Hjemmebakt grovbrød har aldri smakt så saftig og godt, og hemmeligheten er like enkel som fantastisk: rester av havregrøt!

Hva om vi fortalte deg at du aldri mer behøver å bake grovbrød som blir tørre og kompakte som murstein? Og at hemmeligheten er så enkel som å tilsette havregrøt i deigen?

Derfor bake brød med havregrøt

Grunnen er at havregrøt inneholder masse væske og har en fast form som gjør det mulig å få høyere vanninnhold i brøddeigen uten at den blir melsuppe. Det blir omtrent det samme som å lage en fordeig (også kalt poolish) som noen oppskrifter har, bare her kan du benytte deg av rester etter havregrøtfrokosten. Dessuten smaker havre veldig godt i brød.

rester av havregrøt gjør brødet ekstra saftig

Det er faktisk så godt at du heretter kommer til å lage for mye havregrøt – med vilje. Oppskriften på enkel og god havregrøt finner du her: Havregrøt med 3 fristende toppinger

Mindre gjær, mer tid

En annen ingrediens som gjør at dette brødet smaker ekstra godt, er tid. Eltetiden er viktig for å utvikle bindinger i melet, noe som igjen gjør at deigen kan heve lenge. Lang hevetid er også bra, gjerne i kjøleskapet. Det gjør at deigen modnes og utvikler mer smak, og det betyr at det ferdige brødet smaker mer.

Prøv også vår oppskrift på grovt grytebrød etter den eltefrie bakemetoden.

For at brøddeigen skal tåle å heve lenge er det viktig å ikke bruke for mye gjær. Da vil deigen heve for raskt av seg selv og du kan risikere at gjæren blir brukt opp før du rekker å steke brødet.

Har du ikke tid til å vente til neste dag kan du bruke mer gjær og la deigen heve 1-2 timer i romtemperatur. Se tips nederst i oppskriften.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

brød med havregrøt blir ekstra saftig

Oppskrift på brød med havregrøt

Til 1 brødform på ca. 2 liter trenger du:

 • 150 g fint hvetemel
 • 150 g fin sammalt hvete
 • 150 g grovt sammalt hvete
 • 1 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 75-100 g havregrøt
 • 30 g solsikkefrø
 • 0,5 ss honning
 • 3-4 dl vann
 • Store havregryn

Slik gjør du:

 1. Finn frem en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland mel, tørrgjær, salt, havregrøt, solsikkefrø og honning sammen i bakebollen. 
 2. Tilsett vann mens maskinen går. Hold igjen litt til du ser konsistensen på deigen, den skal være ganske klissete. Ha i mer vann hvis du synes deigen virker for tørr.
 3. Elt på lav hastighet i 10 minutter.
 4. Dekk bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie. Sett til heving i kjøleskapet minst 8 timer, gjerne lenger.
 5. Elt deigen et par runder for hånd på melet underlag. Form deigen til brødemne og legg i brødform kledd med bakepapir.
 6. Etterhev under fuktig kjøkkenhåndkle, i 40-60 minutter.
 7. Forvarm ovnen til 250 grader.
 8. Pensle brødet med vann og dryss på store havregryn. Stek på rist nederst i ovnen i 15 minutter.
 9. Senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 30-35 minutter. Dekk til brødet med bakepapir slik at ikke toppen skal bli svidd. Avkjøl brødet på rist.

Tips: Har du dårlig tid kan du bruke mer tørrgjær og la deigen heve 1-2 timer i romtemperatur. 7 gram tørrgjær (1/2 pose) er nok til 1 brød.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER