Tilslørte bondepiker er en lettvint og deilig dessert som er like god i dag som på bestemors tid.

Det sies at det var Ivar Aasen som først «oppdaget» tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og ble lykkelig da hun en dag tilbød ham å smake på søtsakene sine.  Slukøret måtte han konstatere at det kun var snakk om en dessert, og derfor ga han den navnet «Tilslørte bondepiker».

Siden har dette blitt en tradisjonsrik dessert, i bruk over store deler av landet. Om fortellingen er helt sann, er uvisst, men en god historie er det uansett.

PRØV OGSÅ: Saftig eplekake i stekepanna

Velg riktige epler

Når du skal lage tilslørte bondepiker, er det viktig å velge et syrlig og fast eple. Hvis ikke kan epleblandingen lett bli litt vassen. Du vil at den syrlige eplesmaken skal skjære gjennom sukker og krem. På den måten blir det en perfekt smaksblanding.
Er skallet hardt, bør du skrelle eplene. Noen røde epler har mye farge i skallet. Da kan du la epleskallet koke med – og er du heldig, blir eplemosen din lekkert rosa.

PRØV OGSÅ:  Deilig eplepai – et lite kunstverk i seg selv!

Er du like glad i tilslørte bondepiker som det Ivar Aasen var? Oppskriften kan du i alle fall prøve her.

Miljøvennlig mat

Kanskje har du tørt brød, kanskje ikke. Det er null problem. Skjær noen brødskiver og rist dem i brødristeren, eller du kan legge dem i stekeovnen på 120 grader til de har ønsket konsistens.

Dette er en fin måte å få brukt gammelt brød på. Og det er kanskje derfor desserten har oppstått? Tidligere var folk mye flinkere til å utnytte alle rester, og ikke kaste mat, enn det vi er i dag. Dette er en fin måte for oss å være mer miljøvennlige på.

Eplekaramell

For å lage en liten vri på bondepikene, har vi laget en liten karamell basert på eplejus. Synes du det blir for mye, kan du bare droppe karamellen – bondepikene smaker herlig uten også.

Vi har først redusert eplejusen i gryta. Slik får du frem den deilige eplesmaken og jusen får en tykkere konsistens. Så har vi tilsatt sukker, smør og fløte, noe som gir en silkemyk og litt syrlig eplekaramellsaus. Server den ved siden av i en liten mugge, så kan gjestene selv bestemme hvor mye de vil ta på.

Bondepiker i tidsklemma

Har du dårlig tid, skal du få to smarte tips for å lage tilslørte bondepiker på få minutter.

1. Kjøp ferdig eplemos med litt store biter i.
2. I stedet for å steke egne smuler, kan du knuse sukkerkavringer. Eventuelt kan du bruke brødrasp eller knust kjeks.

På denne måten trenger du bare vispe krem, blande de ferdige ingrediensene og vips – så har du en deilig dessert!

Oppskrift på Tilslørte bondepiker

6 epler
1 dl eplejuice eller eplemost
1 dl sukker
0,5 ts kanel
0,25 ts kardemomme
1 vaniljestang
1,5 dl tørr loff eller annet brød skåret i terninger
1,5 ss smør
1,5 ss sukker
3 dl fløte

Eplekaramellsaus:
2 dl eplemost
2 dl sukker
50 g smør
0,5 dl fløte

1) Lag karamellsausen først. Ha eplemosten i en liten, tykkbunnet kjele. Kok på medium varme mens du rører i gryten, til eplemosten er redusert til ca. halvparten. Rør i de andre ingrediensene og la koke under omrøring i to minutter. Sett til side for å kjølne.

2) Rens eplene og skjær dem i halvstore biter. Ha eplebiter, sukker, eplejuice, kanel, vaniljestang og kardemomme i en gryte, og kok på lav varme til eplene er møre. Avkjøl.

3) Smelt smør og sukker i en stekepanne og tilsett brødterningene. Stek dem gylne og sprø. Hell over på en tallerken og sett til avkjøling.

4) Visp fløten til krem og finn frem serveringsglass. Legg epler, brødbiter og krem lagvis – og server med eplekaramellen i en liten mugge ved siden av.

Obs! Har karamellen blitt litt hard, varmer du den raskt opp før du serverer.

HAR DU LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER