Kjenner du til vepsebol? De små, delikate julekakene formelig smelter på tungen og er perfekte å bake når du har et par eggehviter til overs.

Det er to ting som er vanskelig med å lage vepsebol. Det første er å vente til kakene er helt avkjølt før du kaster deg over dem. Det andre er å bake nok. De populære julekakene forsvinner raskt fra kakeboksen!

210301-u48-marked-bannere-1200x800-5.jpg

Slik lykkes du med vepsebol

En skikkelig god marengs er nøkkelen når du skal bake vepsebol. Her er 4 tips som gjør det enklere å lykkes:

1. Rester av fett på kjøkkenutstyret gjør at eggehvitene ikke stivner. Gni inn vispen og bollen med sitronsyre og tørk av med tørkepapir dersom du er usikker på om utstyret er rent nok.

2. Det er lettere å få en skikkelig luftig marengs med romtempererte eggehviter.

3. Ikke tilsett sukkeret før eggehvitene er stive.

4. Bruk slikkepott og ekstra lett hånd når sjokolade og nøtter blandes sammen med marengsen. Hvis du jobber for mye med marengsen blir den tynn i konsistensen og kakene flater helt ut når de stekes.

PRØV OGSÅ: Brune pinner som smelter på tunga

vepsebol med sjokolade og mandler

Gode smakskombinasjoner 

Når du først har kommet i gang med å bake vepsebol er det også gøy å eksperimentere med forskjellige smaker. Vi liker mørk sjokolade med mye kakao for å balansere den søte marengsen.

Dersom du liker mildere sjokoladesmak kan du bruke melkesjokolade eller en blanding av mørk og lys kokesjokolade. Eller hva med å prøve lakrispulver i stedet?

Mandlene kan enkelt erstattes med andre nøtter. Hasselnøtter og sjokolade er en veldig god kombinasjon, og salte peanøtter er perfekt for alle som elsker søtt og salt sammen.

For de som ikke tåler nøtter kan mandlene erstattes med kokosmasse, gjerne en usukret variant siden marengsen er søt i seg selv.

Har du eggeplommer igjen etter julebaksten? Her får du tre gode tips til hva du kan bruke dem til:

Flere gode restetips finner du her.

vepsebol med sjokolade og mandler

Vepsebolene er lyse utenpå og har en mørk, seig kjerne med smak av sjokolade og mandler.

Oppskrift på vepsebol med sjokolade og mandler

Til ca. 30 kaker trenger du:

 • 2 eggehviter
 • 125 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 100 g 70% kokesjokolade, finhakket
 • 100 g mandler, finhakket

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader over- og undervarme. Legg bakepapir på 2 stekebrett.
 2. Visp eggehvitene på middels høy hastighet til de former stive topper.
 3. Bland sammen sukker og vaniljesukker. Øk hastigheten og tilsett litt og litt sukker i eggehvitene til du har en skinnende hvit, stiv og luftig marengs.
 4. Finhakk sjokolade og mandler, enten for hånd eller i en food processor.
 5. Bruk en slikkepott og vend sjokoladen og mandlene forsiktig inn i marengsen. Jo mer tyntflytende marengsen blir, desto flatere vil kakene bli.
 6. Bruk to teskjeer til å forme små kuler som settes på stekebrettene. Kakene bør ha omtrent lik størrelse for å få et jevnt stekt resultat.
 7. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Kakene skal stivne, men ikke få noe særlig farge.
 8. Avkjøl helt før kakene løftes forsiktig av bakepapiret. De skjøre kakene oppbevares i kakeboks, med matpapir mellom lagene.

LYST TIL Å BAKE? HER ER FLERE OPPSKRIFTER