Fyrstekake er en klassiker som passer like godt til fest som til søndagskaffen. Lag gjerne flere kaker i slengen, så har du alltid noe godt på lur.

Fyrstekake er helnorsk kake, som ble utviklet av en konditor i Trondheim i 1856. I over 100 år var fyrstekaken selvskreven på kakebordet til fest og høytid, men fra cirka 1980 forsvant den litt fra vår bevissthet.

 

Nå har fyrstekaken heldigvis fått en renessanse og er stadig oftere å se i matmagasiner og hos populære matbloggere. Og på kakefatene rundt om i Norge.

PRØV OGSÅ: Tropisk armona – krydret sjokoladekake med kaffekrem

Slik legger du mønsteret på fyrstekaken

Lettvint fyrstekake

Fyrstekake består av mørdeig og deilig makronfyll, og er perfekt følge til søndagskaffen. Det er heldigvis ikke vanskelig å lage fyrstekake, og når du først er i gang, kan du gjerne bake flere. Pakk kakene godt inn og frys dem ned, så har du alltid noe godt på lur når uventede gjester står på døren.

Du kan også variere med andre typer nøtter i fyllet. Bruk for eksempel litt pistasjenøtter i makronmassen, så ser kaken veldig flott ut.

PRØV OGSÅ: Smakfull og saftig krydderkake

Hjemmelaget fyrstekake

Oppskrift på god, gammeldags fyrstekake

Til en terteform på 22/24 cm i diameter trenger du:
Bunn:

 • 300 g hvetemel
 • 200 g smør, i terninger
 • 100 g melis
 • 1 egg

Fyll:

 • 400 g mandelmel, eller hele mandler
 • 265 g melis
 • 4 eggehviter
 • 1 eggeplomme + 1 ss vann (til pensling)

Slik gjør du:

 1. Lag bunnen: Sikt sammen hvetemel og melis i en bolle. Bruk fingrene og smuldre inn smør i terninger til en jevn, grovkornet konsistens.
 2. Pisk sammen egget og bland sammen med resten. Kna alt til en samlet deig, pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 2 timer.
 3. Smør en terteform på 22/24 cm i diameter. Kjevle deigen til den er ca. 3-4 mm tykk og legg i formen så den dekker bunn og kant. Overskytende deig skjæres bort, settes i kjøleskapet og brukes til rutemønsteret på toppen av kaken. Sett terteformen i fryseren i 30 minutter.
 4. Sett ovnen på 180˚C.
 5. Lag fyllet: Kjøp ferdig mandelmel eller bruk food processor med kniver til å male hele mandler til fint mel. Det er ikke nødvendig å skålde mandlene først. Beholder du skallet får fyllet en mørkere farge.
 6. Bland mandelmel og melis sammen i bolle.
 7. Pisk eggehvitene helt stive. Fold inn i mandelblandingen til alt er godt blandet.
 8. Ta terteformen ut av frysen og fordel fyllet jevnt utover kakebunnen.
 9. Kjevle ut resten av deigen og skjær i tynne strimler. Legg strimlene i rutemønster på kaken.
 10. Pisk sammen eggeplomme og vann og pensle toppen med blandingen.
 11. Stek fyrstekaken midt i ovnen i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllen. Avkjøl i formen.

FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER PÅ KAKER FINNER DU HER