Du er bare to steg unna verdens beste hønsefrikassé.

Hønsefrikassé er billig og god tradisjonsmat som det er på tide å løfte fram fra glemselen bak den populære kyllingen. Den litt eldre fuglen smaker minst like godt som sin mindre slektning, og koster ofte en slikk og ingenting.

Mørt hønsekjøtt er nydelig å spise, og for å bli mørt må kjøttet få koke lenge nok. Dette er derfor ingen middag du skal gå i gang med når du kommer sulten hjem fra jobb og vil ha mat på bordet innen ti minutter. Men med litt forarbeid kan du faktisk servere hønsefrikassé på 20 minutter, en helt vanlig hverdag.

Men hva er frikasse egentlig?

Frikasse er en mer fyldig variant av gryterett som typisk jevnes med smør, fløte eller eggeplomme. Ordet «Frikasse» er av fransk opprinnelse og kan spores tilbake til 1400-tallet.

Denne hønsefrikasseen jevnes med fløte, og det samme er tilfelle med vår høstherlige oppskrift på lammefrikasse

Kraften er gullet

Det er to steg på veien til ferdig hønsefrikassé, eller andre retter med høne. Det første steget er naturlig nok å koke høna. Dette krever lite av deg på kjøkkenet, annet enn at du er i nærheten. Høna kan kokes direkte fra frossen tilstand, og du trenger dermed ikke å planlegge kokingen noe nærmere med tanke på tining av fuglen.

Skal du lage mat til mange og koker flere høns på en gang, kan det være aktuelt å tine dem først. Da kan de deles opp slik at de lettere får plass i gryta.

Etter at høna har fått koke ferdig sammen med noen grønnsaker, salt og pepper, tar du kjøttet opp av vannet, som nå er blitt deilig og smakfull hønsekraft, og lar det avkjøle.

Hønsekraften er gull å ha til senere supper og sauser og må for all del ikke kastes. I tillegg trenger du noe av kraften til hønsefrikasseen for å få den beste smaken.

Sil kraften og ha den tilbake i gryta. La kraften koke på middels høy varme uten lokk så lenge du har tid, slik at væsken fordamper. Nå sitter du igjen med konsentrert smak som du kan fryse i isterningsformer eller små bokser. Bruk dem som buljong til å lage de aller beste sauser og supper.

Finner du ikke høne på handleveien hjem? Prøv denne kjappe og tilfredsstillende kyllinggryten med sopp og bacon da vel?

 

Hønsefrikassé er billig og god tradisjonsmat. Med litt forarbeid kan du faktisk servere hønsefrikassé på 20 minutter, en helt vanlig hverdag!

 

Hønsefrikassé er billig mat

Etter at høna er avkjølt, plukker du av alt kjøttet og deler det i terninger. Nå kan du plassere kjøttet i kjøleskapet eller fryseboksen, eller fortsette med hønsefrikasseen med det samme. Herfra er det under 30 minutter til middagen er klar.

Del to består enkelt nok av å lage en hvit saus, spe den godt med kraft og la grønnsakene koke seg møre. Til slutt har du i hønsekjøttet og smaker til med krydder før hønsefrikasseen er klar for bordet. Deilig husmannskost som smaker like godt, om ikke bedre, dagen etter.

Pass derfor på å fryse ned alt du har av resten, dette er gull mat å ha på lur når hverdagen banker på døren og middagen helst skal være klar på under halvtimen. 

3 smarte tips: 

 • Pimp opp hønsefrikasseen ved å tilsette 1-2 ss currypaste eller karri og litt chili.
 • Kok flere høns samtidig og frys ned ferdig kuttet kjøtt for enkle middager senere. Alle retter som har kylling som ingrediens kan byttes ut med hønsekjøtt.
 • Skal du invitere mange til middag er høns supert å benytte, siden dette er rimelig mat. Sammen med frossen grønnsaksblanding er dette også et supert tips til studenter: Sunn og næringsrik middag til få kroner.

Hønsefrikassé er billig og god tradisjonsmat. Med litt forarbeid kan du faktisk servere hønsefrikassé på 20 minutter, en helt vanlig hverdag!

 

Oppskrift på hønsefrikassé


Til 6-8 personer trenger du: 

 • Ca 3 kg frossen høne
 • 2 laurbærblad
 • 1 purre
 • 1 stor løk
 • 5-6 gulrøtter
 • 5-6 poteter
 • ½ sellerirot
 • 3 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • 1,5 dl kremfløte
 • Ca 1 liter hønsekraft
 • ½ sitron
 • Salt og pepper


Slik gjør du: 

 1. Legg høna i en stor kasserolle og fyll på med vann til den er helt dekket. Vask 2 av gulrøttene godt og del dem og løken, med skallet på, i grove biter. Ha gulrot, løk, laurbærblad og 3-4 cm av det grønne fra purren i gryten sammen med hønen.
 2. Kok opp og la det småkoke under lokk til lårbeinet løsner fint, det tar omtrent 1,5-2 timer hvis hønen er tint, og 2-3 timer dersom den er frossen når den legges i kasserollen.
 3. Løft hønen ut av kokevannet og la den avkjøle før du plukker av alt kjøttet med fingrene.
 4. Sil av hønsekraften og sett til side. Har du tid kan du gjerne koke inn kraften så mye som mulig, slik at det blir lett å fryse ned for senere bruk. Hvis ikke bruker du så mye du trenger nå, og fryser ned resten slik det er. (Her kan du gjerne stoppe opp og gjøre avslutningen dagen etter.)
 5. Skrell og del poteter, gulrot, sellerirot og purre i terninger.
 6. Smelt smør i en stor gryte og rør inn melet. Spe med litt og litt av kraften slik at det blir en hvit saus, og så videre til en tynn saus. Ha i grønnsakene, og la det småputre til grønnsakene er møre, ca 15 minutter.
 7. Del kjøttet i terninger og ha det i gryten slik at det blir gjennomvarmt. Dersom gryten trenger mer væske tilsetter du mer kraft nå, eventuelt vann. Rør så inn fløte og tilsett sitronsaften.
 8. Smak til med salt og pepper og server deilig hønsefrikasse med det samme!

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!