middagstips
Brennende kjærlighet - dansk kosemat
La de inspirere av danskene og lag en stor porsjon Brennende kjærlighet til de du er glad i. Du kommer garantert til å vinne noen hjerter – og mager.
35min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
800 gmandelpoteter
200 gsellerirot (evt. pastinakk eller persillerot)
2 sssmør
300 gbacon i biter
300 gsjampinjong (i skiver)
1 stkgrønt eple (i båter)
1 stilkerfersk rosmarin
3 dlmelk
60 gsmør
1 sssterk sennep
1 tssalt
en fjerdedel tspepper
100 ggulost
2 ssfinhakket gressløk
1 tsnykvernet pepper (smak til)
Fremgangsmetode
Skrell potet og sellerirot, skjær i mindre biter og kok møre i usaltet vann.
Smelt smør i en stekepanne på middels til sterk varme. Stek baconterningene til de begynner å få farge og blir litt sprø. Løft ut av pannen og hold varmt til servering.
Stek soppskivene i baconfettet til de begynner å falle litt sammen og får god stekefarge
Skrell eplet og skjær båter. Ha eplebåtene og rosmarin i stekepannen sammen med soppen. La alt surre ca. 1 minutt. Hold varmt til potetmosen er klar.
Hell av kokevannet på potetene og selleriroten. Mos grønnsakene med en potetpresse slik at du får en helt klumpfri mos. Bruker du stamper eller gaffel blir stappen grovere.
Tilsett smør og sennep og rør om til alt har smeltet inn i potetmosen.
Varm opp melken og tilsett litt og litt under omrøring til mosen får en fin og kremet konsistens. Rør til slutt inn revet gulost.
Fordel potetmosen på et fat eller en ildfast form som er oppvarmet. Topp med stekt sopp, eplebåter og baconterninger. Dryss over finhakket gressløk og nykvernet pepper.