Panna cotta er like lett å lage som det er lett å like. Med lime-marinere skogsbær blir denne oppskriften en frisk og god avslutning på ethvert måltid.

Panna cotta kommer opprinnelig fra Piemonte, nordvest i Italia. Direkte oversatt betyr panna cotta «kokt fløte» på italiensk, og det er som oftest nettopp fløte denne desserten er laget av. Kokt fløte med sukker, vanilje og gelatin. Resultatet blir en silkemyk dessert som kan toppes med nesten hva som helst. 

Verdens enkleste dessert 

Panna cotta er enkelt å lage, og det er ikke mye du kan gjøre feil. Det viktigste er å vise kjærlighet til fløten underveis, slik at den ikke svir seg eller koker over.

Det er også viktig å få blandingsforholdet mellom flytende væske og gelatin riktig. Om ikke kan panna cottaen fort bli suppe eller hard gelé. 

Husk også å beregne minst fire timer til avkjøling. Å lage røren er gjort på ti minutter, det er avkjølingen som tar tid. Desserten kan derfor fint lages lenge før gjestene kommer, men vent med toppingen til rett før den skal serveres.  

Der Røros møter Piemonte 

Panna cotta i glass på bord

Panna cotta er en søt, men mektig dessert. Har du lyst til å lage en syrligere versjon, kan du prøve en variant laget på tjukkmjølk fra Røros.

Tettekulturen fra Røros er flere hundre år gammel, og har sitt opphav fra tettegrasplanten.  Dette er en liten, kjøttetende plante med melkesyrebakterier som bidrar til at melk syrner og koagulerer, og opprinnelig ble tjukkmjølka laget ved at man slo nysilt melk over blader fra tettegrasplanten.

Før var det også vanlig at hver enkelt gård hadde sin egen bakteriekultur, som ble videreført i generasjoner. Om man fikk problemer med kulturen sin kunne man ta en tur til naboen for å låne kultur.  

Tjukkmjølk tilfører en herlig, syrlig smak som kler desserten godt. Tjukkmjølka fra Røros er økologisk ,og produsert og syrnet med Rørosmeieriets unike tettekultur.  Tjukkmjølka har en naturlig mild og syrlig smak, som egner seg godt i blant annet frokostblandinger og panna cotta.

 Hvordan lager man gode og saftige sveler? Med tjukkmelk selvfølgelig.

Panna cotta med tjukkmjølk fra Røros på bord

Panna cotta er lett å lage til mange 

Når du først er i gang med å lage panna cotta, er det lett å lage mange porsjoner. Oppskriftene under er til fire glass, men den kan fint dobles. 

Toppingen på desserten kan nesten varieres i det uendelige. Her har vi brukt lime-marinerte skogsbær, men du kan fint toppe med annen frukt eller bær. Rips, pasjonsfrukt, mango og jordbær passer også godt til. Vil du ha et søtere uttrykk kan du sprinkle  frukten og bærene med litt flytende honning eller revet sjokolade. 

Blåbær er ren medisin og smaker også godt i pai. Prøv en deilig smuldrepai med blåbær!

Oppskrift på Panna Cotta 

Oppskriften gir 4 dessertglass

5 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang
3 gelatinplater 

Slik gjør du:

  1. Legg gelatinplatene i iskaldt vann i 5 minutter, klem så ut vannet av platene. 
  2. Kok forsiktig opp kremfløte, sukker og vaniljestang (splitt den på langs og skrap ut frøene, ha alt i kjelen). Trekk kjelen av platen når blandingen har kokt opp. Fisk ut vaniljestangen og rør inn gelatinen. 
  3. Avkjøl til romtemperatur, fordel i glass eller dessertskåler og sett det kjølig i ca. 4 timer. Pynt med lime-marinerte bær rett før servering. 

Panna Cotta med tjukkmjølk

Tjukkmelkspudding

Oppskriften gir 4 dessertglass

2,5 dl fløte
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
3 gelatinplater
3 dl tjukkmjølk fra Røros

Slik gjør du:

  1. Legg gelatinplatene i iskaldt vann i 5 minutter, klem så ut vannet av platene. 
  2. Kok forsiktig opp kremfløte, sukker og vaniljesukker (splitt den på langs og skrap ut frøene, ha alt i kjelen). Trekk kjelen av platen når blandingen har kokt opp. Rør inn gelatinen. 
  3. Avkjøl til romtemperatur og rør inn tjukkmjølken. Fordel i glass eller dessertskåler og sett det kjølig i ca. 4 timer. Pynt med lime-marinerte bær rett før servering.

Lime-marinerte bær

1 lime
2 ss sukker
1/2 vaniljestang
ca. 2 dl skogsbær

Slik gjør du:

  1. Ha sukker, vaniljestang (splitt den på langs og skrap ut frøene) og saften av limen i en tykkbunnet kjele. 
  2. Varm opp til sukkeret har smeltet. Trekk kjelen av platen. Fisk ut vaniljestangen og la marinaden avkjøles.
  3. Vend bærene i marinaden og la de stå litt kjølig før servering. 

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard favorittoppskrifter.no 

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE GODE OPPSKRIFTER