Her er trikset som gjør at hvetebollene holder seg vidunderlig myke og gode i dagevis. Metoden kan komme til å revolusjonere måten du baker all søt gjærbakst.

Nystekte hveteboller er myke, luftige og saftige og er noe av det aller beste som finnes. Dessverre skal det ikke gå mange timene før de blir tørre og kjedelige. Så det store spørsmålet er: Hvordan bake boller som holder seg som nystekte i flere dager? Svaret er tangzhong-metoden.

PRØV OGSÅ: Luftige kanelboller

 

Ekstra saftige hveteboller med tangzhong

Tangzhong høres kanskje komplisert og veldig fremmed ut, men metoden er langt enklere enn navnet skulle tilsi. Den gjør at du kan tilsette mye mer fuktighet i deigen, og det gjør at de ferdigstekte bollene blir fantastisk myke og saftige.

Den japanske bakemetoden består i at du lager en jevning av litt mel og mye væske. Jevningen varmes opp til den begynner å tykne, ved omtrent 65 grader. Når jevningen har fått avkjølt seg litt er det bare å bake bolledeigen som vanlig. Resultatet er ekstra mykt og saftig bakverk.

Prøv tangzhong-metoden neste gang du skal bake prinsessekake

Metoden er perfekt til søt gjærbakt som boller og kanelsnurrer, men kan også brukes til «salt» gjærbakst som lyse rundstykker, eller dinner rolls som de kalles på engelsk.

Slik baker du «vanlige» hveteboller

Vil du heller bake bollene på tradisjonelt vis kan du fremdeles bruke denne oppskriften. I stedet for å lage jevning blander du disse ingrediensene sammen med de andre, bortsett fra smøret, og følger fremgangsmåten fra punkt 3.  

Oppskrift på hveteboller med tangzhong-metoden

Til ca. 24 boller trenger du:

Tangzhong-jevning:

 • 80 g hvetemel
 • 400 g melk (4 dl)
 • 200 g rosiner + kokende vann

Bolledeig:

 • 820 g hvetemel
 • 275 g kald melk (2,75 dl)
 • 1 egg
 • 125 g sukker
 • 7 g tørrgjær (0,5 pose)
 • 1 ts kardemomme
 • 0,5 ts salt
 • 150 g smør, i terninger
 • 1 egg + 1 ss vann, til pensling

Slik gjør du:

 1. Start med tangzhong-jevningen: Rør sammen mel og melk i en kasserolle. Varm opp mens du hele tiden visper. Jevningen er klar når den tykner og begynner å bli klistrete. Det skjer ved ca. 65˚C. Avkjøl til romtemperatur. Det går raskere om du har jevningen over i bakebollen og drar den litt opp langs sidene.
 2. Legg rosinene i en skål og hell kokende vann over så det så vidt dekker. La rosinene stå i 30 minutter og hell deretter av vannet.
 3. Bolledeig: Ha resten av ingrediensene, bortsett fra smøret, i bakebollen sammen med den avkjølte jevningen. Elt deigen sammen på middels hastighet i 10 minutter. Det gjør ikke noe om deigen virker klissete i starten. Den vil ta opp mer væske etterhvert som den eltes.
 4. Tilsett smøret i terninger og elt videre i 10 minutter til, på middels høy hastighet.
 5. Tilsett rosinene og elt forsiktig til de er godt fordelt i deigen. Dette kan gjøres for hånd. 
 6. Dekk bakebollen til med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie, og sett deigen til heving minst 1 time, eller til deigen har doblet i størrelse.
 7. Ha bolledeigen ut på melet underlag og kna et par runder for hånd for å få ut luft. Del i like store emner à 90-95 gram, og trill til boller.
 8. Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og sett til etterheving i 60 minutter. Er du redd for at kledet eller plasten skal feste seg til bollene kan du drysse over litt mel eller gni nøytral olje på undersiden av plastfolien.
 9. Forvarm ovnen til 200˚C varmluft.
 10. Pensle bollene med sammenvispet egg og vann. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter, til bollene har fin farge og er gjennomstekte. Avkjøl på rist.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER