Det ligger jo i navnet: Suksessterte er en vinner på alle kakebord! Lager du suksessterte i langpanne, blir det ekstra mange som får smake også ...

Uansett hvilket kakebord den står på og hvilke kaker den må konkurrere med, så går suksessterten unna!

Og det er ikke så rart. Mandelbunn toppet med nydelig eggekrem smaker himmelsk, og siden kaken kan lages i god tid på forhånd er den en vinner å servere til festligheter. Kaken holder seg godt, og kan også fryses om det er ekstra lenge til den skal serveres. 

LES OGSÅ: Sånn får du høyt og luftig sukkerbrød

Mandelbunnen lages enkelt ved å kverne mandler og blande med melis og stivpiskede eggehviter.

Noen sverger til å blande inn en spiseskje mel eller potetmel, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Så lenge du stivpisker eggehvitene slik at de blir maks luftige, trengs ingenting annet. 

Suksessterte er alltid en sikker vinner, med nydelig eggekrem og mandler. Oppskrift på suksessterte i langpanne.

 

Stivpisking av eggehviter

Bruk romtempererte egg, og pass på at du har en helt ren bolle og ren visp. Et triks er å bruke snittflaten på en sitron og dra over bollen og vispen for å være sikker på å få et godt resultat. Men det viktige her er altså at alt er rent.

Pass også på at du ikke får med noe, ikke en liten dråpe engang, av det gule i egget. Gjør du en eller begge av disse feilene, er det ikke mulig å få eggehvitene til å bli stive, uansett hvor lenge du lar kjøkkenmaskinen gå.

Har du derimot hatt helt rent utstyr og unngår å få med noe av det gule, vil hvitene bli helt stive etter noen minutters visping på full guffe. Du kan enkelt ta testen med å snu bollen opp-ned, og se at hvitene fortsatt er i bollen.

Når du skal bruke de stive eggehvitene, er det viktig å bare vende mandel og melis inn, ikke røre. Dette gjør du for å beholde luften, og for å unngå å få en kompakt bunn.

Gul krem

Den gule kremen kommer i ulike fargenyanser og konsistenser, alt etter hvem som har bakt kaken. Noen liker best at kremen er mørk i farge, og ganske tynn. Andre vil helst ha lys og tykk krem. Dette er opp til å deg å bestemme.

For å få kremen tykk, er det viktig at du avkjøler den godt før du rører inn det romtempererte smøret. Er massen for varm vil kremen blir tynnere.

Vil du ha lys krem visper du ganske kraftig med en kjøkkenmaskin, mens du kan vispe sammen for hånd, eller på lav hastighet, for å få den mørk gul i fargen. 

PRØV OGSÅ: Sjokoladekake med roseglasur i langpanne

Suksessterte er alltid en sikker vinner, med nydelig eggekrem og mandler. Oppskrift på suksessterte i langpanne.

 

Oppskrift på suksessterte i langpanne

Til en langpanne (ca 30x40 cm) trenger du:

Bunn:
500 g mandler
500 g melis
8 eggehviter

Gul krem:
8 eggeplommer
2 dl kremfløte
150 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g smør
Revet mørk sjokolade på toppen


Slik gjør du:

1. Mal mandler og bland dem med melisen. Stivpisk eggehvitene og vend de så forsiktig inn i blandingen av mandel og melis.

2. Kle en langpanne (30x40) med bakepapir og stryk massen jevnt utover. Stek mandelbunnen midt i ovnen på 175 grader i 30-35 minutter. Avkjøl på en rist (i formen).

3. Lag gul krem ved å røre sammen eggeplommer, kremfløte, sukker og vaniljesukker i en tykkbunnet gryte. Visp hele tiden, samtidig som du lar blandingen komme opp mot kokepunktet. Massen skal tykne, men det er viktig å ikke bruke for høy varme (slik at eggene blir eggerøre, eller massen brenner seg fast i bunnen). Trekk så kasserollen vekk fra varmen, hell over i en bolle og sett i kjøleskapet.

4. La smøret stå fremme på benken, slik at det blir romtemperert. Når den gule blandingen er kald, visper du den sammen med smøret ved hjelp av en mikser eller en håndvisp. Jo lenger du visper, jo lysere blir kremen.

5. Stryk kremen utover den kalde manelbunnen og strø revet eller finhakket sjokolade over.  

4. Kaken oppbevares i kjøleskap.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE KAKER