Bak brød i jerngryte, så får du et deilig grovbrød med myk kjerne og sprø og deilig skorpe. Hele korn og havregryn gjør dette grytebrødet ekstra saftig og mettende.

Her er brødet som krever minimalt med innsats og som likevel leverer maksimalt på både smak og utseende. Ja det tar litt tid, men eltefritt grytebrød er definitivt verdt ventetiden. Og jo oftere du baker dette grytebrødet, desto flinkere blir du til å planlegge slik at du har rykende ferskt brød akkurat når du vil.

Derfor blir grytebrødet ekstra godt

Det finnes mange oppskrifter på forskjellige typer grytebrød, men felles for de alle er at de inneholder lite gjær og mye væske. Ingrediensene røres sammen på mindre enn fem minutter og deretter er det deigen som gjør all jobben mens du kan gjøre noe annet.

LES OGSÅ: Sånn lykkes du med eltefritt brød

I løpet av de timene deigen står til heving får smaken mulighet til å utvikle seg i et naturlig tempo.

Det gjør at du kun trenger mel, gjær, salt og vann for å bake et brød som smaker uendelig mye mer enn bakverk med dobbelt så mange ingredienser.

Hvorfor steke brødet i gryte?

Det du trenger mest av når du skal bake eltefritt grytebrød er altså tid, i tillegg til en jerngryte med lokk som tåler minst 250 grader.

Fuktigheten i deigen fanges inne i gryta og er med på å skape en fantastisk herlig, tykk og sprø skorpe.

Det er ikke umulig å steke eltefritt brød i brødform eller på brett, men det aller enkleste er likevel å bruke en jerngryte. Du bare velter alt over i den oppvarmede gryta og den er med på å forme brødet for deg.

Tiner du brødet riktig?

Som de fleste brød er grytebrødet aller best når det er nystekt. Det betyr ikke at det ikke kan fryses. Det er jo veldig praktisk å ha hjemmebakt brød i fryseren til forskjellige anledninger.

Det du må passe på er å tine brødet skånsomt. Heldigvis er det enkelt å friske opp skorpen etter en tur i fryseren. Slik gjør du det:

 1. La brødet først tine helt i romtemperatur.
 2. Fukt deretter et stort ark bakepapir, virkelig dynk det i lunkent vann, og vri ut overflødig vann.
 3. Pakk brødet inn i det fuktige papiret og stek i ca. 10 minutter, på 180 grader, midt i ovnen. Når brødet kommer ut, er det akkurat som nystekt; lunt og med en sprø, fin skorpe.

PRØV OGSÅ: Supersaftig brød med havregrøt

Oppskrift på grovt grytebrød

Til 1 brød trenger du:

 • 500 g hvetemel
 • 100 g havregryn
 • 50 g kruskakli
 • 50 g solsikkekjerner
 • 25 g sesamfrø
 • 25 g linfrø
 • 1 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 5,25 dl vann

 

Slik gjør du:

 1. Dag 1: Ha alt det tørre i en bakebolle og bland godt sammen. Rør inn vannet til du har en samlet deig. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 18-24 timer.
 2. Dag 2: Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk en slikkepott til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok.
 3. Legg til deigen tilbake i bakebollen, med «sømmen» ned. Dekk med plastfolie og la deigen etterheve i 2 timer.
 4. Sett en 24 cm støpejerngryte med lokk på rist nederst i ovnen og sett temperaturen til 250˚C når det gjenstår en halvtime av hevetiden.
 5. Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter. Velt deigen i gryta slik at «sømmen» vender opp.
 6. Sett lokket på og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200˚C og stek videre i 15-20 minutter. Avkjøl brødet på rist.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER