Ingen jul uten serinakaker! Disse julekakene er enkle å bake, smaker kjempegodt og regnes som en av de 7 slagene til jul.

Det er få ting som er hyggeligere enn julebakst! Sett av en dag og inviter gjerne venner eller familie over på et skikkelig juleverksted. Det er enda hyggeligere å bake sammen, med julemusikk og kanskje en kopp varm gløgg til. Hvis dere skal bake mye, kan det være lurt at alle tar med én deig hver.

210301-u48-marked-bannere-1200x800-5.jpg

Ta også med en stor kakeboks; etter at dere har bakt ferdig, fordeles kakene, slik at alle får med seg mange ulike julekaker.

PRØV OGSÅ: Det blir ikke jul uten pepperkaker

Serinakaker er enkle julekaker

Mens julekaker som goro, fattigmann og krumkaker krever litt trening for å få fine, er serinakaker svært enkle å bake. Det eneste du må passe på er at deigen blir fast og ikke klissete. Konsistensen er viktig for å rulle deigen til en lang pølse, som du skjærer biter av. 

Det eneste verktøyet du trenger for å bake serinakaker er en gaffel, som du bruker til å trykke ned kakene og gi fint mønster. Til slutt strør du over hakkede mandler og perlesukker, før du steker kakene i ovnen i 10-12 minutter. 

Sju slag til jul

Begrepet "sju slag" stammer fra gammelt av, da man skulle bake mange småkaker, lefser og flatbrød før jul. Man bakte gjerne under "kakelinna" som er en betegnelse på en mildværsperiode rett før jul. Hvilke julekaker som inngår i de sju slagene varierer rundt om i landet, men det er vanlig at serinakaker er blant disse.

De andre seks julekakene er krumkaker, goro, fattigmann, berlinerkrans, sirupssnipper og smultringer.

LES OGSÅ: Verdens beste sirupsnipper

Oppskrift på serinakaker

 • 150 g meierismør
 • 250 g hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 100 g sukker
 • 1 egg

Pensling:

 • 1 egg
 • 1/2 dl hakkede mandler
 • 1/2 dl perlesukker

Slik baker du serinakaker:

 1. Smuldre smør med de tørre ingrediensene. Tilsett sammenvispet egg og jobb deigen raskt sammen. Deigen skal være fast og ikke klissete.
 2. Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær pølsen i biter og form til kuler og sett dem på stekebrett med bakepapir. Klem kakene ned med gaffel, pensle med sammenvispet egg og dryss over finhakkede mandler og perlesukker.
 3. Stek i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 12 minutter, til de er gylne.
 4. Oppbevar kaken i en lufttett kakeboks.

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard - favorittoppskrifter

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE KAKER FINNER DU HER