Vi elsker ostekake med sprø kjeksbunn! Den nydelige kaken er overraskende enkel å lage og smaker veldig godt sammen med kaffe på terrassen.

Den friske og lette smaken har gjort ostekake veldig populær, både til hverdagskaffen, som dessert og på kakebordet i bryllup og konfirmasjoner.

Best av alt er at du kan lage ostekaken på forhånd – den holder seg god i flere dager i kjøleskapet.

Klassisk ostekake med kjeksbunn

5 tips til vellykket ostekake

Det er ikke vanskelig å lage ostekake, spesielt ikke denne typen som ikke skal stekes. Her bruker vi gelé som sørger for at ostemassen stivner og holder formen. Det er likevel et par triks som gjør ostekaken ekstra god:

1.     For å få den fløyelsmyke konsistensen er det viktig at ostemassen ikke har klumper. Sørg derfor for at kremosten og rømmen er romtemperert før du starter.

2.     Nok et triks for å unngå klumper er å vispe kremost, rømme og melis på høy hastighet i et par minutter.

3.     Det er lettere å piske stiv og fin krem når kremfløten er kald.

4.     La ostekaken stå lenge nok før du skjærer i den. Den bør stå minst 6 timer i kjøleskapet, gjerne natten over.

5.     Ostekaken blir ekstra lekker med gelélokk på toppen. Da er det viktig å la kaken stivne helt før du lager gelélokket, ellers kan geléen trekke ned i ostemassen under.

PRØV OGSÅ: Bakt ostekake med bringebær

Ulike kremoster

Vil du variere litt på den klassiske smaken kan nøytral kremost byttes ut med ost med fruktsmak. Et annet alternativ er å blande vanlig kremost med Snøfrisk, som har en mild og frisk smak av geitemelk. Kokosmasse vil også gi en god smak til ostekaken.

Til bunnen kan du også variere mellom forskjellige typer kjeks. Vi har brukt søte havrekjeks, men sjokolade- og vaniljekjeks fungerer like bra.

PRØV OGSÅ: Herlig rullekake med bringebær

Klassisk ostekake med kjeksbunn

Oppskrift på klassisk ostekake

Til 1 kakeform på 22/24 cm i diameter trenger du:

  • 120 g smør, smeltet
  • 225 g havrekjeks
  • 2,5 dl vann
  • 1 pk. Freia sitrongelé
  • 250 g kremost naturell, romtemperert
  • 3 dl lettrømme, romtemperert
  • 100 g melis, siktet
  • 1 ts vaniljesukker, siktet
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du:

1.     Sett kremost og rømme i romtemperatur noen timer før du skal lage kaken. De gjør det enklere å unngå klumper. Fest bakepapir i bunnen på kakeformen.

2.     Smelt smør og sett til side.

3.     Kjør kjeksene til små smuler i en food processor. Du kan også ha kjeksene i en brødpose og bruke kjevle til å knuse til smuler.

4.     Rør sammen kjekssmuler og smeltet smør. Hell over i kakeformen og press ned til en fast bunn ved å benytte baksiden på en spiseskje eller lignende. Sett kakeformen kaldt mens du lager ostemassen.

5.     Kok opp vann i en kasserolle og rør inn sitrongelépulveret til det er helt oppløst. Det tar 2-3 minutter. Avkjøl geléen til den nærmer seg romtemperatur.

6.     Visp sammen kremost, lettrømme, melis og vaniljesukker på høy hastighet i 1-2 minutter, til du har en jevn krem uten klumper.

7.     Visp kremfløte til en luftig krem som topper seg og vend inn i ostemassen.

8.     Hell den avkjølte geléen i en tynn stråle mens du hele tiden rører forsiktig i ostemassen. Når alt er godt blandet helles massen over den avkjølte kjeksbunnen.

9.     Dekk til og sett kaldt i minimum 6 timer, helst natten over. Server ostekaken som den er, eller pynt med ferske bær.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE KAKER FINNER DU HER