Den klassiske kombinasjonen av søt gjærbakst, vaniljekrem og melisglasur er nærmest uimotståelig. Ikke rart prinsessekaken er så populær som den er!

Prinsessekake er en drøm for prinsesser og alle andre som elsker kaker og søt gjærbakst. Den består av mange kanelsnurrer satt sammen i en kakeform. Før steking fylles snurrene med deilig vaniljekrem og den ferdige kaken pyntes med flott hvit glasur. Resultatet er uimotståelig vakkert og godt!

Hvordan steke prinsessekake?

Utgangspunktet er altså en ganske vanlig søt gjærdeig, den samme vi bruker til for eksempel rosinboller og hvetekringler. Vaniljekremen kan du lage selv hvis du ønsker, men kaken blir vel så god med den du kjøper i butikken. Enklere er det også.

Prinsessekake kan også lages med makronfyll eller eplefyll. Rosiner er også vanlig.

Den aller største utfordringen er å få prinsessekaken skikkelig gjennomstekt. Med så mange kanelsnurrer og vaniljekrem samlet i én kakeform er det lett for at kaken kan komme ut litt «rå» i midten. Og steker du den for lenge, kan kantene lett bli tørre og kjedelige. 

Prøv også: Saftig langpannekake med kokos og bringebær

prinsessekake fylles med vaniljekrem

3 tips til perfekt stekt prinsessekake

 1. Vaniljekrem er godt men all fuktigheten fra den kan føre til at det blir vanskelig å få et godt stekt resultat. Pass derfor på å ikke bruke for mye, og fyll heller vaniljekremen mellom eller i midten av hver kanelsnurr, i stedet for å smøre inni snurrene.
 2. Ikke plasser deigbitene for tett i formen. Kanelsnurrene vil fylle ut kakeformen når de etterhever og under stekingen.
 3. Stek kaken på rist nederst i ovnen og dekk springformen med bakepapir deler av steketiden slik at ikke toppen blir svidd.

Enkel festkake: Himmelsk saftig sitronkake

Melisglasur med det lille ekstra

Når den ferdigstekte bollekaken har fått tid til å avkjøle seg, er det tid for å pynte den. Det vanligste er å glasere med en enkel melisglasur, melis og vann rørt sammen og ringlet rikelig over kaken i et tilfeldig mønster. 

Tilsetter du litt sitronsaft blir melisglasuren ekstra hvit og fin og gir i tillegg en frisk syrlig balanse til det søte.

Hvis du ønsker å gjøre litt ekstra stas på prinsessekaken kan du lage en kremostglasur. Da følger du oppskriften til den vanlige glasuren og så pisker du inn 125 gram romtemperert kremost. Det gir en ekstra fin og frisk smak til den herlige kaken.

SjokoladefavorittenHerlig daimiskake med marengsbunn

prinsessekake med vaniljekrem

Oppskrift på Prinsessekake

Til 1 springform på 24 cm trenger du:

 • 500 g hvetemel
 • 75 g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 7 g tørrgjær
 • 3 dl melk, romtemperert
 • 1 egg, romtemperert
 • 75 g smør, romtemperert
 • 1 egg til pensling

Fyll:

 • 50 g smør, romtemperert
 • 2 ts kanel
 • 3 ss sukker
 • 200 g vaniljekrem (ca. 0,5 pakke)

Melisglasur:

 • 150 g melis, siktet
 • 1 ts sitronsaft
 • 2 ss vann

Slik gjør du:

 1. Ha hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bakebolle. Pisk melk og egg lett sammen og ha i det tørre.
 2. Elt på lav hastighet i 15 minutter.
 3. Tilsett smøret i terninger mens maskinen går. Elt videre i 15 minutter.
 4. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving på en lun plass til deigen har doblet i størrelse. Deigen bør heve i minimum 60 minutter.
 5. Fest bakepapir i bunnen av springformen og gni sidene inn med et tynt lag smør.
 6. Ta av 1/4 av deigen og kjevle ut til en sirkel på størrelse med kakeformen. Legg i bunnen på kakeformen og smør utover et tynt lag med vaniljekrem.
 7. Kjevle resten av deigen ut til et rektangel, ca. 50x30 cm. Fordel smøret utover hele flaten og dryss over sukker og kanel.
 8. Fra langsiden, rull deigen sammen til en rull. Bruk en skarp kniv til å dele rullen i 8-10 biter ca. 3-4 cm tykke.
 9. Plasser snurrene jevnt utover i kakeformen, med godt mellomrom. Dekk kakeformen med plastfolie og sett til etterheving i ca. 45 minutter.
 10. Forvarm ovnen til 200˚C.
 11. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fylle hver bolle med litt vaniljekrem. Er det noen hulrom mellom bollene kan du fylle på litt der også, men pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da blir ikke kaken godt nok stekt.
 12. Pensle overflaten med et sammenpisket egg og stek på nederste rille i ovnen i 35-40 minutter. Dekk kakeformen med bakepapir halvveis ut i steketiden slik at kaken ikke blir for godt stekt på toppen. Avkjøl helt i formen før kaken legges på fat.
 13. Lag melisglasur: Rør sammen siktet melis, sitronsaft og litt og litt vann til du går en jevn og tykk glasur. Ringle over kaken før servering.