Smultringer er blant de kjæreste julekakene vi har, og er elsket både av barn og voksne. De aller beste lager du hjemme!

Har du aldri laget smultringer før? Det er ingen grunn til å la seg skremme av at ringene skal stekes i smult, det er slett ikke så avskrekkende som ryktet skal ha det til. Om du følger anbefalingene under får du nydelige hjemmebakte smultringer, helt trygt og godt.

Smultringer er likevel en av de julekakene som det fortsatt er bestemor som har kontroll på. Dette er ikke en julekake som lages sammen med små barn, men heller en kake man må bli gammel nok til å kunne være med å lage, for ikke å brenne seg på den varme smulten.

Ofte er smultringer en av de første julekakene som blir laget, både fordi lukten av smult passer best før du skal julevaske kjøkkenet og fordi smultringer holder seg meget godt i fryseren.

Når du har smultringene på plass, kan du begynne å tenke på de andre slagene som kokosmakroner, kransekake og krumkaker.

PRØV OGSÅ: Klassiske sandkaker til jul

Smultringer er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror. Følger du denne enkle trinn-for-trinn-oppskriften får du deilige, saftige smultringer.

 

Smultringer er nemlig supre å fryse fordi de tiner raskt, smaker like godt og kan tas opp i de mengder man trenger etter hvert. Faktisk kan du unne deg å ta opp bare én! En deilig smultring til kaffen kan dermed nytes med god samvittighet, selv om det er noen dager til juleselskapet.

 

3 viktige regler for steking i smult: 

 1. Unngå at matfettet/oljen blir for varm. En stabil temperatur på 160-170 grader er perfekt.
 2. Ha lokket til gryten tilgjengelig. Dersom det tar fyr legger du på lokket over og skrur av varmen. Aldri forsøk å slukke med vann!
 3. Forlat aldri en smultgryte.

PRØV OGSÅ: Enkel julekos med hjemmelagde risboller

Smultringer er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror. Følger du denne enkle trinn-for-trinn-oppskriften får du deilige, saftige smultringer.

Ulike metoder for å lage smultringer

Smultringsbaking med egen smultringutstikker er bare en av flere måter å lage smultringer på. Du kan også trille tynne pølser og feste sammen eller lage din egen smultringutstikker ved hjelp av et kjøkkenglass og en kork.

I tillegg finnes det også egne smultringjern/donutjern og smultringbakere som gjør stekingen enda enklere, helt uten smultgryte. Disse jernene er blitt populære de siste årene, kanskje noe å tenke på for deg ikke liker den varme gryten?

PRØV OGSÅ: Vepsebol med sjokolade og mandler

Smultringer er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror. Følger du denne enkle trinn-for-trinn-oppskriften får du deilige, saftige smultringer.

 

Oppskrift på saftige smultringer

 

Til ca 25 stk trenger du:

 • 2 egg
 • 150 g sukker
 • 1 dl kremfløte
 • 1,5 dl seterrømme
 • 1 liten ts hornsalt
 • 1 ts kardemomme
 • 350 g hvetemel + ekstra til utbaking
 • Smult til å steke i; enten 3 pakker matfett eller ca 1 liter nøytral olje (solsikkeolje)

 Slik gjør du:

 1. Visp egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Hell i fløten og la den piske med i noen minutter til alt er godt blandet.
 2. Rør inn seterrømme.
 3. Bland hornsalt, kardemomme og hvetemel og sikt dette i røren litt etter litt. Vend forsiktig inn ved hjelp av en slikkepott, slik at du unngår å slå ut luften fra eggedosisen. Røren skal være ganske løs, den setter seg i kjøleskapet.
 4. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett i kjøleskap natten over, eller i 2-3 timer.
 5. TIPS: Om det er første gang du skal lage smultringer anbefaler vi at du kjevler og stikker ut alle smultringene først, slik at du har full kontroll på stekingen i den varme smulten.
 6. Varm smult i en jerngryte på middels høy varme. Pass på at du har lokket til gryten i nærheten, i tilfellet uhellet er ute.
 7. Del deigen i 2 emner og kjevle ut en leiv på 0,5-1 cm tykkelse. Stikk ut smultringer ved hjelp av en smultringutstikker.
 8. Legg 3-4 smultringer i gryten om gangen når smulten er varm nok. For å sjekke om smulten er klar, kan du sette skaftet av en tresleiv ned i gryten og se at det bobler og putrer rundt den. Stek gjerne 1 smultring først for å teste, før du har flere i. Fettet skal ha en jevn temperatur på 160-170 grader.
 9. Smultringene stekes først på ene siden og snus så når de flyter opp og har fått gyllen farge for å bli stekt på den andre siden.
 10. Løft smultringen over på en rist kledd med kjøkkenpapir for avkjøling.
 11. Etter at smultringene er helt avkjølt kan de pakkes i tette poser og fryses til en senere anledning.

LYST TIL Å BAKE? FLERE OPPSKRIFTER HER