For mange er potetlefser en viktig del av julematen, men få baker dem selv. Med en enkel oppskrift og litt øvelse er det faktisk lettere å lage enn du kanskje tror.

Det finnes et mylder av forskjellige oppskrifter på potetlefser, alt fra de helt enkle til de mer kompliserte. For nybegynnere er det enklest å begynne med de to viktigste ingrediensene: poteter og mel. Pluss litt salt for smakens skylt.

Hvilke poteter er best egnet til lefsebaking?

Vi foretrekker å bruke melne poteter i potetlefsene, for eksempel mandelpoteter. Melne poteter inneholder mer tørrstoffer, noe som gir en løsere konsistens som egner seg godt til lefsebaking.

Når det kommer til mel har vi valgt å kun bruke siktet hvetemel. Finmalt rug vil gi veldig god smak og kan brukes sammen med hvetemelet, men det gir også en litt mer klissete deig som kan være vanskeligere å jobbe med.

Prøv også: Lefserull med røkelaks til koldtbordet

hjemmelagde potetlefser i pakket inn i kjøkkenhåndkle

Avkjøl de nystekte potetlefsene innpakket i et rent kjøkkenhåndkle. Da holder lefsene seg myke og gode.

Jobb med hendene

Hvor mye mel som må til avhenger av hvor mye fuktighet det er i potetene. Det er en øvelse å finne riktig konsistens og du må bli kjent med deigen. Den er annerledes enn en gjærdeig som kan strekkes og tøyes.

Potetlefsedeigen skal være smidig og myk, ikke fast og kompakt. I tillegg er den «kort» og kan lett bryte når du kjevler og jobber med den.

Får du lefser til overs etter julefesten? Her får du tre gode tips til hva du kan lage med dem:

Oppskriftene i filmen finner du her

Hjemmelagde potetlefser uten spesialutstyr

Skal du gjøre lefsebaking til en tradisjon, bør du investere i egen takkepinne og steketakke, og kanskje en egen lefsekjevle. Mønsteret på kjevlen gjør utbakingen enklere og mer effektiv.

Men det er ingen grunn til å la deg stoppe av at du ikke har noe av dette utstyret. Du kommer i mål med vanlig kjevle, stekespade og stekepanne med non stick-belegg.

Det gjør ikke noe om potetlefsene blir rustikke i formen og et stykke unna perfekte på første forsøk. Det viktigste er at smaken er fantastisk og at du har laget dem selv.

hjemmelagde potetlefser med spekemat

Tips: Lag juletapas med lefser og spekeskinke

Oppskrift på hjemmelagde potetlefser/potetlomper

Til ca. 12 lomper trenger du:

 • 1 kg melne poteter med skall
 • 1 ts salt
 • Ca. 120 g siktet hvetemel
 • Ekstra hvetemel til utbaking

Slik gjør du:

 1. Kok eller damp potetene møre med skallet på.
 2. Fjern skallet mens potetene er varme. Bruk en kjøttkvern eller potetpresse til å mose potetene i to omganger.
 3. Tilsett saltet og elt godt sammen med hendene.
 4. Fortsett å elte med hendene mens du tilsetter litt og litt mel. Når den er klar, skal deigen være myk og smidig, og ikke klistre seg til hendene. Ikke tilsett for mye mel, da kan lefsene bli tørre og stive som flatbrød.
 5. Del deigen i like store emner, ca. 80 gram hver. Kjevle emnene ut til tynne leiver på melet underlag, ca. 20-22 cm i diameter. Stikk med gaffel så lefsene ikke blåser seg opp under stekingen.
 6. TIPS: Bruk en rund tallerken eller kakeform til å skjære rundt dersom du vil ha helt runde potetlefser.
 7. Stek potetlefsene raskt på begge sider i en tørr stekepanne eller takke på middels til sterk varme. 
 8. Legg lefsene i en stabel, pakket i rent kjøkkenhåndkle. De kan også avkjøles i en plastpose slik at de holder seg myke. Frys ned lefsene som ikke skal spises samme dag, da holder de seg aller best. 

HAR DU LYST TIL Å BAKE MER? HER ER FLERE OPPSKRIFTER