Ikke kast brokkolistilken! Bruk den heller i en fargerik og god brokkoligrateng med makaroni og ost. Den sunne grønnsaken har aldri smakt så godt.

Brokkolistilken får sjelden den oppmerksomheten den fortjener og blir dessverre altfor ofte kastet rett i søpla. Det er dumt, for stilken har en mild og fin smak og er vel så næringsrik som resten av grønnsaken.

Bruk hele grønnsaken i brokkoligratengen

Skrell av det ytterste laget på brokkolistilken, deretter kan du kutte den i staver eller terninger. Stilken kan også raspes. Brokkoli- og blomkålstilker kan brukes i alt fra supper og salater til wok og grønnsaksgratenger.

Er det lenge siden du har laget 80-talls klassikeren gratinert blomkål?

brokkoligrateng med brokkolistilker, vårløk og makaroni

I denne brokkoligratengen har vi kun brukt brokkoli, men her kan du fint bruke blomkål også. Løk, purre, paprika, sopp og squash smaker også godt i denne gratengen. Og har du har litt lite grønnsaker i hus kan du alltids fylle på med ekstra pasta.

Lær mer om den allsidige blomkålen!

Gi nytt liv til restene

En god grønnsaksgrateng er også perfekt når du har diverse andre rester i kjøleskapet, som meieriprodukter, nudler, ris og pasta, eller rett og slett middagsrester.

En skalk parmesanost eller blåmuggost gir gratengen ekstra god smak. Det samme gjelder hvis du har rester etter en god saus, som for eksempel hollandaise eller grønn pesto. La restene inspirere deg!

brokkoligrateng med makaroni og smeltet ost

Oppskrift på brokkoligrateng med makaroni og ost

Til 6 porsjoner trenger du:

1 ss smør 
2 brokkoli (ev. 1 brokkoli + 1 blomkål)
200 g makaroni 
1 bunt vårløk, i biter
6 egg
3 dl melk
1 fedd hvitløk, finhakket 
100 g blåmuggost (f.eks. TINE Selbu Blå), smuldret 
50 g gulost, revet
Salt og pepper 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 220˚C. Gni en stor ildfast form inn med litt smør.
  2. Del brokkoli i små buketter. Skrell stilken og skjær i staver.
  3. Kok makaroni i lettsaltet vann til pastaen så vidt er kokt. Det skal være litt tyggemotstand. Tilsett brokkolien når det gjenstår 2-3 minutter av koketiden.
  4. Hell av kokevannet og la alt renne godt av seg.
  5. Skyll og rens vårløken og skjær i 1-2 cm lange biter. Bland sammen med brokkoli og makaroni og ha over i den smurte formen.
  6. Visp sammen egg, melk, finhakket hvitløk, smuldret blåmuggost og revet gulost. Smak til med salt og pepper og hell over den ildfaste formen.
  7. Stek midt i ovnen i ca. 25-35 minutter, til eggestanden har stivnet og osten på toppen har smeltet.

Server brokkoligratengen alene eller som tilbehør til kjøtt, kylling eller fisk. Stekt pølse, bacon eller sopp smaker også godt til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!