Helstekt kalkunfilet blir en saftig og god middag hvis du steker den riktig. Server gjerne med en frisk og sprø waldorfsalat og sjysaus.

Kalkunfilet er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Helsteker du kjøttet i ovnen blir det ekstra saftig, og du kan lett lage mat til mange gjester uten at det blir stress.

 

For å få saftig kalkunfilet er det mange som sverger til stekepose, og det kan du gjerne gjøre, men det er slett ikke nødvendig! God tid og lav steketemperatur gir deg det aller beste resultatet.

 

Ta tempen på kalkunfileten

I vår oppskrift, som du finner lenger nede i teksten, steker du kalkunfileten på 170 ˚C i rundt 40 minutter og lar den hvile i minst 15 minutter. Dette gir deg et saftig resultat. Men har du ekstra god tid kan du gjerne senke temperaturen til 125 ˚C og la kjøttet steke dobbelt så lenge. Da blir kjøttet helt nydelig!

For å sikre at du får et perfekt resultat, er det lurt å bruke steketermometer når du skal tilberede kalkunfilet. Termometeret stikker du inn i den tykkeste delen av fileten. Husk at temperaturen gjerne stiger noen få grader etter at kjøttet har kommet ut fra ovnen.

Følg godt med mot slutten av stekeperioden. Når kjernetemperaturen ligger på 64-65 ˚C er det ideelt å ta ut kalkunfileten.

 

Fornem waldorfsalat

Kalkunfilet er best når den blir servert lun eller varm. Velger du å servere kjøttet lunt, passer Waldorfsalat godt til. Vil du servere det varmt, anbefaler vi ovnsbakte rotgrønnsaker og brun sjysaus til.

Den populære Waldorfsalaten, med sin søte og syrlige smak, har sitt opphav fra et av New Yorks mest fasjonable hotell: Waldorf Astoria. Det finnes mange varianter av den deilige salaten, men de fleste har en base av eple, selleri, druer og valnøtter som er blandet i en majones- og kremdressing. 

Ovnsbakte rotgrønnsaker kan bakes i stekeovnen sammen med kalkunfileten og smaker søtt og godt. Det eneste du trenger å gjøre med grønnsakene er å dele dem i biter, og dette kan du gjøre lenge før gjestene kommer. Mens alt koser seg i ovnen har du god tid til å røre sammen sausen, som får ekstra god smak med litt stekesjy fra kalkunen. Mmmm!

Har du lyst på det lille ekstra kan du servere tyttebærsyltetøy til, eller hva med å forsøke litt ripsgelé? Litt søtt til den salte sausen er himmelsk.

 

Tre tips for vellykket kalkunfilet

1. Brun kalkunfileten på begge sider for karamellisert smak på ytterkant.

2. Bruk steketermometer, og unngå å steke kalkunfileten for lenge. 

3. La fileten hvile i 15 minutter før du skjærer i den.

 

Oppskrift på kalkunfilet med waldorfsalat og sjysaus

Til 4 personer trenger du:
700 g kalkunfilet eller kalkunbryst
Salt og pepper
2 ss smør

Slik lager du saftig kalkunfilet:

  1. Brun kalkunfileten på begge sider i en stekepanne med smør, og krydre godt med salt og pepper.
  2. Legg fileten over i en ildfast form, stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet og sett formen i forhåndsvarmet ovn på 170 ˚C over- og undervarme.
  3. Stek til termometeret viser 64  ˚C, det tar ca 40 minutter, før du tar den ut av ovnen.
  4. La kjøttet hvile, gjerne under aluminiumsfolie i 15 minutter før du deler det i skiver.

 

Waldorfsalat:

200 g røde druer
4-5 stangselleri
1 eple
100 g valnøtter
2 dl kremfløte
1,5 dl majones
1 klype sukker
Salt og pepper

 

Slik lager du Waldorfsalat:

  1. Vil du servere med waldorfsalat, lager du den klar mens kalkunfileten er i ovnen.
  2. Visp fløten til myk krem med sukkeret og bland inn majones, litt salt og pepper.
  3. Del druer i to, stangselleri og epler i biter og vend inn sammen med valnøttene. Oppbevares kjølig frem til servering.

Sjysaus

2 ss smør
2 ss hvetemel
4-5 dl vann + stekesjyen fra kalkunfileten

 

Slik lager du sjysaus:

  1. Lag saus ved å smelte smør i en vid gryte.
  2. Rør inn hvetemel og rør rundt på middels varme til jevningen har en fin og brun farge. Spe med vann litt etter litt, og rør kraftig mellom hver gang for å unngår klumper.
  3. Hell til slutt i stekesjyen fra kalkunfileten og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm frem til kalkunen har fått hvile i 15 minutter.

 

Ikke glem kalkunrestene!

Moroa slutter ikke her. Restene etter en saftig kalkunstek er skikkelig snadder i gryteretter og salater. Sjekk våre oppskrifter på tre restemiddager med kalkun og gled deg til uka etter kalkunmiddagen.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!