En hjemmelaget hamburger er verdt tiden det tar å lage den. Jo mer kjærlighet du har til kjøttet, deigen og tilbehøret underveis – jo bedre vil burgeren smake.

Bare ordet «hamburger» kan få tennene til å løpe i vann. Og en skikkelig hjemmelaget variant hvor både hamburgerbrødet, burgeren og dressingen er laget fra bunnen av, gir en helt annen smaksopplevelse enn en som er ferdigkjøpt.

210301-u18-marked-bannere-1200x800-GP.jpg

Hamburgerens mange muligheter 

Siden 1900-tallet har hamburger vært Amerikanernes favorittrett. I Norge har den vært populær siden 60-tallet, og vi har gjort uendelige vrier på den. Du kan bruke ulike typer kjøtt og fisk, eller du kan lage vegetariske varianter basert på for eksempel bønner og linser.

Størrelsen kan også varieres. Noen er så store at det er mest praktisk å spise de med kniv og gaffel, andre passer perfekt i hendene, og noen er så små at man nesten kan spise dem i én bit. 

Hjemmelaget hamburger med tilbehør

Ikke bare gatekjøkken

Hamburgeren er ikke lenger kun assosiert med hurtigmat fra et gatekjøkken. Flere restauranter har trykket burgeren til sitt hjerte og har spesialisert seg på å lage gourmet-versjoner.

En burger kan være både eksklusiv og svært enkel, det er det som gjør den så fantastisk.  Hamburgeren er altså populær som aldri før, og da kan man fort bli inspirert til å lage sin egen variant. 

Visste du at burger er nordmenns grillfavoritt nr. 2, kun slått av grillpølser? Les mer om nordmenns grillvaner her.

En hjemmelaget hamburger hvor både hamburgerbrødet, burgeren og dressingen er laget fra bunnen av er helt klart verdt ventetiden.


Bli en burgermester

En hamburger får vist seg fra sin beste side om du bruker gode råvarer. Lager du burgeren med kjøtt, bør du unngå at det blir for magert. En burger bør nemlig inneholde fett for å bli saftig, og du bør derfor velge kjøttdeig fremfor karbonadedeig. Har kjøttdeigen en fettgrad på over 15 %, får du et smakfullt og saftig resultat. 

Når det gjelder krydder, holder det lenge med litt salt og pepper. Da får kjøttet smake kjøtt, slik at resten av tilbehøret kan komme til sin rett. Om kjøttet ikke binder seg godt nok, kan du blande inn et egg i kjøttdeigen før du former det til burgere. 

TIPS: Lag hamburgerbrødene når du har god tid. Da kan du ta dem opp av fryseren når du trenger dem. Varm på grillen når de har tint, eller på over-og undervarme i stekeovnen på 180 grader. 

Tilbehør for alle smaker  

Mulighetene for tilbehør og kombinasjoner er mange. Noen elsker å jazze opp burgeren med blåmuggost, guacamole, mangosalsa eller karamellisert løk. Men ofte kan det være best å holde smakene rene og enkle. I oppskriften under får det saftige kjøttet selskap av luftige, hjemmelagde hamburgerbrød, syltet rødløk, chilimajones, ost, avokado, tomat, grønn salat og potetbåter. Tilbehøret kan selvsagt varieres ut ifra hva du liker best. 

Potetsalat er også et herlig tilbehør til hjemmelaget hamburger. Hva med å prøve en av disse oppskriftene?

Oppskrift på hjemmelaget hamburger

Oppskriften gir 4 hamburgere

Hjemmelaget hamburgerbrød på stekebrett

Hamburgerbrød
1,75 dl melk
1,75 dl vann 
1 ss sukker
1 ts salt
25 g gjær
7 dl hvetemel
25 g smør
1 egg til pensling
Sesamfrø

Hamburger
400 gram kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
Olje/margarin til steking 

 

En hjemmelaget hamburger hvor både hamburgerbrødet, burgeren og dressingen er laget fra bunnen av er helt klart verdt ventetiden.


Syltet rødløk
2 rødløk
2 dl vann
1 dl sukker
3/4 dl eddik 7%, eller eplecidereddik

Chillimajones
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk
1 ts sitronsaft
1 rød chili, finhakket
2 dl rapsolje

Potetbåter
600 gram potet
Salt og pepper
Olje 

 

Slik gjør du: 

En hjemmelaget hamburger hvor både hamburgerbrødet, burgeren og dressingen er laget fra bunnen av er helt klart verdt ventetiden.


Hamburgerbrød
 

1. Ha alle ingrediensene (væsken skal være lunken) unntatt smør i en bakebolle. Kjør sammen til en deig i kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter. Del smøret i terninger og kjør dem sammen med deigen i ca. 5 minutter. La deigen heve til doblet størrelse (ca. 1 time).

2. Bak ut og del deigen opp i 9 emner (ca. 100 gram pr. emne). Trill emnene til runde boller og klem dem flate med hånden. Etterhev i ca. 45 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stø over sesamfrø. Stek i ovnen i 10 - 12 minutter på 225 grader.

 

Hamburgeren
1. Kna inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke bland for  lenge. Del deigen i 4 like store deler, og form dem til hamburgere. Stek i en varm panne med olje eller margarin. Stek et par minutter på hver side. Hamburgeren kan også stekes på grillen.  

2. Legg gjerne på en osteskive rett før den er ferdig stekt. Ha over et lite «lokk» med aluminiumsfolie eller bruk lokk til stekepannen - da smelter osten. 

Syltet rødløk
Varm opp vann og sukker i en kjele og bland inn eddik. Kutt rødløken i skiver og legg i et glass med lokk. Hell over vesken fra kjelen og sett på lokket på glasset. Oppbevar kjølig et par timer før servering. Syltet rødløk har god holdbarhet i kjøleskapet. 


Chillimajones
Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en liten foodprosessor eller blender. Kjør på høy hastighet og tilsett oljen i en tynn stråle. Chilimajonesen skal ha en tykk konsistens. Du kan også bruke stavmikser. 

Potetbåter
Del potetene i båter, dryss over godt med olje. Strø over salt og pepper og bland godt. Stek på varmluft 220 grader i ca. 15 minutter. Stek deretter i 5 - 10 minutter på 200 grader med over og undervarme.     

Servering
Monter hamburgeren med chillimajones, salat, hamburgerkjøtt, skiver av avokado, syltet rødløk og tomatskive. Server med potetbåter og chillimajones som dipp.

Hjemmelaget hamburger med tilbehør

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard - Favorittoppskrifter.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!