Du trenger ikke reise til Italia for å nyte nystekte ciabatta. Det er faktisk ganske enkelt å få til den unike smaken hjemme. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Du har kanskje spist fersk ciabatta sammen med litt god olivenolje eller brukt brødet for å få med siste restene av pastasaus på tallerkenen. Alt du trenger for å lage de rustikke småbrødene hjemme er 5 enkle ingredienser: mel, gjær, vann, salt – og god tid!

Smaken av ciabatta

Fordeig er selve nøkkelen til den gode smaken i bakverk som baguetter og ciabatta. Fordeigen består av mel, vann og gjær eller surdeig som røres sammen dagen før du skal bake. I løpet av 12-16 timer begynner fordeigen å fermentere, og gir bakverket en helt unik smak og aroma.

Til italienske brød, ikke bare ciabatta, brukes en fast fordeig kalt biga. Smaken blir ikke like tydelig som når man baker med surdeig, men den blir likevel mer kompleks enn når man kun bruker gjær.

Slik unngår du at brød og rundstykker blir mugne i brødboksen:

Se flere gode oppbevaringstips her

Prøv også: Perfekt pizzadeig til italiensk pizza

Ciabatta - italiensk bakverk

Slik blir skorpen ekstra sprø

Høy varme og damp er med på å gjøre skorpen ekstra sprø og god. Her er et par enkle ting du kan gjøre for å få maks ut av ovnen din:

 1. Forvarm ovnen til makstemperatur på 250 grader eller høyere. Mye av den ekstra varmen forsvinner når du åpner ovnsdøren for å sette inn ciabattaene, så du får ønsket steketemperatur.
 2. Bruk pizzastein hvis du har. Den holder godt på varmen og bidrar til et ekstra luftig og sprøtt resultat.
 3. Damp forhindrer at skorpen dannes for tidlig. Hell litt vann i en oppvarmet form/langpanne plassert nederst i ovnen, før du setter inn ciabattaene. Lukk ovnsdøren raskt for å fange dampen inni ovnen. Du kan også spraye deigemnene med litt vann før de settes inn i ovnen.

PRØV OGSÅ: Luftige pitabrød

Nystekte ciabatta

Oppskrift på ciabatta

Til 8 ciabatta trenger du:

Dag 1, fordeig (biga):

 • 250 g hvetemel
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 200 g kaldt vann (2 dl)

Dag 2, hoveddeig:

 • 250 g hvetemel
 • 1 ts tørrgjær
 • 170 g kaldt vann (1,7 dl)
 • 1,5 ts salt
 • 1 ss olivenolje + litt til pensling

Slik gjør du:

 1. Dag 1: Rør sammen ingrediensene til fordeigen. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur i 8-12 timer.
 2. Dag 2: Bland fordeig, hvetemel, gjær og vann sammen. Elt 2 minutter på lav hastighet.
 3. Tilsett salt. Øk til middels hastighet og elt videre i ca. 5 minutter. Deigen skal være elastisk og litt klissete.
 4. Hell over olivenolje slik at deigen blir dekket av et tynt lag olje. Dekk til bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og sett til heving i 2 timer.
 5. Slå ned deigen (press hånden ned i deigen slik at den «punkterer»), dekk til og la deigen heve 1 time til.
 6. Velt deigen ut på et melet underlag og del i 8 emner. Form hvert emne til en avlang «tøffel» og legg over på et bakepapirkledd stekebrett.
 7. Pensle plastfolie med litt olje og dekk til ciabattaene. Etterhev i 1 time. Forvarm ovnen til 250 grader når det gjenstår 30 minutter av hevetiden (eller lenger hvis du bruker pizzastein).
 8. Sprut litt vann på ciabattaene med en sprutflaske. Sett brettet midt i ovnen og senk temperaturen til 220 grader. Stek i 20-25 minutter. Avkjøl på rist.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER