I disse tider, når ingenting er lov er alt lov på kjøkkenet. La deg inspirere av disse deilige oppskriftene på kosemat, som gir litt ekstra glede rundt middagsbordet.

Det er ingen grunn til å spare på kosen i disse tider. Selv om vi ikke kan møte så mange og må være mest mulig hjemme, kan vi hygge oss med deilig mat. Kosemat, eller comfort food som det heter i USA, er en betegnelse på mat som skal gi trøst og hygge når man trenger det. Og det kan vi trenge nå!

 

Her har vi samlet våre fem beste oppskrifter på kosemat:

Brennende kjærlighet er dansk kosemat på sitt beste.

Brennende kjærlighet er dansk kosemat på sitt beste.

Brennende kjærlighet

På dansk heter retten «brændende kærlighed», og består av stekt bacon og sopp på et godt lag myk potetmos. Her kan man også ha i noen stekte eplebåter og friske urter for å variere retten litt. I Danmark er det ikke uvanlig å ha både syltede rødbeter, purre og persille som tilbehør. Brennende kjærlighet er en klassisk valentinsrett i Danmark, men omtanke og kjærlighet er viktig året rundt. Og kanskje særlig nå!
Oppskrift på brennende kjærlighet finner du her

Fleskepannekaker er klassisk norsk kosemat.

På tide å hente fram fleskepannekakene. Nam!

Fleskepannekaker

Husker du fleskepannekaker fra barndommen? Denne deilige hverdagsretten har gått litt i glemmeboka for mange. Det er synd, for dette er klassisk kosemat! Som navnet tilsier består fleskepannekaker av stekte baconbiter i pannekake, i tillegg til blåbær eller sirup på toppen. Hvis du har lyst på en tykk pannekake (eller ikke orker å steke så mange pannekaker for hånd) kan du helle røra i en ildfast form og steke den i ovnen. Smaken er like godt, men det er litt mindre arbeid.
Oppskrift på fleskepannekake finner du her

Quesadilla er enkel og god kosemat.

Quesadilla er hjemmelaget hurtigmat på sitt beste.

Quesadilla med kylling

Dette er verdens enkleste kosemat, som kan varieres i det uendelige. Utgangpunktet er tortillalefser som er fylt med krydret kylling, avokado og ost. Lefsene bretter du i to, og steker dem på grillen eller i en stekepanne.  Lefsene er klare når de er blitt sprø og litt gylne og osten har smeltet. Vi har også oppskriften på en hjemmelaget og enkel salsa, som smaker kjempegodt som tilbehør. Innholdet i quesadillaen kan også vareres, prøv gjerne med stekt bacon, skinke eller andre typer oster. Du kan til og med lage en dessertvariant med sjokolade, marshmallows og bær.
Oppskriften på quesadilla med kylling og ost finner du her.

Tacograteng er rask og deilig kosemat.

Tacograteng blir kanskje den nye middagsfavoritten?

Tacograteng

Det må jo ikke være helg for å nyte den gode tacosmaken – hva med å lage en saftig og god tacograteng? Her har vi satt sammen de klassiske taco-ingrediensene som krydret kjøttdeig, salsa og ost, og tilført litt ekstra grønnsaker. Dette er en fin anledning til å bruke opp restene i kjøleskapet, både paprika, løk, mais, squash egner seg godt i gratengen. Og har du rester av kylling kan du gjerne bruke det. Du kan servere denne gratengen med en frisk, grønn salat, eller legge den i tacolefse med litt ekstra tacosaus, rømme og sprø tortillachips. Det gir helgefølelse midt i uka!
Oppskrift på deilig tacograteng finner du her

Langpannepizza er skikkelig kosemat!

Finnes det noe hyggeligere enn å spise langpannepizza og se film i sofaen?

Langpannepizza

Husker du den klassiske helgepizzaen fra 1980-tallet hvor bunnen skulle være tykk og saftig, og det ikke var noen begrensinger på hvor mye fyll du kunne ha på? Heldigvis lever den klassiske langpannepizzaen med kjøttdeig, tomater og ost i beste velgående. Dette er den ultimate kosematen for mange, særlig til sofakosen på fredag eller lørdag. Bak gjerne din egen pizzadeig, da blir resultatet magisk. Denne oppskriften er ikke komplisert og tar heller ikke så lang tid å lage. Så hvorfor ikke skape den gode helgestemningen hjemme i kveld?
Oppskrift på hjemmelagd langpannepizza finner du her

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!