Til hovedinnhold
kaker

Klassisk bløtkake med vaniljekrem og blåbær

Bløtkaken dukker opp i de fleste store anledninger – og stadig i ny påkledning. Denne kakeklassikeren kan du variere i det uendelige. Prøv for eksempel vår versjon med hjemmelaget vaniljekrem og blåbær!

Klassisk bløtkake med vaniljekrem og blåbær

1t 30min / 3t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

8 porsjoner

Sukkerbrød:

egg

sukker

hvetemel

bakepulver

smør (til smøring av form)

Vaniljekrem med blåbær:

eggeplommer

sukker

vaniljestang

helmelk

maizena

kremfløte

friske blåbær

Montering:

melk (til dynking, evt.vaniljemelk. Kan sløyfes.)

blåbærsyltetøy

hakkede valnøtter

kremfløte (kald)

sukker

ferske bær (fks. bringebær, blåbær eller jordbær)

marengs (pikekyss)

makroner (kan sløyfes)

spiselige blomster (eller sitronmelisse)

Fremgangsmetode

Sukkerbrød

Forvarm ovnen til 160 °C. Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis, ca. 8 minutter i en kjøkkenmaskin med ballongvisp.
Sikt i hvetemel og bakepulver, og vend forsiktig inn med en slikkepott til akkurat blandet.
Dekk bunnen av en springform, 22-24 cm i diameter, med bakepapir og smør den med smør. Hell røren i formen i en sikksakk-bevegelse slik at den blir ekstra luftig. Jevn ut toppen forsiktig med en slikkepott.
Stek kaken nederst i ovnen i ca. 1 time, eller til kaken har hevet seg godt og toppen er gyllen. Sjekk med en kakenål ved å stikke den i midten. Nålen skal komme ut ren.
Avkjøl sukkerbrødet i formen opp ned på en rist. Løsne formen og dekk kakebunnen med et rent kjøkkenhåndkle til helt avkjølt.

Vaniljekrem med blåbær

Ha eggeplommer og sukker i en kjele og rør sammen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i gryta og spe inn melken. Rør inn maizena.
Varm opp blandingen til en tykk krem under omrøring. Rør gjerne med en slikkepott på middels varme. Pass på at du rører godt i bunnen hele tiden, så kremen ikke brenner seg.
Sett gryten over i vasken med iskaldt vann og avkjøl. Rør av og til for å unngå snerk. Kremen blir stivere under avkjøling.
Dekk kremen med plast og la den avkjøle seg i kjøleskapet.
Pisk fløte til stiv krem og vend med vaniljekrem og friske blåbær. Oppbevar i kjøleskapet fram til bruk.
Spar på selve vaniljestangen og varm den opp med 2 dl melk. Avkjøl melken før du fjerner vaniljestangen. Nå har du en vaniljemelk du kan dynke sukkerbrødet med.

Montering

Del sukkerbrødet i tre lag. Dynk bunnene med melk og smør blåbærsyltetøy på to av lagene (ikke toppen).
Legg bunnen over på et fat og fordel halvparten av vaniljekremen utover og dryss over halvparten av nøttene. Legg på neste lag og fordel resten av vaniljekremen og nøttene utover. Legg toppen på til slutt og sett kaldt.
Pisk kremfløte til krem med sukker. Fordel krem utover hele kaken så sidene er godt dekket.
Pynt toppen av kaken med friske bær, pikekyss, spiselige blomster og eventuelt makroner.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆