Ikke kast de brune bananene – lag heller et supersaftig bananbrød! Den herlige og enkle formkaken smaker godt både til kaffekosen og som turmat.

Bananbrød er perfekt å bake når du har noen overmodne bananer liggende. Da er nemlig bananene ekstra søte og gode, og egner seg spesielt godt til både kaker, muffins og pannekaker.

Prøv også vår oppskrift på bananpannekaker – uten ekstra sukker!

Bananbrød med valnøtter

Bruk opp de brune bananene

Bananer som har blitt brune og ekstra myke er kanskje ikke det som frister aller mest å spise. Men når de bakes inn en myk og saftig formkake, ja da er det vanskelig å stå imot fristelsen.  

Kulturmelk og natron gjør bananbrødet luftig og med en fin og lett syrlig smak. Selve kakerøren er rask og enkel å lage og kan stekes både i brødform og i muffinsformer, hvis du vil ha litt variasjon.

Tykke, deilige skiver med bananbrød er som skapt til å ta med i tursekken, eller å servere til søndagskaffen.

Fysen på noe søtt? Prøv en frisk smoothie med banan og mango.

Slik unngår du at nøttene synker til bunns

I denne oppskriften har vi tilsatt valnøtter, men du kan også bruke hasselnøtter, sjokoladebiter, rosiner eller dadler i bananbrødet. Ulempen er at disse lett kan synke til bunns i løpet av stekingen. Det gjelder spesielt når kakerøren er veldig lett og luftig.

Et smart triks er å vende nøttene i litt hvetemel før man har dem i røren. På den måten synker ikke godsakene men fordeler seg heller jevnt i hele kaken. Det samme kan du selvsagt gjøre med ferske bær og tørket frukt.

Bananbrød med valnøtter

Oppskrift på bananbrød med nøtter

Til 1 brødform trenger du:

 • 2 modne bananer (middels store)
 • 1 ts natron
 • 200 g sukker
 • 125 g smør, romtemperert
 • 2 egg
 • 80 g kulturmelk
 • 200 g hvetemel (ev. finmalt fullkornsmel)
 • 50 g valnøtter, grovhakket + 0,5 ss hvetemel

Topping:

 • 1 banan
 • 1 ss brunt sukker

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180˚C. Kle en brødform på ca. 2 liter med bakepapir.
 2. Mos bananene sammen med natron. Sett til side.
 3. Visp sammen sukker og smør til det er lyst og luftig.
 4. Pisk egg og kulturmelk godt. Bland sammen med bananene.
 5. Sikt inn hvetemel og bland alt sammen til kakerøren er smidig og luftig, helst uten å jobbe for mye med den. Da kan kaken bli tørr.
 6. Grovhakk valnøttene, dryss over litt hvetemel og vend inn i kakerøren. Hvetemelet gjør at nøttene ikke synker ned til bunnen.
 7. Hell kakerøren i brødformen.
 8. Topping: Del den siste bananen i to på langs og dryss brunt sukker på snittflaten. Dytt bananhalvdelene lett ned i kakerøren med snittflaten opp.
 9. Stek bananbrødet på rist midt i ovnen, i ca. 40-45 minutter. Stikk en kakepinne midt i brødet når steketiden nærmer seg slutten. Når pinnen er ren når du drar den ut, er kaken ferdig stekt.
 10. Avkjøl bananbrødet i formen i 15-30 minutter, før det løftes ut og avkjøles videre på rist.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER