Wienerbrød er kanskje noe av det mest imponerende og fantastiske bakverket vi vet om. Det er en litt tidkrevende prosess, men det er lettere enn du kanskje tror. Her får du tipsene som gjør deg til en ekte bakermester.

Det som gjør at wienerbrødene blir så vidunderlig flakete og luftig er lag på lag med smør som kjevles og brettes inn i deigen i flere omganger. Bakeprosessen kan virke møysommelig og tidkrevende, men så er også belønningen svært tilfredsstillende. For hva er vel mer imponerende enn kunne servere rykende ferske, hjemmelagde wienerbrød?

 

Dette bør du huske på

Sett av god tid til både forberedelser og baking før du går i gang. Og ikke få prestajonsangst hvis de første wienerbrødene ikke ser like proffe ut som hos bakeren; smaken er tross alt det viktigste!

PRØV OGSÅ: Kringle med sjokoladefyll

wienerbrød med vaniljekrem, formet som stjerner

I denne oppskriften har vi også laget den herlige vaniljekremen fra bunnen. Dersom du ønsker å gjøre det litt enklere for deg selv kan du kjøpe ferdiglaget. Ferdig vaniljekrem får du alltid kjøpt hos Coop Marked og Matkroken.

I tillegg til forberedelser er det viktig å ha kontroll på temperaturen. Ikke ha det for varmt i rommet og sørg for at deigen avkjøles underveis, gjerne i fryseren. Dette gjøres for at smørlagene ikke skal smelte inn i deigen. Da vil du nemlig ikke oppnå den lette, flakete konsistensen som wienerbrødene er kjent for.

PRØV OGSÅ: Slik får du luftige kanelboller

Slik lager du wienerbrød - trinn for trinn

Det er viktig at deigen holdes kald fra begynnelse til slutt. Legg derfor alle ingrediensene, bortsett fra smøret, til deigen i kjøleskapet en times tid før du begynner. Smøret er enklere å forme når det er romtemperert.

Underveis anbefaler vi også at du lar deigen hvile i fryseren i flere omganger. Det hjelper smøret å holde seg stabilt helt fram til steking. Og dersom smøret kommer gjennom deigen, pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge en times tid i kjøleskapet før du kjevler videre.

Et annet lurt tips er å ikke være for hardhendt med kjevla. La den gli så lett over deigen som mulig og ikke kjevle lenger enn du må. 

Når du har laget deigen og latt den hvile ca. 15 minutter i kjøleskapet gjør du følgende:

wienerbrød trinn 1

Trinn 1: Form smøret til et kvadrat på ca. 15x15 cm og kjevle deigen til omtrent dobbel størrelse. Pakk smøret inn i deigen, omtrent som en konvolutt.

wienerbrød trinn 2

Trinn 2: Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 30x20 cm.

wienerbrød trinn 3

Trinn 3: Brett den ene kortsiden inn mot midten og legg deretter over andre kortsiden slik at deigen ligger i 3 lag. Gjenta kjevling og bretting 2 ganger til, pakk deigen og legg den i frysen i 15 minutter.

Gjenta trinn 2 og 3 (kjevling og bretting) i to omganger. Til sammen skal du ha brettet deigen i 9 omganger og den skal ha vært i fryseren to ganger før den er klar for neste steg. Etter siste bretting pakkes deigen inn i plast og legges i fryseren i 30 minutter.

wienerbrød trinn 4

Trinn 4: Kjevle deigen ut på godt melet underlag til den er ca. 4 mm tykk. Bruk linjal og pizzahjul til å skjære ut 10x10 cm store emner. Legg emnene over på bakepapirkledd stekebrett.

wienerbrød trinn 5

Trinn 5: Bruk en skarp kniv til å lage korte snitt fra hvert hjørne inn mot midten. Brett annenhver spiss inn mot midten. Klem spissene ned slik at de fester seg. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 30 minutter.

wienerbrød trinn 6

Trinn 6: Bruk sprøytepose eller teskje til å legge på vaniljekrem før wienerbrødene settes i ovnen og stekes midt i ovnen på 200˚C i ca. 15 minutter.

Disse wienerbrødene smaker også himmelsk godt med hjemmelaget eplemos. Legg en liten teskje syltetøy midt på stjerna og topp med vaniljekrem. 

Oppskrift på wienerbrød med vaniljekrem

Til 30-36 wienerbrød trenger du:

 • 500 g hvetemel
 • 1 pk. tørrgjær
 • 35 g sukker
 • 0,5 ts salt
 • 1 egg (kaldt)
 • 3 dl kaldt vann
 • 500 g smør, romtemperert
 • 1 egg (til pensling)

Fyll:

 • Vaniljekrem (se oppskrift under)

Melisglasur

 • 150 g melis, siktet
 • 1 ts sitronsaft
 • 2 ss vann

Slik gjør du:

 1. Start med å lage vaniljekremen (se oppskrift under). Denne avkjøles mens du lager resten.
 2. Elt sammen hvetemel, tørrgjær, sukker, salt, egg og kaldt vann til en smidig deig som slipper bollen. Det tar ca. 10 minutter.
 3. Dekk til bakebollen med plast og sett i kjøleskapet i minst 15 minutter.
 4. Kjevle smøret flatt mellom to ark matpapir og form som en firkant på ca. 15x15 cm.
 5. Kjevle deigen ut på melet underlag, til et rektangel på ca. 30x30 cm.
 6. Legg det smøret på deigen og brett sammen, som en konvolutt, slik at smøret er helt dekket av deig.
 7. Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 30x20 cm. Hold så rette kanter som mulig. Brett den ene kortsiden inn mot midten og deretter den andre. Deigen ligger nå i 3 lag.
 8. Gjenta punkt 7 to omganger til. Dekk deigen med plastfolie og legg i frysen i 15 minutter.
 9. Gjenta prosessen (punkt 6 og 7) to ganger til. La deigen ligge i frysen 30 minutter etter siste bretting.
 10. Utbaking: Forvarm ovnen til 200˚C og legg bakepapir på stekebrettene.
 11. Kjevle deigen ut til et 4 mm tykt rektangel. Bruk linjal og pizzahjul eller en veldig skarp kniv til å skjære ruter på 10x10. Plasser emnene på stekebrettet.
 12. Skjær et snitt fra hvert hjørne inn mot midten. Brett annenhver spiss inn mot midten slik at du får en stjerne. Dekk med plast og sett kjølig til etterheving i 30 minutter.
 13. Pensle forsiktig med et sammenvispet egg og legg en teskje vaniljekrem på hver.
 14. Stek wienerbrødene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de har fått en fin, gyllen farge. Avkjøles helt før de pyntes med melisglasur.
 15. Lag melisglasur: Rør sammen siktet melis, sitronsaft og litt og litt vann til du går en jevn og tykk glasur.

Vaniljekrem

 • 2 eggeplommer
 • 15 g maisenna
 • 50 g sukker
 • 1,25 dl helmelk
 • 1,25 dl kremfløte
 • 0,25 vaniljestang

Slik gjør du:

 1. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en kasserolle.
 2. Rør inn melk og fløte.
 3. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha alt i kasserollen sammen med resten.
 4. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så vaniljekremen ikke koker eller brenner seg.
 5. Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en ildfast form. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet slik at vaniljekremen avkjøles rask.

LYST TIL Å BAKE? HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER