Grillet laks og eksotisk mangosalsa er smaken av varme sommerdager. Og best av alt er at det deilige grillmåltidet er klart på en halvtime!

Vi nordmenn elsker å grille og en av våre favoritter er grillet laks. Ikke bare er fisken god i seg selv, men den er også veldig enkel å variere. Her har vi koblet den fete fisken sammen med en frisk mangosalsa med chili. Smakskombinasjonen er helt magisk!

Slik griller du laks

Det viktigste å tenke på når du skal grille laks er å ha kontroll på varmen. Indirekte varme, altså et område på grillristen uten glovarmt kull eller aktivt gassbluss, sørger for at fisken får den varmen den trenger uten å bli svidd.

Start med å pensle litt nøytral olje på grillristen og legg laksen rett på grillen. Du trenger ikke snu fisken hvis du ikke vil.

Dersom laksestykkene er uten skinn kan du legge et par sitronskiver mellom grillristen og fisken. Det gir god smak i tillegg til at fisken ikke svir seg fast i underlaget.

mangosalsa til grillet laks

Synes du det er enklere å grille fisk i en aluminiumsform eller på et stykke aluminiumsfolie, så gjør du det. Bare husk å vente med salt og sitron, da dette kan reagere med aluminium.

Prøv også deilig laks i folie med grønnsaker og urtedressing på grillen i sommer!

Sitron på grillen

Visste du at du kan grille sitron? Grillen gir mer dybde til smaken. Grillet sitron er nydelig tilbehør til grillet fisk og er spesielt godt til fet laks og makrell. Prøv også saften fra grillet sitron i en hjemmelaget majones eller dressing.

Smørdampet sommerkål smaker også nydelig til grillet laks.

Grillet laks med mangosalsa

Oppskrift på grillet laks med avokado- og mangosalsa

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 4 stk. laksefilet, med skinn
 • Grovt flaksalt
 • Nykvernet pepper
 • 2 sitroner, delt i 2
 • 1 ss rapsolje

Avokado- og mangosalsa:

 • 1 mango, i små terninger
 • 1 avokado, i små terninger
 • 1 rød chili, renset og finhakket
 • 0,5 lime, revet skall
 • 1 ss limesaft
 • Grovt flaksalt og pepper
 • 2 ss fersk koriander

Slik gjør du:

 1. Varm opp grillen. Det er en fordel å ha soner for direkte og indirekte varme.
 2. Tørk laksestykkene godt med tørkepapir. Krydre med salt og pepper.
 3. Pensle grillristen med litt rapsolje og legg laksestykkene med skinnsiden ned på den delen av grillen som ikke har direkte varme under.
 4. Løft laksefiletene forsiktig fra langsidene etter et par minutter, slik at du kjenner at de ikke er svidd fast. La fisken grille i ca. 20 minutter.
 5. Del sitronene i to og legg på grillen med snittflaten ned. La sitronene ligge på indirekte varme i ca. 15-20 minutter.
 6. Avokado- og mangosalsa: Del mangoen langs den store steinen og fjern skinnet. Skjær i små terninger og ha i en bolle.
 7. Del avokado i to, ta ut steinen og bruk en spiseskje til å skrape ut fruktkjøttet. Skjær i små terninger og ha i bollen.
 8. Rens chilien for frø og skillevegger (det er der styrken ligger), finhakk og bland sammen med resten.
 9. Vask limeskallet godt og riv på fint rivjern. Tilsett limeskallet sammen med nypresset limesaft. Rør om og smak til med litt salt, pepper og fersk koriander.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!