helt før de løsnes fra bakepapiret. Oppbevar kakene mørkt og tørt, for eksempel i en kakeboks eller lignende.

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER DET FLERE GODE OPPSKRIFTER