Krumkaker er en av de fineste klassiske julekakene vi har. Skjøre og sprø kaker med et nydelig mønster som gjør dem til ekte festkaker.

Vakre som små kunstverk og så flortynne at de nesten er gjennomsiktige. Tradisjonelt serveres krumkaker sammen med multekrem til jul, men de er minst like gode servert sammen med iskrem og friske bær.

210301-u48-marked-bannere-1200x800-5.jpg

Krumkaker smaksettes vanligvis med kardemomme eller vanilje, men her kan du gjerne eksperimentere med dine favoritter. Sitrusskall eller konjakk er for eksempel populære smakstilsetninger.

Les også: Slik lykkes du med smultringene. 

Krumkaker er en av de fineste, klassiske julekakene vi har. Her er oppskriften som gir deg sprøe krumkaker til julehøytiden.

Krumkaker i jern

Krumkaker lages i et krumkakejern som fungerer på samme måte som et vaffeljern. Med tynnere røre, og mindre plass for kaken å heve blir resultatet en tynn, tynn kake som er myk akkurat i det jernet åpnes, men som blir sprø med det samme den avkjøles.

Før man fikk elektriske krumkakejern brukte man krumkakejern som ble varmet på stekeplaten eller på toppen av vedkomfyren. Da måtte også jernet snus underveis for å steke på begge sider. Med dagens nye jern er dette heldigvis ikke nødvendig, og stekingen går raskt unna.

Prøv også: Sprø og seige brune pinner

Krumkaker er en av de fineste, klassiske julekakene vi har. Her er oppskriften som gir deg sprøe krumkaker til julehøytiden.

Ulike fasonger

Etter at krumkaken er ferdigstekt, men før den blir kald, er det opp til deg hvordan du vil forme den. Dersom du vil lage en tradisjonell krumkake, ruller du den flate kaken rundt en konisk pinne, en krumkakepinne. Da kan du dra kaken av pinnen så snart den er avkjølt, og kaken vil få en konisk form som et kremmerhus.

Om du vil lage krumkaker som er formet som en skål, legger du kaken over en liten kopp mens den ennå er varm. Krumkake-skålen er perfekt å servere som dessert, og enkel å fylle med krem, bær eller is.

Skal du diske opp og servere dessert til middagsgjestene er det lett å imponere ved for eksempel å servere en skål fylt av godsaker til hver gjest.

Fikk du lyst til å lage krumkaker men, mangler jern?

I tillegg til krumkaker kan du lage strull og avletter eller rømmebrød i jernet, så sett krumkakejern på ønskelisten først som sist. Strull er kaker som rulles sammen som et hult rør, mens avletter og rømmebrød avkjøles som de er og forblir flate. Nydelige julekaker alle som en!

Prøv også: Julens beste bordstabelbakkes

Krumkaker er en av de fineste, klassiske julekakene vi har. Her er oppskriften som gir deg sprøe krumkaker til julehøytiden.

Oppskrift på sprø krumkaker

Til ca 30 stk trenger du:

 • 3 egg ( OBS! Vei eggene med skall og bruk like mange gram sukker, hvetemel og smør.)
 • ca 150 g sukker
 • ca 150 g hvetemel
 • 1 ts kardemomme
 • ca 150 g smør
 • 2-3 ss kaldt vann

Slik gjør du:

 1. Vei eggene med skall, og vei så opp like store mengder av sukker, hvetemel og smør.
 2. Smelt smøret og sett det til side for avkjøling.
 3. Visp egg og sukker til lys og luftig eggedosis.
 4. Sikt i mel og kardemomme og vend det forsiktig inn. Vend i det smeltede smøret.
 5. Spe med 2-3 ss vann.
 6. La røren svelle i 20-30 minutter.
 7. Legg en ss røre i midten av krumkakejernet og trykk godt sammen.
 8. Stek til krumkaken er gyllen og løft den så forsiktig ut og rull den rundt krumkakepinnen. Vær rask, men forsiktig, og legg den så over på en rist for avkjøling.
 9. Så snart krumkaken er avkjølt vil den være stiv og holde fasongen, som regel i akkurat passe tid for å rulle den neste.
 10. La krumkakene avkjøle helt på rist før de oppbevares i tett boks.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER OG NOE GODT TIL JUL