Inviter til lysfest og rykende ferske lussekatter på Luciadagen. Her er 4 klassiske lussekatteformer som gjør det ekstra gøy å bake.

Bak skikkelig gode lussekatter med gurkemeie til Luciadagen 13. desember. De herlige, gule bollene pyntet med rosiner sprer masse lys og glede, og ikke minst deilige dufter.

Lussekatter med gurkemeie

Tradisjonelt er lussekatter krydret med kardemomme og safran. Det er safranen som gir bollene den karakteristiske smaken og gulfargen.

Dersom du ikke har safran for hånden kan du fint bruke gurkemeie i stedet for. Gurkemeie har en annen smak enn safran, men i så små mengder som i denne oppskriften har det lite å si. Se full oppskrift lenger ned i artikkelen.

PRØV OGSÅ: Luftige og gode kanelboller

Har du rester av julekaker - eller mange ødelagte julekaker i boksen? Her får du tre gode tips til hva du kan lage med restene:

Oppskriftene i filmen finner du her

4 forskjellige lussekattformer

De artige formene gjør lussekattene ekstra morsomme å bake, og det finnes et titalls forskjellige former (kanskje flere), fra de helt enkle til ganske innviklede. Hver form har fått navn ut fra hva de ligner på. Prestens hår, Luciakrone og Julevogn er noen fantasifulle eksempler.

lussekatter galt og lussekatt

Formen "lussekatt" er laget av to emner satt mot hverandre, mens den tradisjonelle S-formen heter "galt" eller "julegalt".

De enkleste starter med en lang, fingertykk deigpølse som bøyes og formes på forskjellige måter. S-formen er kanskje den du kjenner best. Den heter egentlig "Galt" eller «Julegalt».

«Pojke» eller «Gutt» er navnet på bollen som ser ut som en tvinnet stav, mens den som er formet som en «v» heter «Lilja».

Formen «Lussekatt» lages ved at to deigpølser legges «rygg mot rygg». Deretter snurres endene mot hverandre, bort fra ryggen. Lussekatten pyntes med en rosin i hver «snurr» eller én på midten.

Tips! Prøv tangzhong-metoden neste gang du skal bake hveteboller. Resultatet blir fantastisk godt og ekstra saftig.

lussekatter pojke og lilja

Hvorfor ikke prøve flere forskjellige former neste gang du skal bake lussekatter? "Lilja" og "pojke" er tradisjonelle lussekatter som er enkle å forme.

Oppskrift på lussekatter (20 stk.)

Du trenger:

 • 800 g hvetemel
 • 150 g sukker
 • 0,5 pk fersk gjær (eller tørrgjær)
 • 1 ts malt kardemomme
 • 0,5 ts gurkemeie (eller 0,25 g malt safran)
 • 5 dl helmelk
 • 1 egg
 • 150 g smør, i terninger
 • 0,5 ts salt
 • 1 egg + 1 ss melk, til pensling
 • Rosiner til pynt

Slik gjør du:

 1. Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og salt i en bakebolle. Elt alt sammen på lav hastighet i 10 minutter.
 2. Tilsett salt og smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til.
 3. Dekk til og sett deigen til heving i 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
 4. Del deigen i like store emner på ca. 80 gram. Det gjør det enklere å få et jevnt stekt resultat.
 5. Form lussekattene og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til etterheving under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, i 30-45 minutter.
 6. Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Pisk egg og melk sammen og pensle lussekattene. Legg rosiner på i «snurrene» til pynt.
 7. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til lussekattene har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.

HAR DU LYST TIL Å BAKE MER? HER ER FLERE GODE OPPSKRIFTER