Syrlige, saftige og faste – de norske eplene er som skapt for baking. Etter en lang og deilig sommer er eplene nå modne. Er du klar for å prøve en oppskrift fra Hardanger?
Det er én ting epler som dyrkes i Norge har til felles: De har masse smak og er veldig godt egnet til eplekake.
– Det er ingen epler som slår de norske når det kommer til smak, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Ifølge frukt.no var det munkene som først startet med fruktdyrkingen her i landet. De oppdaget raskt at de klimatiske forholdene i Hardanger gjorde området særlig velegnet, og siden da er det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.
Visste du at epler bør oppbevares alene?
PRØV OGSÅ: Tilslørte bondepiker du sent vil glemme
Se flere tips om oppbevaring av mat og restemat i vår YouTube-kanal.
Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter i verden, tilpasset lokale dyrkingsforhold, og nye varianter dukker opp på markedet mens gamle går ut.
I Norge har god smak og lagringsegenskaper vært sentralt. De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein.
PRØV OGSÅ: Lekker, fransk eplepai
Med mange sorter og lange tradisjoner for å bake, finnes det også tusen og en oppskrifter på eplekake. Fra de helt tradisjonelle med eplebåter i ringmønster, til paier, muffins og pizza med eplefyll. Ikke minst dukker det opp mange nye smakskombinasjoner, som pinjekjerner, kokos og fennikel.
– Eplekake går aldri av moten, fastslår Gulbrandsen.
Eplekake i jernstekepanne
Her er en tradisjonell oppskrift på eplekake med en liten vri fra vertinnen på Hardanger Gjestegård, som har denne bloggen. En herlig og rustikk kake til uformelle kaffegjester så vel som finere anledninger!
Du trenger:
- 4 dl hvetemel
- 1 dl sukker
- 2 ts bakepulver
- 1 ts malt kardemomme
- 75 g mykt smør
- 2 dl melk
- 2-3 epler i tynne halve skiver eller båter
- 2 ss sukker
- 2 ts kanel
- Litt smør til å smøre stekepannen med + strøkavring
- Lett søtet krem, eller is.
Slik gjør du:
- Bland de tørre ingrediensene i bakebollen. Tilsett det myke smøret og rør alt godt sammen. Hell i melken og jobb med deigen til den blir jevn og fin. Den blir som en formkakerøre, altså litt løs.
- Smør stekepannen og dryss den med strøkavring før du heller nedi deigen. Fordel deigen utover i stekepannen.
- Legg eplebitene i pent mønster rundt i ring og dryss sukker- og kanelblandingen over.
- Stek ved 200 grader i 40-45 minutter på stekebrett nederst eller nesten nederst i ovnen.
- Prøv om kaken er ferdig etter 35 minutter ved å stikke en strikkepinne eller en liten skarp kniv midt i kaken.
- Sett stekepannen på rist til avkjøling. Pisk krem eller finn frem is.
- Del opp i stykker og server på asjett med krem eller is, eller sett stekepannen på bordet og la gjestene skjære et stort stykke selv.
Enkel eplemos
Har du epletre i hagen og lurer på hva i alle dager du skal bruke alle eplene til? Når du altså har bakt fra deg? Da vil matrådgiver Toril Gulbrandsen slå et slag for eplemos.
– Det er veldig enkelt å lage og kan fint fryses for senere bruk. Det er perfekt å ta opp og bruke i for eksempel desserten Tilslørte bondepiker, sier Gulbrandsen, som til sist har et knalltips til alle smoothie-elskere.
– Lag eplemos uten å tilsette sukker og pass på at eplene er gjennomkokte. Frys det ned flatt i plastpose, så knekker du av det du trenger til en smoothie. Raskt, enkelt og godt!