Har du polarbrød i fryseren har du alltid godt brød klar til både nistepakker og kveldsmat. Havregryn og grovt mel gjør småbrødene ekstra mettende og sunne.

Det finnes flere typer polarbrød å få kjøpt i butikken, men de populære brødene er faktisk veldig enkle å bake hjemme. I tillegg til å ha full kontroll på hva de inneholder, er det lite som slår tilfredsstillelsen av å nyte helt ferskt, hjemmebakt brød.

Deilige og myke polarbrød

Småbrød som polarbrød er perfekt til matpakkebrød, både for store og små. De egner seg også godt til kjappe mellommåltider på farta og som tilbehør til både salater og gryteretter.

PRØV OGSÅ: Enkle, eltefrie rundstykker

slik lager du polarbrød hjemme

Mønsteret på polarbrødene hindrer at de blåser seg opp. Bruk gjerne enden av en spisepinne til å prikke brødene før de stekes.

Noe av det som gjør at polarbrødene er så populære, spesielt blant barn, er den myke konsistensen. I motsetning til rundstykker skal ikke polarbrødene ha en sprø skorpe, selv når det er helt nystekte. Derfor er det viktig at de pakkes inn og avkjøles i kjøkkenhåndkle med en gang brødene kommer ut av ovnen.

Har du brødrester til overs? Se så mye godt du kan lage med restene:

Flere gode restemat-tips finner du her

Alltid «ferskt» brød

Polarbrødene kan fort virke tørre og derfor er det smart å fryse ned de stykkene som ikke skal spises samme dag som de bakes. Ta ut etterhvert som du trenger brød til nistepakker eller kveldsmaten. De frosne skivene kan legges direkte i brødristeren og er ferdig tint på få minutter, og er like gode som da de var nystekte.

PRØV OGSÅ: Hjemmebakte pizzasnurrer

hjemmelagde polarbrød i matpakken

De grove polarbrødene metter godt og er som skapt for matpakker, både for store og små.

Oppskrift på polarbrød

Til 20-24 småbrød trenger du:

 • 200 g lettkokte havregryn (eller havremel)
 • 500 g fullkornshvetemel
 • 200 g siktet hvetemel
 • 0,5 pose tørrgjær (7 g)
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt
 • 3,5 dl melk
 • 3 dl vann
 • 75 g smør, i terninger

Slik gjør du:

 1. Bruk food processor eller stavmikser til å male havregrynene til havremel. Eller bruk havremel dersom du har det.
 2. Bland alt det tørre i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Tilsett melk og vann og kjør maskinen med eltekrok på lav hastighet til 10-15 minutter.
 3. Tilsett smør i terninger mens maskinen går. Elt så videre på samme hastighet i 10-15 minutter til. Deigen skal være smidig og det gjør ikke noe om den er litt klissete. Dekk bollen med lokk eller et fuktig kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i romtemperatur i 1,5- 2 timer.
 4. Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme.
 5. Velt deigen ut på melet underlag og del deigen i to. Del hvert emne i 10-12 like store emner som trilles til boller. Kjevle bollene flate til de er ca. 1 cm tykke og 10-12 cm i diameter.
 6. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk til og sett til etterheving i 30 minutter.
 7. Prikk polarbrødene med spisepinner eller lignende. Det gir brødene sitt karakteristiske utseende samtidig som det forhindrer at de blåser seg opp som pitabrød.
 8. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte og har blitt gylne på undersiden. Avkjøl på rist under et kjøkkenhåndkle slik at polarbrødene holder seg myke.

Tips!

De polarbrødene som ikke skal spises samme dag bør legges i frysen så snart de er helt avkjølt, da holder de seg best. Frosne polarbrød tiner raskt i romtemperatur, men kan også tine i kjøleskapet natten over. Prøv også polarbrød i brødristeren et par minutter. Da blir de nesten som nystekte.

Denne oppskriften gir ekstra grove polarbrød ifølge grovhetsskalaen til Opplysningskontoret for brød og korn

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE GODE OPPSKRIFTER