Hjemmelaget daimiskake med marengsbunn smaker himmelsk og passer perfekt til store og små anledninger. Og den kan lages flere dager i forveien.

Noe av det beste med hjemmelaget iskake er at du ikke behøver å ha egen ismaskin for å lage iskrem. Og en av de aller mest populære iskakene gjennom de siste tiårene må være Daimiskake!

Daimiskake kan lages med eller uten kaffe. Den litt bitre smaken passer naturlig inn sammen med den fyldige iskremen og de knasende sprø Daim-kulene. Ønsker du en renere smak kan kaffen sløyfes.

Gelatinplatene hjelper iskaken å holde på formen selv om den blir stående en liten stund i romtemperatur. Men som regel forsvinner denne kaka lenge før den får mulighet til å smelte.

Perfekt til koldtbordet: Saftig langpannekake med kokos og bringebær

Har du eggeplommer til overs etter baksten? Se så mye godt du kan lage med dem:

Slik blir daimiskaken ekstra høy

For å få iskaken ekstra høy og flott har vi brukt en liten springform, 22 cm i stedet for 24 cm i diameter. I tillegg har vi smurt marengsbunnen opp langs sidene på kakeformen før den stekes. Det blir nesten som å lage et lite reir til isen.

For å få kantene så høye som mulig lager du en slags krans av bakepapir som stikker over kanten på springformen. Bakepapiret gjør det også lettere å få kaken løs fra formen når den skal serveres.

Smør innsiden av kakeformen med litt smør for å feste bakepapiret. Da sitter papiret stabilt til du får fylt på med marengsbunnen. Samme trikset kan brukes til andre typer kaker som kan være vanskelige å løsne fra kakeformen. 

En annen fordel med marengsbunnen er at du får brukt eggehvitene som blir til overs når du lager selve iskremen. Her er det altså ingenting som går til spille. Daimiskaken kan også lages med nøttebunn eller kjeksbunn.

Verdens besteHele Norge elsker Kvæfjordkake

daimiskake pyntet med daim og daimkuler

Oppskrift på daimiskake 

Til 1 rund kakeform på 22/24 cm trenger du:

Bunn

  • 4 eggehviter
  • 175 g sukker
  • 1 ts eddik
  • 1 ts maisenna 

Fyll

  • 4 plater gelatin
  • 1 dl kaffe
  • 100 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 5 dl kremfløte
  • 100 g Daim-kuler, eller grovhakket Daim-sjokolade 

Pynt

  • 50 g Daim-kuler
  • 50 g Daim-sjokolade, grovhakket 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150 grader. Fest bakepapir i bunnen på kakeformen og lag en høy «krage» med bakepapir rundt kanten. Gni sidene på kakeformen inn med smør for å feste papiret.
  2. Bruk kjøkkenmaskin og sørg for at bollen er helt ren og tørr. Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret til hvitt skum.
  3. Tilsett resten av sukkeret litt og litt mens maskinen går og visp til en stiv marengs.
  4. Tilsett eddik og sikt inn maisenna og rør til alt er godt blandet.
  5. Hell marengsen over i formen og dra den oppover langs kantene med en slippepott. Marengsen skal dekke kantene godt.
  6. Stek på rist midt i ovnen i 1 time. La marengsbunnen stå i ovnen til den er helt avkjølt, gjerne natten over.
  7. Lag fyllet: Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut vannet og rør ut i varm kaffe til gelatinplatene er helt oppløst. La kaffen avkjøles i 5 minutter.
  8. Pisk sammen sukker og eggeplommer til eggedosis.
  9. Rør om i eggedosisen mens den avkjølte kaffen tilsettes i en tynn stråle.
  10. Pisk fløten til stiv krem og bland sammen med eggedosisen.
  11. Vend Daim-kulene inn i iskremmassen.
  12. Hell iskremmassen over den ferdige marengsbunnen. Dekk med plastfolie og frys ned over natten, minimum 8 timer.
  13. Ta kaken ut av frysen ca. 30 minutter før servering. Pynt med Daim-kuler og grovhakket Daim-sjokolade.

Glutenfri og laktosefri iskake

Du kan fint bruke melkeprodukter som er helt eller delvis uten laktose.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ HERLIGE KAKER