Langpannepizzaen vekker minner fra tidligere tiår, men den er fortsatt hjertelig velkommen.

Har du levd noen år, husker du garantert denne klassikeren. På 80-tallet ble det liksom ikke ordentlig lørdag om ikke langpannepizzaen kom på bordet. Tykk og god, med masse deilig fyll. Ikke rart familien samlet seg i sofaen og rundt TV-skjermen med denne kosen!

 

Nystekt langpannepizza med kjøttdeig og tomater i langpanne.

Pizza for enhver smak

Pizza fås i nesten alle former, smaker og fasonger. Rund, firkantet, tykk bunn, tynn bunn, innbakt, som pai, i bagetter og som pizzasnurrer. Mulighetene er uendelige og vi er sikre på at det finnes en pizza for enhver smak.

Hjemmelagde pizzasnurrer smaker like herlig i matpakka som til middag. 

Ustekt langpannepizza med kjøttsaus og ost

Fra Napoli til Norge

Retten kommer opprinnelig fra Napoli i Italia, men klassikeren vi elsker fra 80-tallet er inspirert av amerikanerne. De ønsket mer fyll på pizzaen sin, og måtte derfor lage bunnen tykkere for at den skulle tåle den ekstra vekten. Slik ble pizzaen med tykk bunn født, og den fikk raskt en varm velkomst her i landet.

Kom til Norge på 70-tallet

Pizza begynte å bli populært i Norge etter at Peppes Pizza åpnet sin første restaurant på Frogner i Oslo i 1970. Det neste høydepunktet i norsk pizzahistorie er 1980, når Pizza Grandiosa ble lansert. I dag er denne landets mest solgte dypfryste pizza og produseres på Stranda i Møre og Romsdal.

80-tallsklassikeren er ordentlig god nostalgi. Kanskje er du blant dem som minnes den med glede, mens du får indre bilder av Dan Børge som regjerte med LørDan på skjermen? Sikkert er det i alle fall at den fortsatt er like populær. For selv om både taco og sushi har fått mye oppmerksomhet de siste årene, gir vi ikke slipp på pizzaen. 

PRØV EN ANNEN 80-TALLSFAVORITT! Slik lager du en himmelsk luftig ostesufflé? 

Langpannepizza med tomater og ost på stekebrett

Duften av helg

En hjemmelaget pizza trenger tid og kjærlighet for å bli skikkelig god, og derfor smaker den kanskje ekstra godt i helgene. Da har man gjerne ordentlig med tid til å lage den fra bunn av.  Deigen må få  tid til å heve lenge nok, skal den bli så luftig som du ønsker den. Og sausen blir gjerne bedre jo lengre du lar den koke.

Skal du lage den på riktig 80-tallsvis må den helst inneholde noen spesielle ingredienser. Her snakker vi tykk bunn med skikkelig «holdekanter», tomatsaus, kjøttdeig, løk og masse deilig ost. En annen kjent variant er pølsepizzaen, hvor man bytter ut kjøttdeigen med røkte kjøttpølser.

Langpannepizza ingredienser, kjøttdeig, ost, tomater og løk

Oppskrift på langpannepizza

Familiepizza. 3-4 personer.

Du trenger:

Pizzadeig

8 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss olje
0,5 pk fersk gjær
3,5 dl lunket vann

Kjøttsaus

400 g kjøttdeig
1 løk
2 ss tomatpuré
1 boks hakket tomat
1 dl vann
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket basilikum (fersk eller tørr)
salt/pepper
300 g ost, revet
200 g cherrytomat
frisk basilikum

Slik gjør du:

1. Lag pizzadeig: Bland sammen de tørre ingrediensene, tilsett vann og olje. Elt deigen i kjøkkenmaskin (på medium hastighet) i ca. 10 minutter eller elt for hånd til deigen er smidig og glatt. La deigen heve til dobbel størrelse.

2. Lag kjøttsausen: Brun løk, hvitløk og basilikum. Tilsett tomatpuré og la det frese i noen minutter mens du rører. Tilsett deretter kjøttdeigen, stek til den er brunet. Tilsett hakket tomat og vann, la putre i ca. 10 minutter til det tykner. La den gjerne stå lengre om du har god tid.

3. Kjevle ut pizzadeigen og ha den over på en bakepapirkledd langpanne. Fordel over kjøttsaus, ost og cherrytomater delt i to.

4. Stek pizzaen midt i ovnen på 225 grader i ca. 20 minutter, til osten er gylden. Pynt med frisk basilikum.

Server med salat og gjerne en god rømmedressing. Her finner du oppskrift på en rømmedressing som smaker deilig til. 

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard - Favorittoppskrifter.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!