Hvetebolle med vaniljekrem, melis og kokos – skolebollen er jo rene forundringpakken i spiselig form!

De skal være myke, de skal være klissete og med rikelig melis og tykt kokoslag – og ikke minst skal det være en dyp og velfylt grop med deilig vaniljekrem i midten.

Om det er en stund siden du spiste skoleboller nå, tipper vi at lysten våknet til live igjen. Og da vil vi gjerne hjelpe deg på vei med en kjempegod oppskrift på de klassiske skolebollene, så kan du overraske kaffegjester, ektefelle, barn eller barnebarn med noe ekstra søtt og godt hjemmebakt.

Skoleboller med masse melis, kokos og en dyp grop med vaniljekrem... Her er oppskriften på klassiske skoleboller – eller skolebrød om du vil.

Laget på skolen?

Men altså – skolebolle. Hvorfor har de fått dette navnet, egentlig? Det er i hvert fall ikke denne type mat vi først og fremst forbinder med ernæring på skolen nå til dags...

– Noen mener utbredelsen av skolebollene kom på 70-tallet, men mange mener skolebollene gjorde sitt inntog allerede på 50-tallet, sier matforsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

LES OGSÅ: Deilig smuldrepai med blåbær

Skoleboller med masse melis, kokos og en dyp grop med vaniljekrem... Her er oppskriften på klassiske skoleboller – eller skolebrød om du vil.

Selv om det er vanskelig å si nøyaktig opprinnelse til skolebollen, kan det nok tenkes at den var knyttet til skolekjøkkenet.

– I etterkrigstiden var de opptatt av underernæring, og de hadde et helt annet syn på sukker enn vi har i dag. På 50-tallet var det et enormt forbruk av sukker. For eksempel kom det søte pålegget Sunda på 50-tallet, forteller Bahr Bugge.

Kjært barn har mange navn

Etter magre krigsår var det ren luksus med fint, lyst hvetemel, så det var ikke så rart at dette var bakverk som slo an – over hele landet.

Men avhengig av hvor i landet du bor, kjenner du kanskje bollene under et annet navn. Mange sier skolebrød, og på Sørlandet heter det tolvøres (røper antageligvis den opprinnelige prisen), mens spesielt i Grimstad og Arendal sier mange purke(!).

EN ANNEN FRISTELSE: Kringle med sjokoladefyll

Og vet du ikke hva du skal kalle det om du kjøper det hos bakeren, holder det nok å peke på herlighetene. Men det aller beste er nok å lage dem selv!

Skoleboller med masse melis, kokos og en dyp grop med vaniljekrem... Her er oppskriften på klassiske skoleboller – eller skolebrød om du vil.

Oppskrift på skoleboller

Til ca. 20 boller trenger du: 
1 kg hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 dl sukker
25 g gjær
1 egg
7 dl melk (fingervarm)
150 g smør

 Slik gjør du:

1. Bland alle ingrediensene til gjærdeigen, unntatt smør. Elt i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Tilsett smør og elt i 5 minutter. Hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

2. Kna deigen sammen og lag boller. Klem dem flate og la dem etterheve i 20 minutter.

3. Lag en fordypning i midten av hver bolle, og la dem heve i nye 20 minutter. Lag deretter ny fordypning i bollene og etterhev i nye 20 minutter. Ha deretter i 1-2 ss vaniljekrem i fordypningen.

4. Visp sammen egget og pensle alle bollene med det.

3. Stekes i en forvarmet ovn på 200 ˚C i 13 minutter eller til de er gylne.

 

Vaniljekrem

Det enkleste er å bruke en pakke ferdig vaniljekrem. Men vil du lage vaniljekremen helt fra bånn, trenger du:

1 vaniljestang eller litt vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maizena. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til. 

Melisglasur

Ca 3 dl melis
2 ts eggehviter
Ca 2 ts vann 
3 dl kokosmasse

Bland sammen eggehvite, vann og melis til en smidig glasur. Pensle glasuren på bollene og strø over kokosmasse.

TIPS! Du kan godt fryse ned skoleboller, men da uten melis og kokos. Det tar du på etter du har tint dem opp, rett før servering.

Alle foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no

Oppskrift på vaniljekrem er hentet fra Matprat.no