Rabarbrapai på en halvtime? Prøv en deilig smuldrepai med vaniljeis til.

Husker du smaken av nyplukket rabarbra dyppet i din egen kopp med knasende sukker? Herlig surt kompensert med desto mer av det hvite i koppen. Det var så stas å plukke sin egen rabarbra, bruke det store bladet som paraply når det regnet og få en kopp med sukker fra bestemor og spise litt rabarbra – og gjerne mest sukker.

Dette er minner vi vil at våre barn skal vokse opp med, og en mer lettstelt og behagelig plante i hagen skal du lete lenge etter. Er du heldig får du en liten rot av en venn, og så har du plutselig rabarbra og kan lage det deiligste dessertene og syltetøyet uten verken krevende hagestell eller innhøsting.

Har du vokst opp med regelen om at rabarbra bare skulle spises før St. Hans? Dette er heldigvis noe vi har vokst fra, og rabarbra kan nå nytes hele sesongen frem til slutten av juli!

Det finnes to grunner til at rabarbraen ikke skulle spises senere enn midtsommers, den ene tar hensyn til planten og den andre tar hensyn til kroppen vår.

Plantens hensyn handler om at rabarbraen vokser bedre året etter, dersom den får står i fred siste del av sommeren. Dersom du har en ny plante som gir lite avling kan dette være lurt å merke seg, men har du først fått rabarbraplanten i gang gir den som regel mye avling, og det er dermed ingen grunn til at den skal stå urørt etter St. Hans.  

PRØV OGSÅ: Himmelsk bringebærterte med smak av sommer

Den andre grunnen til at man ikke skulle spise rabarbra på sensommeren, var på grunn av oksalsyren i planten som ikke er bra i store mengder, eller for personer som er disponert for nyrestein.

De nyeste skuddene har minst oksalsyre i seg, og derfor var det bare tidlig på sommeren man skulle spise rabarbra. Dersom du høster jevnt av rabarbraplanten din, unngår du at stilkene blir gamle med mye oksalsyre, og du kan spise nye, unge rabarbrastilker hele sommeren.

Blir du bekymret av den syrlige smaken og tenker at det må bety mye oksalsyre? Tvert imot! Den syrlige smaken du kjenner av rabarbraen er eplesyre – og de stilkene med mye eplesyre har mindre oksalsyre. Så ikke vær redd for det syrlige, det er bare bra!

Rarbarbra er nydelig som is, syltetøy eller i kaker. Vil du ha en dessert som er klar en halvtime etter at du har vært ute i hagen og høstet de fine grønn-røde stilkene, er denne smuldrepaien med mandler og kanel virkelig å anbefale.

Varm fra ovnen og toppet med en kule vaniljeis er dette sommerdessert på sitt aller beste! At den er utrolig enkel og rask å lage gjør den ekstra egnet til å servere en varm sommerdag når man vil tilbringe mest mulig tid utendørs, og ikke inne på kjøkkenet.

Har du mer rabarbra enn du klarer å spise, er det fin-fint å dele den i biter som i oppskriften her og legge dem i små plastposer i fryseboksen. Da kan du enkelt diske opp med varm rabarbrapai lenge etter at sesongen er ferdig! Hurra! 

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget rabarbrasyltetøy

Rabarbrapai

4-6 porsjoner
30-40 minutter

400 g rabarbra (ca 4 stilker)
2 ss potetmel
5-6 ss sukker

Smuldretopping:
50 g havregryn
50 g mandler
50 g sukker
50 g smør
1 ts kanel

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme.
  2. Fjern det ytterste laget på rabarbrastilkene ved hjelp av en kniv dersom det trengst. Har du helt unge stilker er dette ikke nødvendig.
  3. Del rabarbrastilkene i 1-2 cm store biter.
  4. Bland rabarbra, potetmel og sukker godt og legg i bunnen av en ildfast form.
  5. Grovhakk mandlene og bland det sammen med resten av smuldretoppingen. Det enkleste er å benytte fingrene og smuldre det sammen.
  6. Fordel smuldretoppingen over rabarbrablandingen.
  7. Stek midt i ovnen i 15-20 min, til toppingen er gyllen.
  8. Server med det samme, aller best blir det sammen med en kule god vaniljeis.

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER