Vannbakkels er luftige, lekre små bakverk, nesten som om de er lagd av bare luft og kjærlighet! Men litt kunnskap krever det også.

Vannbakkels må vel være det letteste bakverket som finnes? Florlette, luftige små kreasjoner, fylt med deilig krem er en dessert som gjør seg godt på et lekkert kaffebord. 

Vannbakkels er faktisk også ganske lett å lage, og hvis du holder deg til noen enkle huskeregler, kan du også servere disse små herlighetene neste gang du får gjester. 

PRØV OGSÅ: Tilslørte bondepiker

Vannbakkels skal være lette, luftige og porøse, og da er det noen knep du bør kunne! Her er tipsene som gir vellykkede vannbakkels, og detaljert oppskrift.

3 vannbakkels-tips

1. Følg oppskriften nøye. Mange av oss liker å improvisere når vi lager mat, eller ha i ingredienser litt på slump. Det bør du ikke gjøre når du lager vannbakkels! Da er det viktig å få helt riktig forhold mellom ingrediensene. 

2. Kok opp og rør godt. Ja, smør og vann skal faktisk kokes kort før du har i mel og egg. Vannbakkels skal ha store luftlommer innenfor den sprø overflaten, så eggene skal røres inn ett om gangen, og husk å røre godt og grundig mellom hvert egg. 

Deigen skal være en seig, fast masse, slik at den danner store lommer når den blir stekt. Altså i motsetning til brøddeig, som skal danne små porer. 

3. Hold ovnsdøra lukket! Det kan være fristende å åpne for å kikke underveis, men se heller på vannbakkelsen gjennom ovnsdøra. Åpner du døra, kommer det kald luft til, slik at vannbakkelsen kan falle sammen. 

EN ANNEN FAVORITT: Pannacotta med lime-marinerte bær

Spennende fyll

Oppskriften på selve vannbakkelsen er uten sukker, så du kan faktisk fylle dem med både søtt og salt. Det mest vanlige er nok å fylle dem med krem, og her er det bare å bruke fantasien! Vaniljekrem, råkrem, krem rørt med bær, sjokoladekrem, sitronkrem...

Vil du heller bruke vannbakkels som smårett eller forrett, kan du for eksempel fylle dem med kremost og laks, soppstuing eller ost og spekeskinke.

PRØV OGSÅ: Himmelsk bringebærterte

Vi har gått for den søte varianten denne gangen: 

Vannbakkels skal være lette, luftige og porøse, og da er det noen knep du bør kunne! Her er tipsene som gir vellykkede vannbakkels, og detaljert oppskrift.

Vannbakkels med vaniljekrem og norske jordbær

DU TRENGER (til ca 16 store vannbakkels):
5 dl vann
250 g smør
250 g hvetemel
5 store egg

Fyll:
2 dl kremfløte
3 ts sukker
250 g vaniljekrem

SLIK GJØR DU: 

1. Kok opp vann med lokk (slik at vannet ikke damper bort). La det fosskoke. La smøret smelte inn i vannet. Rør inn hvetemelet, rør kraftig til deigen har samlet seg. Rør kraftig i deigen på høy varme ca. 1 minutt til deigen slipper kjelekanten.

2. Ha deigen over i en bolle, slik at den får avkjølt seg litt. Ha i ett og ett romtemperert egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg slik at deigen får samlet seg. Deigen skal ha en tykk konsistens «som en tykk potetstappe»

3. Ha deigen i en sprøytepose eller bruke en skje. Lag små topper på et stekebrett med bakepapir.

4. Stek i en forvarmet ovn på 200 ˚C i ca. 30 minutter. Ikke åpne ovnen under stekingen, da de kan falle lett sammen. De skal være gylne, høye og lette. Husk: hvis du lager små vannbakkels, gir det kortere steketid.

Fyllet:

5. Pisk opp kremfløten og sukkeret til stivpisket krem, rør inn vaniljekremen. Pisk det opp. Del vannbakkelsen i to og fyll med kremblandingen og jordbær. Dryss over et lag med melis.

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter.no

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER