Imponer familien med hjemmelagde kokosboller til jul. Her får du 7 enkle tips og råd som hjelper deg å lykkes.

Det blir stadig mer populært å lage sine egne kokosboller. De luftige og delikate fristelsene er en favoritt både hos store og små – ikke minst når man finner en liten overraskelse i midten.

210301-u48-marked-bannere-1200x800-5.jpg

Slik lager du kokosboller

De deilige kokosbollene er kanskje ikke så vanskelige å lage som du tror og her 7 tips som hjelper deg å lykkes.

1. Temperatur er viktig både når du skal lage marengsen og sjokoladetrekket. Derfor kan det være lurt å bruke et godt termometer.

2. Jo ferskere eggene du bruker, desto lettere er det å skille eggeplomme og eggehvite. Det er veldig viktig at det ikke havner noe eggeplomme sammen med eggehvitene, for da vil de ikke stivne.

PS Ikke kast eggeplommene, her får du  3 gode tips til hva du kan bruke dem til:

3. Når du først er i gang med å piske marengsen, må du ikke stanse. La maskinen gå til du er i mål.

4. Kjøl ned kjøkkenbollen mens du pisker marengsen. Legg et kjøkkenhåndkle med isbiter rundt bollen eller legg et fuktig kjøkkenhåndkle i frysen en halvtime før du går i gang. Marengsen skal kun være litt lun når den er ferdig.

5. Hold sprøyteposten i 90 graders vinkel over kjeksen, og press marengsen ut med jevn og stødig hånd. Kokosbollene bør ikke bli for store, 5-7 cm er perfekt.

6. La de «nakne» kokosbollene stå i kjøleskapet en times tid. Det gjør det enklere når marengsen skal dyppes i varm sjokolade.

7. Bruk sjokolade av god kvalitet og et liten skål, glass eller kopp til å dyppe kokosbollene i. Jo større skål du bruker, desto mer sjokolade trenger du.

Prøv også: Risboller med sjokolade

kokosbolle med italiensk marengs og kjeks

La marengsen "sette seg" 1 times tid før de dyppes i sjokolade.

Øvelse gjør mester

For alle som ikke er vant til å jobbe med sprøytepose kan det være litt vanskelig å få et jevnt resultat i begynnelsen. Klem bestemt med den øverste hånden og la den nederste hånden styre tippen.

Det kan være enklere å lage kokosbollene uten bringebær den første gangen.

Jo flere kokosboller du lager, jo enklere blir det. Husk at det ikke gjør noe om kokosbollene ikke ser helt like ut - det er bare sjarmerende.

Prøv også: Vepsebol med sjokolade og mandler

kokosboller med bringebær

Oppskrift på kokosboller med bringebær

Til 24-30 kokosboller trenger du:

  • 300 g sukker
  • 100 g (1 dl) vann
  • 150 g eggehviter (ca. 5 egg)
  • 15 g sukker
  • 125 g ferske bringebær
  • Kjeks (f. eks. Marie, Gjende, Safari eller Ritz)
  • 300 g 70% kokesjokolade (eller annen sjokolade av god kvalitet)

Slik gjør du:

  1. Marengs: Ha sukker og vann i en kasserolle og kok rolig opp til 117 grader. Bruk termometer og ikke rør underveis.
  2. Imens, visp eggehviter med ballongvisp på høy hastighet, til de skummer og danner topper. Tilsett sukker litt etter litt (15 gram), til en lett marengs.
  3. Når sukkerlaken når 117 grader tas gryten bort fra varmen. Hell sukkerlaken i bollen med eggehvitene, i en tynn stråle mens maskinen går. Visp videre på høy hastighet i 10-15 minutter. Marengsen skal bli så stivt slik at den holder formen når den sprøytes ut på kjeksene.
  4. Ha marengsen over i en solid sprøytepose med rund tipp med stor åpning.
  5. Fordel kjeksene utover et stekebrett.
  6. Sørg for at bringebærene er rene og tørre og sprøyt litt marengs inn i hvert bær slik at de fester seg til kjeksen. Plasser et bringebær på hver kjeks.
  7. Hold sprøyteposten i 90 graders vinkel over kjeksen, og hold tippen ca. 1 cm over bringebæret. Press marengsen ut med jevn og stødig hånd slik at det dekker bæret og går nesten helt ut til kanten av kjeksen. Fyll på til kokosbollen blir 5-7 cm høyt.
  8. La kokosbollene stå i kjøleskapet og tørke 1 time, slik at skummet får satt seg litt.
  9. Sjokoladetrekk: Grovhakk sjokoladen og smelt 2/3 over vannbad.
  10. Ta sjokoladen bort fra kasserollen med vann og rør inn resten av sjokoladen til alt er smeltet. Sett bollen tilbake over vannbadet noen sekunder dersom det er noen klumper som ikke vil smelte.
  11. Ønsket temperatur på sjokoladen når kokosbollene skal dyppes er 28-30 grader. 
  12. Hell sjokoladen over i et varmt glass, en kopp eller bolle med plass til å dyppe kokosbollene.
  13. Hold i kjeksen og dypp marengsen ned i sjokoladen og trekk raskt opp igjen. Sett tilbake på brettet.
  14. La kokosbollene stå i kjøleskapet til dagen etter. Da har skummet satt seg og blitt luftig og fløyelsmykt.

Kokosboller (uten bringebær) oppbevares kjølig og har lang holdbarhet. De kan også fryses. Har du bringebær i, er holdbarheten kortere.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE HERLIGE OPPSKRIFTER