Franskmenn kan virkelig dette med å lage uimotståelig bakverk, og på toppen troner brioche. Lær hvordan du blir en fransk mesterbaker hjemme.

Brioche langt fra ditt daglige brød, men det myke, saftige brødet passer perfekt når du skal kose deg litt ekstra. Bak gjerne briocheloff til skalldyrfesten og late helgefrokoster. Og hamburgerbrødene, de kan løfte et helt vanlig burgermåltid til nye høyder.

Hva er brioche?

På norsk vil det kanskje hete smørloff, men brioche er så mye mer enn bare en loff. Brødet får sin helt unike smak og vanvittig herlige og myke konsistens fordi deigen lages med nesten uanstendige mengder egg og smør. Det er ikke uten grunn at mange kaller brioche for verdens beste brød.

Det som skiller denne deigen fra en vanlig gjærdeig er at det ikke brukes noe ekstra væske. Det er kun egg og smør som står for fuktigheten. Det gjør at du må bruke god tid og mye krefter på eltingen. Resultatet blir en vidunderlig elastisk deig som er fantastisk god å jobbe med.

PRØV OGSÅ: Italienske ciabatta

Sukker og salt i gjærdeigen

Brioche inneholder alltid litt sukker, uavhengig av om du skal bake loff, hamburgerbrød eller sjokoladeboller. Sukkeret er mat for gjæren og den lille sødmen gir god balanse i smaken.

Litt salt må du også ha i deigen, men her er det viktig å passe på rekkefølgen. Baker du med fersk gjær må saltet tilsettes etter at deigen er eltet godt sammen. Direktekontakt mellom salt og gjær vil føre til at gjæren blir ødelagt og ikke vil heve deigen.

Selv med alt det smøret og eggene så kan brioche fort virke tørt. Derfor bør det nytes samme dag eller fryses ned raskt. La det tine langsomt i kjøleskapet når du skal bruke det.

Tørr brioche kan brukes til arme riddere eller en herlig brødpudding.

PRØV OGSÅ: Luftige horn med valmuefrø

Oppskrift på brioche

Til 2 brød/16 hamburgerbrød trenger du:

 • 250 g romtemperert smør, i terninger
 • 525 g hvetemel
 • 40 g sukker
 • 15 g fersk gjær eller 3,5 g tørrgjær (0,25 pk.)
 • 375-390 g romtempererte egg (6-7 egg)
 • 1,5 ts salt
 • 1 egg til pensling
 • Ev. sesamfrø til hamburgerbrød

Slik gjør du:

 1. Dag 1: Sett smøret på benken slik at det blir mykt. Det går raskere hvis du deler smøret opp i terninger.
 2. Vei eggene med skallet på.
 3. Ha mel og sukker i bakebollen. Smuldre over gjær og kakk i eggene. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Det kan virke som deigen er for tørr en stund men den vil samle seg etterhvert.
 4. Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt og litt mens maskinen jobber smøret godt inn i deigen. Det er mye smør så det kan ta litt tid.
 5. Senk hastigheten igjen og tilsett salt. Elt videre i ytterligere 10 minutter.
 6. Deigen er nå veldig myk og smidig, men nesten uformelig. Legg den som en ball i bakebollen og dekk til med lokk eller plastfolie. Sett til heving i kjøleskapet over natten, gjerne 12-14 timer. Den kan også heve i romtemperatur men vil være litt vanskeligere å jobbe med.
 7. Dag 2: La deigen stå på kjøkkenbenken minst en time før den bakes ut. Den er nå ganske fast og lett å jobbe med.
 8. Del i 16 like store emner. Bruk gjerne kjøkkenvekt, så blir det enklere å få et jevnt stekt resultat.
 9. Trill emnene ut til boller på melet underlag.
  Loff: Smør to små brødformer (1,5 liter) og plasser åtte boller i hver brødform. Dekk med plastfolie og sett til etterheving i 1 time.
 10. Forvarm ovnen til 190 grader. Pensle brødene med sammenvispet egg og sett på rist nederst i ovnen. Stek først i 10 minutter og sett deretter ned temperaturen til 180 grader. Stek videre i 25 minutter. Ferdig briocheloff skal ha en kjernetemperatur på 85-88 grader hvis du vil sjekke med steketermometer. Avkjøl på rist.
 11. Hamburgerbrød: Plasser bollene på bakepapirkledd stekebrett (8 brød på hvert brett), og press ned med håndbaken slik at de blir flate. Dekk til og sett til etterheving i 1 time.
 12. Forvarm ovnen til 200 grader.
 13. Pensle med sammen vispet egg og dryss over sesamfrø hvis du vil ha det.
 14. Stek hamburgerbrødene midt i ovnen i 8-10 minutter, til de er gylne og fine. Avkjøl på rist.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE HERLIGE OPPSKRIFTER