Hjemmelaget lasagne er en familiefavoritt både til hverdagsmiddager og helgekosen. Se hvordan den italienske klassikeren blir ekstra god – og hvordan du enkelt kan gjøre den bittelitt sunnere.

Det er ikke vanskelig å lage god lasagne, men du må sette av litt ekstra tid. Heldigvis er det noe du kan gjøre lenge før middagen skal serveres og den ekstra innsatsen vil garantert bli satt pris på.

210301-u04-marked-bannere-1200x800-2.jpg

Slik blir lasagnen ekstra god

Det ligger ikke noe hokus pokus bak en skikkelig god lasagne. Det er i utgangspunktet bare noen enkle og ærlige råvarer satt sammen på en bestemt måte. Hemmeligheten ligger i å sette av litt ekstra tid til å utvikle mer smak og dermed løfte smaksopplevelsen flere hakk.

Prøv også vår lasagne med pastaskruer

La kjøttsausen stå og småputre en time eller lengre. Smaken blir rundere og dypere. Ta deg også tid på å lage den hvite sausen fra bunnen. Alt dette kan gjøres i god tid i forveien, til og med dagen før. Denne sausen kan du også bruke i en herlig Spagetti Bolognese

Og på toppen smaker det ekstra godt med litt fersk mozzarella og noen dråper olivenolje. Det gir en herlig «cheesy» og sprø skorpe.

klassisk lasagne med hvitløksbrød

Lyst til å spise mer grønnsaker?

Har du lyst til å få mer grønnsaker inn i familiens kosthold, er lasagne et godt valg. Her kan du nemlig «snike» inn litt ekstra grønnsaker – nesten uten at du merker det selv.

Basen til kjøttsausen er en klassisk, italiensk tomatsaus. Den starter som oftest en «soffritto», finhakket løk, gulrot og stangselleri som stekes til det blir mykt og fullt av sødme. Dette kan enkelt utvides med paprika, sellerirot, squash, sopp og så videre.

Ta en titt i kjøleskapet, du har sikkert noen grønnsaksrester som kan brukes. På den måten reduserer du matsvinnet og lasagnen blir litt sunnere og mer smaksrik.

Flere tips til hvodan du kan bruke opp grønnsakene finner du her

Under finner du vår versjon av klassisk lasagne. Prøv gjerne med ekstra revet squash eller finhakket sopp i sausen hvis du vil ha litt mer grønnsaker.

klassisk lasagne med kjøttsaus og hvit saus i lag

Oppskrift på klassisk lasagne

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 400 g kjøttdeig
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk gul løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 gulrot, raspet
  • 1 bokser hermetiske tomater (400 g)
  • 2 ss tomatpuré
  • 0,5 dl hvitvin eller grønnsakbuljong
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ss sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ss fersk basilikum, finhakket
  • 150 gram parmesanost
  • 125 g mozzarella, i tynne skiver
  • 9 stk lasagneplater

Hvit saus:

  • 50 gram smør
  • 50 gram hvetemel
  • 7,5 liter helmelk
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Start med å lage kjøttsausen: Brun kjøttdeigen i en stekepanne på sterk varme. Sett til side.
  2. Senk varmen til middels og ha olje i stekepannen. Finhakk løk og la den surre i stekepannen til den blir blank og myk. Tilsett finhakket hvitløk og raspet gulrot (pluss ev. andre grønnsakrester du måtte ha). La alt surre 1-2 minutter under omrøring.
  3. Legg tilbake kjøttdeigen og hell over hermetiske tomater, tomatpuré, vin/buljong og paprikapulver. Kok opp og smak til med sukker, salt og pepper.
  4. La kjøttsausen koke inn på svak varme i 20-30 minutter. Rør inn finhakket basilikum rett før sausen skal legges i den ildfaste formen.
  5. Lag hvit saus: Smelt smøret forsiktig i en kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemel til du har en lys jevning. Tilsett litt og litt melk mens du hele tiden visper. Sørg hele tiden for at sausen er helt uten klumper før du sper på med mer melk. TIPS: Det er enklere å få en saus uten klumper hvis meljevningen og melken har samme temperatur. Varm opp melken til det så vidt begynner å ryke av den, før du begynner å lage jevningen.
  6. Kok opp den hvite sausen når all melken er tilsatt. Smak til med salt og pepper.
  7. Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Smør en ildfast form (ca. 2 liter) og legg hvit saus, revet parmesan, kjøttsaus og lasagneplater lagvis. Start og slutt med hvit saus, og topp med rikelig revet parmesanost.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!