Unn deg litt hverdagskos med et stykke saftig og smaksrik krydderkake. Den er perfekt hvis det plutselig kommer gjester på besøk.

Det er mulig den beskjedne krydderkaken mangler på litt på utseendet, men den er kjapp og enkel å bake, og smaker himmelsk godt. I tillegg er den utrolig holdbar, slik at du kan nyte tykke og deilige skiver med krydderkake i flere dager på rad.

Retro krydderkake

I konkurranse med yndige cupcakes, makroner og fantasifulle lagkaker har de gode, gamle formkakene gått litt i glemmeboka. Det kan være fordi de ser litt tørre og kjedelige ut, men det kunne ikke være lenger unna sannheten.  

Ta den klassiske krydderkaken, for eksempel. Kombinasjonen av deilige kryddersmaker og saftig konsistens er nesten uimotståelig, og når hele huset fylles med de deiligste dufter av nystekt kake forvandles hverdagen til en liten feststund.

Krydderkake passer like godt til søndagskaffen, som til nistemat når du trenger litt påfyll av energi på skituren. Vi kan også anbefale å servere krydderkake som tilbehør til ostefatet. En kraftig blåmuggost smaker himmelsk på et stykke av den saftige formkaken.

Husker du denne klassikeren: God og saftig toscakake

saftig krydderkake med mye smak

7 tips til kakebakingen

Noe av det som kjennetegner de fleste formkakene er at ingrediensene er helt vanlige og lett tilgjengelige, og du ikke trenger noe spesialutstyr for å komme i gang med bakingen.

Hvis du leser oppskriften nøye og ikke slumper underveis, kan du bake de herligste formkaker, ikke bare krydderkake. For selv om de har forskjellige navn som for eksempel honningkake, sitronkake og marmorkake, er framgangsmåten stort sett ganske lik.

Her har vi samlet noen enkle tips som gjør det enda enklere å lykkes med formkakene: 

 1. Les oppskriften nøye gjennom før du går i gang. Pass på at du har alle ingrediensene, ta fram utstyret du trenger og sett på stekeovnen.
 2. Du får best resultat om alle ingrediensene har samme temperatur, med mindre noe annet er spesifisert i oppskriften. Har du glemt å sette ut smøret kan du skjære det i små terninger, eller bruke en ostehøvel til å skjære i tynne skiver. På den måten blir smøret raskere mykt og klar til baking.
 3. Sikt sammen alt det tørre for å bli kvitt eventuelle klumper.
 4. Ikke jobb for mye med kakerøren etter at melet er tilsatt. Det kan føre til at formkaken blir kompakt og seig.
 5. Kle kakeformen med bakepapir. Da er det lett å løfte kaken ut av formen når den er ferdig stekt. Fjern papiret når kaken er helt avkjølt.
 6. Vær tålmodig og hold døra til stekeovnen lukket helt til du tror kaken er ferdig stekt. Dersom kaken er for lite stekt vil den kunne falle ned på midten. Sjekk med en tynn kakepinne – når den kommer ut helt ren er kaken ferdig stekt.
 7. Vent til formkaken er helt avkjølt før du skjærer den i skiver. Da får kaken satt seg litt og skivene blir finere. 

Frisk og saftig appelsinkake til kaffen

Krydderkake i tykke skiver til kaffen

Oppskrift på saftig krydderkake

Til 1 brødform trenger du:

 • 200 g smør, romtemperert
 • 200 g brunt sukker
 • 2 egg romtemperert
 • 250 g hvetemel, siktet
 • 2 ts natron
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 ts malt kanel
 • 1 ts malt ingefær
 • 0,25 ts malt nellik
 • 0,25 ts malt allehånde
 • 0,25 ts salt
 • 5 dl kefir, romtemperert
 • Melisdryss til pynt

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180˚C. Smør en stor brødform (ca. 2 liter) med fett og kle med bakepapir.
 2. Visp sammen smør og sukker til det er lyst og luftig.
 3. Visp inn ett og ett egg.
 4. Sikt sammen hvetemel, natron, vaniljesukker, krydder og salt.
 5. Bytt til K-krok. Tilsett mel og kefir vekselvis og kjør kun lenge nok til at kakerøren er godt blandet. Begynn og avslutt med melblandingen.
 6. Hell røren over i brødformen og stek på rist nederst i ovnen i 45-50 minutter. Stikk kaken med en tynn pinne og når pinnen er ren, er kaken ferdig stekt.
 7. Avkjøl krydderkaken i formen 10-15 minutter før den hvelves på rist og avkjøles helt. Sikt litt melis på toppen før servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE KAKER