Gresk salat er nydelig sommermat! Med sesongens grønnsaker, oliven, oregano og fetaost smaker det akkurat som om du var på ferie i Hellas. Kkalí órexi!

Har du vært i Hellas har du sannsynligvis spist gresk salat minst én gang. Den friske gode smaken minner om sol, varme og gode sommerminner. Heldigvis er det veldig enkelt å gjenskape noe av den gode feriestemningen når du kommer hjem.

210301-u18-marked-bannere-1200x800-GP.jpg

Nå om sommeren har vi flotte norske grønnsaker som passer perfekt i denne enkle salaten. Den autentiske greske smaken kommer med oliven, oregano og fetaost.

Ekte gresk salat

Salater har som regel ingen fasit og lages ofte etter «man tager hva man haver»-prinsippet. Dette gjelder ikke den originale greske salaten. Den inneholder tomater, agurk, grønn paprika, løk, oliven, oregano og fetaost – hverken mer eller mindre. Er du skikkelig «crazy» kan du blande litt eddik eller sitron i oljen som helles over salaten.

gresk salat med fetaost, oregano, oliven og brød

Det er denne «fasiten» som gjør at du kan bestille gresk salat omtrent hvor som helst i Hellas og få servert en nesten identisk rett – hver gang. (Kilde: verdensmat.no)

Fetaost eller salatost?

Noe av den autentiske smaken kommer fra osten. Ekte fetaost produseres i Hellas og lages på en blanding av melk fra sau og geit. Siden det er en beskyttet spesialitet med geografisk tilknytning på lik linje med parmaskinke, må melken komme fra bestemte områder i Hellas for osten skal kunne kalles fetaost.

Herlig sommersalat: Lekker kyllingsalat med jordbær og urtedressing

Den kritthvite osten er deilig kremet og salt på smak, noe som kommer av at den lagres i saltlake. I tillegg til gresk salat kan fetaost brukes blant annet i pai, på pizza og i gjærbakst.

Andre land produserer lignende ostetyper, men da kalles de som regel bare for hvit ost. Her hjemme i Norge kalles det også «salatost».

Får du ikke tak i ekte fetaost kan du fint bruke tilsvarende hvit ost. En enda mer lettvint er de halvmåneformede pakkene med snackost fra Apetina. De inneholder salatost i oljemarinade, smaksatt med enten paprika eller hvitløk. Marinaden kan helles over salaten, gjerne sammen med litt eddik eller sitronsaft.

Enkel sommermat: Sprø pai med spinat og fetaost

gresk salat med fetaost og oliven

Oppskrift på gresk salat

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 6 tomater
 • 2 slangeagurk
 • 2 grønn paprika
 • 1 stor rødløk, eller 2 sjalottløk
 • 150 gram sorte oliven
 • 200 g fetaost (terninger på glass i olje eller fra kartong)
 • 1 ts tørket oregano
 • Fersk oregano (kan sløyfes)

Dressing:

 • 4 ss olivenolje (helst extra virgin olivenolje)
 • 1 ts eddik (gjerne hvitvinseddik), eller sitronsaft
 • 1 ts grovt flaksalt
 • 0,5 ts nykvernet pepper 

Slik gjør du:

 1. Skyll og tørk grønnsakene.
 2. Del tomat og agurk i munnfullstore biter. Skjær paprika i strimler og løken i tynne ringer eller skiver.
 3. Bland sammen de oppkuttede grønnsakene og oliven på et fat eller i en salatbolle.
 4. Del fetaosten i små terninger og fordel osten utover grønnsakene.
 5. Rør sammen olivenolje, eddik, sitronsaft, salt og pepper. Hell dressingen over salaten.
 6. Dryss til slutt over tørket oregano og pynt med fersk oregano hvis du har det. Server sammen med godt brød, eller som tilbehør til grillmat.

Skal du servere salaten som tilbehør kan du beregne denne oppskriften til 6 porsjoner.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!