Denne vakre eplepaien ser ut som et lite kunstverk, men den er faktisk enkel å lage. Kaken vil garantert gjøre suksess på kakebordet.

Denne deilige, franskinspirerte paien har epleskiver stukket ned i vaniljekremen, i vakker roseform. Den er  flott på kakebordet og veldig enkel å lage.

Vi har brukt røde epler for å få vakker farge på eplerosen vår. Og fordi vi har beholdt skallet på eplene - får vi også med oss C-vitaminene!

Smart eplepai-triks

Vil du ha kaken ekstra skinnende og lekker, kan du pensle eplene med litt aprikosssyltetøy. Det gir også ekstra deilig smak.

PRØV OGSÅ: Gresskarpai til Halloween

Oppskrift på fransk eplepai som smaker like fantastisk som den ser ut! Fransk eplepai tar seg dessuten veldig lekkert ut på kakebordet.

Oppskrift på fransk eplepai

Du trenger:

Vaniljekrem

 • 8 eggeplommer
 • 1 dl sukker
 • 8 dl melk
 • 2 vaniljestenger
 • 2 ss maisenna

Slik gjør du det:

 1. Visp sammen egg og sukker i en kjele. Del vaniljestengene og skrap frøene opp i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maisenna i blandingen.
 2. Varm blandingen forsiktig opp til den blir passe tykk. Vaniljekremen må ikke koke - da skiller kremen seg. Når den er passe tykk avkjøler du kremen ved å sette gryten i kaldt vann. Kremen vil tykne litt til når den blir kald. Sett til side.

Paibunn:

 • 90 g smør
 • 65 g sukker
 • 3 eggeplommer
 • 1 vaniljestang - bare frøene
 • 200 g mel

Slik gjør du det:

 1. Rør smør og sukker hvitt med mikseren.
 2. Tilsett eggeplommer og frøene fra vaniljestangen og rør til alt er blandet.
 3. Sikt hvetemel inn i blandingen og rør lett sammen med en slikkepott til den ligner smuler. Samle deigen forsiktig til en deig med hendene for at den ikke skal bli overarbeidet.
 4. Dekk godt med plastfolie og legg deigen i kjøleskapet i minimum 30 minutter.
 5. Ta deigen ut og rull den mellom to bakepapir til den er stor nok til å dekke paiformen, og vel så det.
 6. Legg deigen over formen slik at den henger godt ut over kanten, for deigen krymper i ovnen. Prikk bunnen godt med en gaffel.
 7. Krøll sammen et av bakepapirene og legg det i paiformen. Fyll med keramikk-bakebønner, ris eller tørre bønner, slik at de veier ned deigen og hindrer den i å heve.
 8. La paien steke i ovnen i på 180 grader i 10-15 minutter.

Eplefyll

 • 2-3 epler
 • 1 ss sukker

Slik gjør du det:

 1. Rens eplene for kjernehus og del dem i fire. Skjær hver del i tynne skiver med kniv eller mandolin.
 2. Ta paien ut av ovnen og skjær av kantene. Fyll paiskallet med vaniljekremen.
 3. Stikk epleskivene inn i kremen fra utsiden og innover.
 4. Stek i 20-25 minutter. Pass på så epleskivene ikke blir brent.
 5. Ta ut og avkjøl til vaniljekremen stivner og kaken er lunken. Kaken er deilig som den er, men hvis du vil gjøre litt ekstra ut av den kan du servere med is eller krem til.

PRØV OGSÅ: Clafoutis – fransk ovnspannekake 

Hurtigversjonen av eplepai

Har du lite tid eller ikke gidder lage alt fra bunnen av kan du enkelt bruke ferdig paideig og ferdig vaniljekrem som du får kjøpt i butikken.

Går du for denne versjonen av eplepai - er det som tar lengst tid å kutte eplene i skiver og stikke dem i vaniljekremen! Og paien ser like fantastisk ut som om du lager alt fra bunnen av. Frister det mer med en klassisk norsk versjon, er eplekake alltid en sikker vinner på kakebordet.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER