Til hovedinnhold
julemat

Lussekatter med gurkemeie

Inviter til lysfest og rykende ferske lussekatter på Luciadagen.

Lussekatter med gurkemeie

12min / 3t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

10 porsjoner

hvetemel

sukker

fersk gjær (eller tørrgjær)

malt kardemomme

gurkemeie (eller 0,25 ts malt safran)

helmelk

egg

smør (i terninger)

salt

egg (til pensling)

melk (til pensling)

rosiner (til pynt)

Fremgangsmetode

Oppskriften gir ca. 20 lussekatter, avhengig av størrelse.
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og salt i en bakebolle. Elt alt sammen på lav hastighet i 10 minutter.
Tilsett salt og smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til.
Dekk til og sett deigen til heving i 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
Del deigen i like store emner på ca. 80 gram. Det gjør det enklere å få et jevnt stekt resultat.
Form lussekattene og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til etterheving under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, i 30-45 minutter.
Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Pisk egg og melk sammen og pensle lussekattene. Legg rosiner på i «snurrene» til pynt.
Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til lussekattene har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆