Med bare fem ingredienser og null stress kan du nyte eltefrie rundstykker til frokost. Hver dag, om du vil!

Det er lite du kan lage som krever mindre innsats enn eltefrie rundstykker. Deigen røres sammen på et minutt. Så kan du tenke på helt andre ting helt frem til rundstykkene skal bakes ut. Hvor lettvint er ikke det?

Det er noen år siden den eltefrie bølgen skyllet over landet, men stadig flere oppdager denne enkle bakemetoden. Og det er jo ikke så rart. Hvem vil ikke ha deilig bakst uten det minste slit?

Baketips: Har du bedre tid? Hva med å bake disse surdeigsbrødene? 

Amerikansk bakebølge

Lager du eltefrie rundstykker til frokost, sparer du deg selv for både tid og krefter. Disse er nydelige på smak og bakes med kun fem ingredienser.

New York Times hevder at det var hos dem den første eltefrie oppskriften så dagens lys i 2006. Denne dagen i november fikk matjournalist og kokebokforfatter Mark Bittman en e-post fra bakeren Jim Lahey i det berømte Sullivan Street Bakery i Hell’s Kitchen. Jim skrev:

«Jeg har en ny metode for hvordan du kan bake brød, uten å elte, og som gir deg samme resultat hjemme som i et profesjonelt bakeri.»

Den ivrige brødbakeren og nysgjerrige journalisten Bittman dro til bakeriet og laget en videohistorie for avisen. Denne eltefrie bakevideoen har blitt en av The Times mest populære videoer noen sinne.

Det eltefrie eventyret fortsatte for baker Jim med både eltefri brødbok og eltefri pizzabok. 

TIPS: Disse er også gode til suppe, her er en nydelig oppskrift på gulrotsuppe. 

Hvordan fungerer det?

Men hvordan er det egentlig mulig? Hvordan kan man lage eltefrie rundstykker? Vi har jo lært at gjærdeig må eltes og eltes.

Når du lager eltefrie rundstykker er det i praksis gjæren som gjør jobben for deg. Dette gjør den mens du lar deigen hvile lenge. Og mens du gjør andre ting, bretter den  arbeidssomme gjærsoppen opp ermene og setter i gang. Resultatet blir en luftig deig. 

Lager du eltefrie rundstykker til frokost, sparer du deg selv for både tid og krefter. Disse er nydelige på smak og bakes med kun fem ingredienser.

Det er ingen grunn til å vente. Rør sammen deigen i kveld og spis varme, duftende rundstykker i morgen.  Husk å la deigen være litt fuktig, da får du best mulig resultat.

Oppskrift på eltefrie rundstykker

Du trenger:

400 g hvetemel

0,25 ts tørrgjær

1 ts salt

4 dl lunket vann

3 ss olje

1 dl solsikkekjerner (valgfritt)


Slik gjør du:

Rør alle ingredienser raskt sammen i en bolle, konsistensen er som tykk grøt. Ha plast på bollen og la den stå natten over, eller 10-12 timer på kjøkkenbenken.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn stekebrettet du skal bruke til oppvarming. 

Siden deigen er våt og klissete, så ha godt med mel på bakebordet. Hell deigen ned på melet og del den i åtte like store stykker. Form deretter deigen til åtte rundstykker. 

Ha rundstykkene på bakepapir og legg det på det oppvarmede stekebrettet. Sett brettet med rundstykkene inn i ovnen og stek i ca. 15 minutter, eller til de har en fin gyllen farge.

Smaker ekstra godt når de er nybakte! 

Mer om eltefri bakst finner du her:  markbittman.comnewyorktimes.comsullivanstreetbakery.com

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER