Snickerskake er den ultimate kaken for alle som elsker salt og søtt. For hvem kan vel motstå en fristelse full av salte peanøtter, sjokoladekrem og deilig karamell?

Snickerskaken er akkurat som sjokoladen med samme navn: Vanvittig mektig og fullstendig uimotståelig! Det geniale ligger i alle kontrastene – salt og søtt i perfekt harmoni, samtidig som kaken er både myk og seig, luftig og knasende sprø. Det er ikke rart det er en populær kake blant store og små.

En helt spesiell kakebunn

Et av kjennetegnene til snickerskaken er at bunnen lages med salte peanøtter og Ritz-kjeks. Disse males sammen til fint «mel» som deretter røres sammen med luftig marengs. Resultatet blir en sprø og luftig kakebunn, med deilig smak av salte nøtter.

Trikset er å være litt tålmodig når bunnen er ferdig stekt. Hvis karamellen helles over for tidlig vil den trekke inn i bunnen. Smaken blir like god, men bunnen blir mer seig enn sprø.

Har du prøvd denne festkaken? Fløyelsmyk og god oreokake

snickerskake med ritzkjeks og peanøttbunn

Vil du forsikre deg om at bunnen er helt avkjølt kan den lages en dag eller to på forhånd. Da blir det også litt mindre jobb å gjøre før snickerskaken er klar til å innta hedersplassen på kakebordet.

Slik lager du en enklere snickerskake

Ønsker du å gjøre det enda enklere for deg selv kan du erstatte hjemmelaget karamell med Hapå eller Nøtte. Pålegget varmes opp i en kasserolle til det blir mer flytende og helles deretter over den ferdigstekte kakebunnen. Enklere kan det nesten ikke bli!

Det store usikkerhetsmomentet er ofte når kaken skal løsnes fra formen. Et smart triks er å feste bakepapir i bunnen og deretter smøre sidene inn med litt smør. Fettet gjør at du enkelt kan feste strimler med bakepapir langs sidene slik at de danner en slags "krage" rundt formen. Så slipper du å bruke kniv for å skjære løs den ferdigstekte bunnen. 

Lettvint festkake til mange: Saftig langpannekake med kokos og bringebær

kakeform kledd med bakepapir til snickerskake

Oppskrift på Snickerskake

Til 1 kakeform på 22/24 cm trenger du:

 • 3 eggehviter
 • 225 g sukker
 • 100 g Ritz-kjeks, eller andre salte kjeks
 • 150 g salte peanøtter
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver

Karamell

 • 180 g sukker
 • 1 dl vann
 • 15 g smør
 • 1 dl kremfløte 

Sjokoladeglasur

 • 50 g smør
 • 100 g 70% kokesjokolade, i biter
 • 45 g sukker
 • 3 eggeplommer

Til pynt

 • 50-75 g salte peanøtter, grovhakket
 • 25 g 70% kokesjokolade, grovhakket

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Fest bakepapir i bunnen på kakeformen og lag en «krage» med bakepapir rundt kanten. Gni sidene på kakeformen inn med smør for å feste papiret.
 2. Bruk kjøkkenmaskin og sørg for at bollen er helt ren og tørr. Pisk eggehvitene hvitt skum. Tilsett sukkeret litt og litt mens maskinen går, til du har en stiv marengs.
 3. Knus Ritz-kjeks og peanøtter til en grovkornet masse i en food processor. Vend inn i marengsen sammen med bakepulver og vaniljesukker.
 4. Hell røren i kakeformen og fordel jevnt utover. Stek på rist midt i ovnen i 25-30 minutter. Avkjøl helt i formen.
 5. Lag karamell: Ha sukker og vann i en liten kasserolle og kok opp på sterk varme. La sukkervannet koke til det har får en fin karamellfarge. Ikke rør i sukkerblandingen, da kan det krystallisere seg. Ta kasserollen bort fra varmen og la karamellen avkjøle i ca. 5 minutter.
 6. Rør inn smør og fløte. Avkjøl karamellen til romtemperatur og hell over nøttebunnen. Sett kakeformen kaldt til karamellen har stivnet.
 7. Lag sjokoladeglasuren: smelt smøret i en liten kasserolle og ta bort fra varmen. Rør inn sjokoladebitene til de har smeltet helt. Avkjøl i 10 minutter til blandingen er lunken.
 8. Pisk sukker og eggeplommer sammen til tykk og lys eggedosis.
 9. Rør sjokoladeblandingen inn i eggedosisen og hell sjokoladeglasuren over kaken. Sett kaken kjølig i minimum 2 timer, til glasuren har fått satt seg.
 10. Løsne kaken forsiktig fra formen og pynt med grovhakkede peanøtter og mørk sjokolade.

TIPS: Snickerskaken kan fryses, og er derfor perfekt å ha "på lager" dersom du plutselig får gjester.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE KAKER