Hjemmelaget fruktkake hører med til jul. Den mektige dessertkaken er enkel å lage og en flott julegave til alle som er glad i søtsaker.

Å lage fruktkake til jul er en tradisjon som går langt tilbake i tid. Faktisk kan de aller eldste oppskriftene spores helt tilbake til det gamle Romerriket. Siden den gang har tradisjonen spredt seg til store deler av verden – også hit til Norge.

Vår oppskrift er proppfull av nøtter og tørket frukt og vidunderlige, aromatiske julekrydder. Det lille som er av deig er nesten bare der for å holde alle godsakene samlet.

PRØV OGSÅ: Smakfull og saftig krydderkake

fruktkake med tørket frukt og nøtter

Fruktkake med lang holdbarhet

En «ekte» fruktkake skal helst lages i god tid før jul. Det er fordi smaken «modnes» over tid og kaken blir bare bedre og bedre. Derfor anbefaler vi at du lager baker kaken minst 3 uker før jul, slik at den får tid til å godgjøre seg.

I tillegg til ekstra god smak, gjør tilsetning av sprit at fruktkaken får lang holdbarhet. Hvis du vil kan du «dynke» kaken ukentlig med et par spiseskjeer rom, mens den ligger til «modning». Det gir ekstra beskyttelse, og mer smak.

Melisdryss er også med på å beskytte kaken, i tillegg til at det er pent å se på. Du kan også velge å pynte med en tykk melisglasur, en såkalt «royal icing».

Lær hvordan du lager «royal icing» til fruktkaken. 

fruktkake med tørket frukt og nøtter

Fruktkake er en fantastisk fin julegave til alle matglade.

Oppskrift på fruktkake

Til en fruktkake trenger du:

  • 150 g smør, romtemperert
  • 150 g sukker
  • 3 egg
  • 100 g rosiner
  • 1 pose (150 g) tørket fruktmiks (ananas og papaya, eller tilsvarende)
  • 100 g tørket aprikos. i terninger
  • 100 g hasselnøtter, grovhakket
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel, malt
  • 0,5 ts nellik, malt
  • 0,5 ts ingefær, malt
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 dl mørk rom eller appelsinjuice

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150 grader. Gni en randform eller kakeform (20/22 cm i diameter) inn med smør og dryss med mel eller semulegryn.
  2. Visp smør og sukker sammen på høy hastighet i ca. 3 minutter, til en lys og luftig smørkrem.
  3. Tilsett ett og ett egg av gangen. Bland godt før nytt egg vispes inn.
  4. Vend rosiner, grovhakket frukt og nøtter sammen med 1 spiseskje hvetemel. Det bidrar til å fordele godsakene jevnt i hele kaken. 
  5. Sikt resten av melet sammen med bakepulver, krydder og salt. Rør inn i eggeblandingen.
  6. Vend til slutt inn rom/appelsinjuice og den melete frukten.
  7. Hell kakerøren over i den smurte kakeformen og jevn ut overflaten med en slikkepott. Stek på rist på nederste rille i 1 time og 45 minutter. Kaken skal være gjennomstekt, men må ikke bli tørr. TIPS: Dekk til kaken med bakepapir dersom den begynner å bli veldig mørk på toppen.
  8. La kaken avkjøles helt før den løftes ut av kakeformen og pakkes inn i matpapir og plast. Oppbevar kjølig (10-12 grader) i 2-3 uker før servering. Ferdig modnet fruktkake kan også fryses.

TIPS: Kaken kan gjerne «mates» ekstra mens den ligger til modning. Stikk flere hull i toppen med en kakepinne og hell over 1-2 spiseskjeer rom. Dette kan gjøres en gang i uken og senest en uke før du planlegger å servere fruktkaken.

FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER PÅ KAKER FINNER DU HER