Sukkerbrød, krem, syltetøy og marsipan på én gang. Ikke rart at marsipankaken topper favorittlisten!

Marsipankaken er nesten selvskrevet på et staselig kakebord. Gjemt under marsipanen skjuler det seg lag på lag med krem og herligheter. Det er alltid litt spennende å få være den første som lar kniven gli gjennom marsipankaken og ta det første stykket! 

Ferdig marsipanlokk

Men før noen får den æren, skal kaken lages! For noen er det selve marsipanlokket som er bøygen. Heldigvis er det fiks ferdige marsipanlokk å få kjøpt.

Disse kommer ferdig kjevlet, det er bare å rulle dem ut og kle på den ferdige kaken. Lett som en plett! Da må du bare lage et luftig sukkerbrød først, her får du tipsene som garanterer et fint resultat.

Husk et lag med krem rundt hele kaken også, før du legger på marsipanen.

LES OGSÅ: Muffins i festdrakt

Marsipankake er fantastisk til fest! Her oppskrift på kake, gode tips til et vellykket marsipanlokk, og en kreativ måte å kle kaken med marsipan på.

Lage marsipanlokk selv

Hvis du har lyst til å kjevle ut marsipanlokket selv, har vi noen gode tips til deg:

* Kjøp masse marsipan! Til en kake på 20-22 cm i diameter, kan du godt bruke 750 g marsipan.

* Kna marsipanen varm i hendene og kjevle den ut med litt mel, så den ikke setter seg fast i benken. Snu marsipanen kontinuerlig ettersom du kjevler. Kjevle den ut stort, mye større enn kaken, for da blir det lettere å få den lagt fint på. Kjevle til marsipanen er 2-3 mm tykk.

* Bruk gjerne bakekjevlen eller en tynnere rullepinne og rull den kjevlede deigen rundt, løft den bort til kaken og rull den over.

* Klem forsiktig på toppen og nedover langs sidene for å få ut luftlommer. Press marsipanen tett inntil kaken.

* Bruk en trinse eller pizzahjul til å skjære rundt kaken langs kanten.

* Marsipanrestene kan du fryse og spare til neste gang.

LES OGSÅ: Lag en fastastisk pavlova

Marsipankake er fantastisk til fest! Her oppskrift på kake, gode tips til et vellykket marsipanlokk, og en kreativ måte å kle kaken med marsipan på.

Vær kreativ med marsipanen

Vi har valgt en alternativ måte å få på plass marsipanlokket på. Faktisk like enkelt, og en teknikk som gjør det lettere å få et flott resultat. Denne kaken vil nok skille seg litt ut!

Stikk ut sirkler i marsipanlokket ved hjelp av et kjøkkenglass. Etter at du har dekket kaken med krem, kler du den med marsipansirkler som overlapper hverandre. Lekker, ikke sant?

For å få kaken ekstra høy, har vi brukt to kakebunner, og lagt tre lag med bringebærkrem inni. Kakebunnene er mindre enn vanlig, siden sukkerbrødene er laget i springformer på 18 cm. Men du kan selvsagt lage en enkelt kakebunn i vanlig springform på 22-24 cm, og klare deg med et lag krem i midten.  

Føler du deg ikke helt stø på å dele kakebunner, finner du gode tips her.

Kilde: nrk.no, matprat.no

Marsipankake er fantastisk til fest! Her oppskrift på kake, gode tips til et vellykket marsipanlokk, og en kreativ måte å kle kaken med marsipan på.

Oppskrift på marsipankake med bringebær

Du trenger: 
Sukkerbrød 
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Smør til pensling av formen

Slik gjør du: 
1. Forvarm ovnen til 160 °C. Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis, ca. 8 minutter i en kjøkkenmaskin med ballongvisp. 

2. Sikt i hvetemel og bakepulver og vend forsiktig sammen med en slikkepott til akkurat blandet.

3. Dekk bunnen av to små springformer, 18 cm i diameter, med bakepapir og smør med smør. Fordel røren i formene i en sikksakk-bevegelse slik at den blir ekstra luftig. Jevn ut toppen forsiktig med en slikkepott.

4. Stek kakene nederst i ovnen i ca. 30 minutter eller til kakene har hevet seg godt og toppen er gyllen. Sjekk med en kakenål ved å stikke den i midten. Nålen skal komme ut ren.

5. Avkjøl sukkerbrødet i formen opp ned på en rist. Løsne så formen og dekk kakebunnen med et rent kjøkkenhåndkle til helt avkjølt.

Bringebærkrem
Du trenger: 
400 g bringebærsyltetøy
4 plater gelatin
3 dl kremfløte
250 g bringebær

Slik gjør du: 
1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.

2. Varm opp bringebærsyltetøy i en liten gryte. Klem ut vannet av gelatinen, ha i gryten og rør til gelatinen har løst seg opp. Ta av platen og avkjøl til nær romtemperert.

3. Pisk kremfløten stiv og rør inn det avkjølte bringebærsyltetøyet til alt er godt blandet. Vend inn friske bær til slutt og bruk med en gang.

Til montering:
1-2 dl saft fra hermetisert frukt, for eksempel ananas eller mandarin til dynking (kan sløyfes)
400 g bringebærsyltetøy
2 dl kremfløte
1 ss sukker
1-2 ferdige marsipanlokk
100 g friske bringebær
Sitronmelisse til pynt

Slik gjør du: 
1. Del hver bunn i to og dynk dem med fruktsaft. Smør tre av lagene med bringebærsyltetøy (ikke toppen). Legg bunnen på et fat, gjerne med en kakering/springform rundt. Fordel 1/3 av bringebærkremen utover.

2. Legg kake og krem lagvis og avslutt med toppen. Kaken blir ganske høy, så sett gjerne to springformer oppå hverandre for å holde den stabil.

3. Dekk kaken med plast og sett kaldt til kremen har satt seg, ca. 2-3 timer.

4. Pisk kremfløte til krem med sukker. Dekk hele kaken med et tynt lag krem.

5. Rull ut marsipanlokket og stikk ut små sirkler, ca. 5 cm i diameter. Kle hele kaken med marsipansirkler, start nederst, la sirklene overlappe noe, og jobb deg oppover til hele kaken er dekket.

6. Topp kaken med friske bringebær og sitronmelisse.

Foto og oppskrift: Sentralen AS

FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER PÅ KAKER