Marengsbunn med krem og bær på toppen … Det er ikke rart at folk verden over hyller pavlova som den ultimate festkaken.
Hvor mange kakebord som har en pavlova tronende i midten på 17. mai, vet vi selvsagt ikke. Men om vi skal dømme etter hvor mange som søker etter nettopp oppskrift på pavlova når festdagene står tett i mai, så er det mange!
Pavlova ser jo ekstra lekkert ut på et 17. mai-bord. Siden du kan pynte med røde og blå bær, får du samtidig Norges farger i dekorativ og spiselig form.
Også i bryllup, bursdager og andre store anledninger er pavlova et fast og kjærkomment innslag.

Luftig og lett som en danserinne
I Australia og på New Zealand er pavlova regnet som selveste nasjonalkaken. Den skal være oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova (1881-1931), som var på turné der nede på 1920-tallet, og ble veldig populær.
En teori er at en kjøkkensjef på New Zealand laget kaken til ære for henne, og at marengsbunnen var inspirert av ballerinaens tutu.
Australierne på sin side hevder at en australsk kjøkkensjef laget kaken første gang, og noen uttalte at den var «så lett som Pavlova».
Nå er det imidlertig blitt gravd litt dypere i kakehistorien, og visstnok skal pavlova ha blitt servert både i Amerika og England før de «down under» oppdaget den.
Uansett opphav, så er kaken blitt en enorm suksess verden over, akkurat som ballettdanserinnen selv var i sin tid.

Lett å lage pavlova
Pavlova er ikke så vanskelig å få til, og marengsbunnen kan du godt lage en dag eller to i forveien. Bare dekk til marengsen og oppbevar tørt, så holder den seg fint.
Gjør du dette, trenger du bare å legge krem og bær på selve dagen, og det passer jo bra siden du som regel har nok annet å tenke på da uansett.
Det er imidlertid et par kritiske punkter for å få marengsen perfekt:
* Pass på å bruke en helt ren og tørr bolle til å mikse eggehvitene. Eggehviter kan være lunefulle, så bruk helst glass- eller metallbolle. Plastboller kan ha rester etter fett fra tidligere baking, selv om de ser helt rene ut.
* Gni gjerne bollen med litt sitron først, det fjerner alle fettrester.
* Pass på at det ikke er det minste spor av eggeplommer i eggehvitene!
* Stek marengsen på lav varme og la den avkjøle inne i ovnen før du tar den ut.
Resten er som de sier: «piece of cake!»
Kilder: whatcookinamerica.net, dailymail.co.uk

Oppskrift på pavlova
Oppskriften gir en stor kake, til ca. 12 personer.
Du trenger:
6 eggehviter
4 dl sukker
2 ts maizena
1 ts vaniljesukker
2 ts hvitvinseddik
Vaniljekrem:
4 eggeplommer
3 dl melk
1/2 dl sukker
1/2 ss maizena
2 ts vaniljesukker
3 gelatinplater
4,5 dl kremfløte
Pynt:
1 kurv jordbær
1,5 kurv bringebær
2 kurver blåbær
1 kurv physalis
Sitronmelisse

Slik gjør du:
1. Pisk eggehvite og sukker sammen til det blir stivt. Rør inn maizena, vaniljesukker og hvitvinseddik. Røren skal bli luftig og stiv.
2. Tegn av en sirkel (bruk gjerne en springform på 20 cm som mal) på to bakepapir, og hell kakerøren inn i hver form som er tegnet av.
3. Stekes i en forvarmet ovn på 180 ˚C i ca 1, 5 time til marengsen er sprø utenpå og myk inni.
Vaniljekrem:
1. Varm opp alle ingrediensene unntatt kremfløten i en tykkbunnet kjele.
2. Rør til den begynner å tykne til en vaniljekrem. Ta av platen og avkjøl.
3. Pisk kremfløte til krem og rør inn vaniljekremen som er avkjølt. Pisk det lett sammen.
Montering:
1. Bruk en maregnsbunnen som bunn, ha over halvparten av vaniljekremen og pynt med friske bær.
2. Legg over den andre marengsbunnen, ha over resten av vaniljekremen.
3. Pynt rikelig med friske bær og pynt gjerne med noen blader av sitronmelisse.
Foto og oppskrifter: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no