Til hovedinnhold
middagstips

Gratinert blomkål med bacon og ostesaus

Et helt, gratinert blomkålhode ser ikke bare imponerende bra ut, det smaker også fantastisk godt. Med spenstig ostesaus og sprøstekt bacon blir det garantert et festmåltid!

Gratinert blomkål med bacon og ostesaus

1t / 15min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til gratinert blomkål:

blomkålhode (store, eller 4 små)

god olivenolje

flaksalt

nykvernet pepper

smør (til steking)

bacon i terninger

sjampinjong (i skiver)

pinjekjerner (ristet)

purre (finsnittet)

Ostesaus:

smør

hvetemel

helmelk (varm, spe med mer om nødvendig)

røkt paprikapulver

chilipulver

salt og pepper (smak til)

revet gulost (eller cheddar)

Fremgangsmetode

Sett ovnen på 180˚C varmluft. Skyll blomkålen godt, rens for blader og skjær et dypt kryss inn i stilken.
Gni blomkålen inn med olje og krydre med salt og pepper. Stek i ildfast form midt i ovnen til blomkålen er mør. Avhengig av størrelsen på blomkålen kan det ta 20-40 minutter. Stikk med en skarp kniv eller kakepinne for å sjekke.
Smelt smør på sterk varme. Stek baconbitene til de er godt stekt og løft ut. Stek soppen til den slutter å væske og begynner å få farge.

Ostesaus

Varm opp melk i en kasserolle. Smelt smør på middels sterk varme i en annen kasserolle og rør inn hvetemel.
Rør inn litt og litt av den varme melken, men la det være igjen ca. 1/4. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med paprika, chili, salt og pepper.
Rør mesteparten av osten inn i sausen men hold igjen litt til gratinering. Spe på med mer melk dersom sausen blir for tykk.
Hev temperaturen til 220˚C varmluft. Hell halvparten av ostesausen over den møre blomkålen og topp med resten av osten. Stek blomkålene midt i ovnen i ca. 5 minutter, til osten er smeltet og begynner å bli gyllen.
Server med resten av ostesausen og stekt bacon og sopp. Topp med ristede pinjekjerner og finsnittet purre.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆