Bløtkaken dukker opp i de fleste store anledninger – og stadig i ny påkledning. Denne kakeklassikeren kan du variere i det uendelige.

Bløtkaken er jo nesten selvskreven på kakebordet, nettopp fordi den er så saftig og god.

Og så er den jo usedvanlig lekker å se på også, da. Hvit og fin, gjerne med frisk og fargerik bærpynt – perfekt å lage til det norske flaggets farger eller for å gi kakebordet et sommerlig preg.

Få vellykket sukkerbrød

Kakebunnen, eller sukkerbrødet, er selvsagt viktig for en høyt hevet, luftig og god kake. Det er ikke vanskelig å få til, i hvert fall ikke når du har noen gode tips du kan holde deg til:

* Bruk romtempererte egg til eggedosisen. Da er det lettere å få den luftig.
* Pisk eggedosisen lenge, gjerne i 10-15 minutter, så den blir lys og stiv.
* Når du skal vende det tørre inn i eggedosisen, sikt i melet og vend det forsiktig inn, slik at du ikke slår ut luften.
* Sørg for å helle kakerøren jevnt over i kakeformen, slik at kaken blir så jevn som mulig. Formen bør være fylt opp ca. ¾.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker marsipankake!

Bløtkake er klassikeren på kakebordet, og kan varieres i det uendelige! Her er en lekker variant med vaniljekrem og blåbær, makroner og blomster til pynt.

Skjær opp kakebunnen

Når du har en ferdig avkjølt kakebunn, skal den deles enten i to eller tre lag. Dette er kanskje noe noen gruer seg litt til - tenk om du ødelegger hele kaken!

Slapp av, det er ikke så vanskelig. Bruk en stor, god brødkniv, hold hele håndflaten på kaken mens du skjærer et stykke inn i kaken rundt hele, uten å skjære helt igjennom. Det gjør du først helt til slutt, når du har skjært igjennom kaken rundt hele kanten.

Bruk det nederste laget som topp på kaken, da får du den helt flat på toppen.

TIPS!: Synes du det er vanskelig å skjære i en nystekt kakebunn, kan du legge den i kjøleskapet en stund, eller i fryseren en kort stund. Når den er kald, er den lettere og mindre smulete å håndtere.

LES OGSÅ: Sjokoladekake til fest

Bløtkake er klassikeren på kakebordet, og kan varieres i det uendelige! Her er en lekker variant med vaniljekrem og blåbær, makroner og blomster til pynt.

Saftig kake

En bløtkake må jo være bløt. Derfor må lagene dynkes med noen spiseskjeer væske. Til dette kan du bruke melk, eller for en friskere smak kan du bruke juice eller fruktsaft.

Men ikke overdriv dynkingen, du vil ikke ha en helt gjennomtrukket bunn! Noen spiseskjeer er nok, og ta mest i kantene, der kaken lett kan blir tørr.

Og husk at kaken blir saftigere og bedre når den får stått litt, så lag gjerne bløtkaken dagen før du skal servere den.

LES OGSÅ: Fabelaktig klippekrans til festbordet

Kilde: lisba.net, matprat.no

Bløtkake er klassikeren på kakebordet, og kan varieres i det uendelige! Her er en lekker variant med vaniljekrem og blåbær, makroner og blomster til pynt.

Oppskrift på bløtkake med vaniljekrem og blåbær

Du trenger: 
Til sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Smør til pensling av formen

Slik gjør du: 
1. Forvarm ovnen til 160 °C. Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis, ca. 8 minutter i en kjøkkenmaskin med ballongvisp. 

2. Sikt i hvetemel og bakepulver, og vend forsiktig inn med en slikkepott til akkurat blandet.

3. Dekk bunnen av en springform, 22-24 cm i diameter, med bakepapir og smør den med smør. Hell røren i formen i en sikksakk-bevegelse slik at den blir ekstra luftig. Jevn ut toppen forsiktig med en slikkepott.

4. Stek kaken nederst i ovnen i ca. 1 time, eller til kaken har hevet seg godt og toppen er gyllen. Sjekk med en kakenål ved å stikke den i midten. Nålen skal komme ut ren.

5. Avkjøl sukkerbrødet i formen opp ned på en rist. Løsne formen og dekk kakebunnen med et rent kjøkkenhåndkle til helt avkjølt.

Vaniljekrem med blåbær
4 eggeplommer
0,5 dl sukker
1 vaniljestang
4 dl helmelk
1 ss maizena
3 dl kremfløte
150 g friske blåbær

1. Ha eggeplommer og sukker i en kjele og rør sammen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i gryta og spe inn melken. Rør inn maizena.

2. Varm opp blandingen til en tykk krem under omrøring. Rør gjerne med en slikkepott på middels varme. Pass på at du rører godt i bunnen hele tiden, så kremen ikke brenner seg.

3. Sett gryten over i vasken med iskaldt vann og avkjøl. Rør av og til for å unngå snerk. Kremen blir stivere under avkjøling.

4. Dekk kremen med plast og la den avkjøle seg i kjøleskapet.

5. Pisk fløte til stiv krem og vend med vaniljekrem og friske blåbær. Oppbevar i kjøleskapet fram til bruk.

Tips! Spar på selve vaniljestangen og varm den opp med 2 dl melk. Avkjøl melken før du fjerner vaniljestangen. Nå har du en vaniljemelk du kan dynke sukkerbrødet med.

Til montering:
2 dl melk (ev. vaniljemelk) til dynking (kan sløyfes)
2 dl blåbærsyltetøy
100 g hakkede valnøtter
3 dl kremfløte
1 ss sukker
Friske bær, f.eks. blåbær, bringebær og jordbær
5-6 pikekyss
3-4 makroner (kan sløyfes)
Noen spiselige blomster ev. sitronmelisse

1. Del sukkerbrødet i tre lag. Dynk bunnene med melk og smør blåbærsyltetøy på to av lagene (ikke toppen).

2. Legg bunnen over på et fat og fordel halvparten av vaniljekremen utover og dryss over halvparten av nøttene. Legg på neste lag og fordel resten av vaniljekremen og nøttene utover. Legg toppen på til slutt og sett kaldt.

3. Pisk kremfløte til krem med sukker. Fordel krem utover hele kaken så sidene er godt dekket.

4. Pynt toppen av kaken med friske bær, pikekyss, spiselige blomster og eventuelt makroner.

Oppskrift og foto: Sentralen AS

FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER PÅ KAKER FINNER DU HER